Moderni švietimo įstaiga: technologijų ir dizaino visuma

Anastasija Belšova, Lukas Bičiūnas, Emilija Norvydaitė

Balsai:
18

VIZIJA

Gyvename technologijų epochos metu. Modernėjant pasauliui kinta ir švietimas, atsiranda nestandartinių veiklų paklausa ir platėja jų spektras. Mūsų komanda „Structum“ konkurse „Moderni švietimo įstaiga“ pristato sukurtą SMM (Sveikos mitybos mokyklą), kuri suteiktų galimybę studijuoti sveiko maisto gaminimo technikas jaunimui nuo 12 iki 18 metų. Idėja įkurti būtent tokios paskirties mokyklą atsirado netikėtai, stebint aplinkinius.

Nėra paslaptis, kad dažniausiai jaunimo pasirenkamas maistas yra vadinamasis greitmaistis, tai nėra labai sveika, bet užtat skanu ir greita. Taigi mūsų sumanymas kaip tik leistų pakeisti jaunųjų žmonių mitybos įpročius bei padėti jiems pramokti gaminti skanų ir sveiką maistą.

Mūsų švietimo įstaigose būtų dvi virtuvės (viena iš jų būtų skirta vegetarams), bendros poilsio zonos, vidinio šiltnamio, WC + dušas, administracijos patalpų, mokytojų kambario, nedidelio sodo, klasės, valgyklos ir terasos. SMM mokymo programą sudarytų praktinės maisto gaminimo ir produktų savybių tyrinėjimo teorijos pamokos. Mokykloje įrengtas nedidelis sodelis būtų skirtas kai kuriems vaisiams, daržovėms arba prieskoniams auginti, stebėti.

Santykį su gamta ir sveiku gyvenimo būdu prarandantis šiuolaikinis jaunimas galės atrasti jį iš naujo Sveikos mitybos mokykloje. Kaip kartą pasakė XVII amžiaus pradžios prancūzų rašytojas, filosofinio ir moralinio pobūdžio kūrinių autorius François de La Rochefoucauld’as, „valgyti yra būtinybė, bet valgyti protingai yra menas“.

Mokyklos dizainas įkvėptas gamtos – jos ritmų ir įvairovės. Būtent todėl pastato interjere panaudota daug augalų motyvų ir turtinga spalvų gama. Dideli langai suteikia daug natūralios šviesos ir pozityviai veikia žmogaus būseną. Siekta suprojektuoti SMM ne kaip paprastą maisto gaminimo mokyklą, o kaip vietą naujoms pažintims, bendravimui, palaikymo atradimui, kaip vietą, kur mėgstama veikla gali atrasti gerbėjų.

Mūsų švietimo įstaigoje būtų gaminami ne tik žinomi patiekalai, bet ir skanumynai pagal naujas technologijas. Viena tokių maisto ruošimo technologijų – itin populiari Skandinavijoje „Sous Vide“ Lietuvoje pradėta taikyti vos prieš penkerius ar šešerius metus. (Pačios technologijos esmė: produktai kartu su prieskoniais dedami į specialius plastikinius maišelius, iš jų ištraukiamas oras ir jie užlydomi.

Vėliau šie maišeliai su produktais panardinami į vonelę ar puodą su vandeniu, kuriame tikslią temperatūrą palaiko cirkuliatorius. Maišeliai su produktais ilgą laiką (kartais – net iki 72 valandų) verdami žemesnės nei 100 ºC temperatūros vandenyje. Temperatūra produkto viduje susilygina su vandens temperatūra.

Šitaip gaminami produktai neperkaista, išsaugo visas maistingąsias medžiagas, natūralų skonį, aromatą ir tekstūrą.) Gastronomijos primadona Aldona Gečienė „Sous Vide“ technologiją pradėjo taikyti viena pirmųjų Lietuvoje, dabar prie technologijos plėtojimo prisidėtų ir SMM.

PARTNERIŲ PRODUKTAI

JUNG. Patikimas, pasaulyje vertinamas gamintojas, platus asortimentas, naujos technologijos, dėmesys gaminių saugumui, energiją taupanti gamyba. Naudoti produktai: LS 1520-18 A WW; 32040 vert anglais 3217849; „JUNG LB-Management“ modulinė šiuolaikinio apšvietimo ir žaliuzių valdymo sistema.

TARKETT. Platus sprendimų pasirinkimas, pasaulinis grindų ir sportinių dangų sprendimų lyderis, kokybė. Naudoti produktai: 21455024; 26540300; 3217849; 3217257.

SCALAMID. 35 metų patirtis, universalumas, profesionalumas, dėmesys kokybei ir inovacijoms. Naudoti produktai: 177 stucco eroded light.

ISKU. Šiaurietiškos kokybės ir dizaino etalonas, funkcionalumas, gamtos išteklių tausojimas, unikalumas. Naudoti produktai: drabužių kabykla „Oksa“; baro kėdė „Vilja“, 65 cm; kavos staliukas „Diva“, 70 cm, 919103; 1507-1 jungiamasis mokyklinis stalas „Summa GA“; spinta su stalčiais „Tendo Oppi“, 1453-154.

GROHE. Daugiau nei 300 apdovanojimų, aukšti reitingai, inovacijos, dizainas ir plėtra yra glaudžiai suderinti, estetiška ir funkcionali produkcija. Naudoti produktai: 19930IG0; 3960900H; 40632IG0; 38844P00; GROHE SENSE GUARD; 39899000.

CORIAN. Ilgaamžiška kokybė, didelis pasirinkimas, galimybė įsigyti produktą pagal specialų užsakymą, „Corian®“ paviršiai yra atsinaujinantys ir iš prigimties draugiški aplinkai, lengvai valomi higieniški paviršiai. Naudoti produktai: ARTISTA BEIGE.

BRASTA GLASS. Kvalifikuoti darbuotojai, daugiau nei 15 metų patirtis, aktyvus dalyvavimas pasaulinėse parodose. Naudoti produktai: dušo sienelė „Ema“.

BMK. Didelė produkcijos bazė, modernios švietimo technologijos, nuodugnus kliento poreikių analizavimas. Naudoti produktai: V11H993040; GX175.

BIOWNLIGHT. Inovatyvu, atspindi biologinius žmogaus poreikius, taupo energiją, perima bioritmą. Naudoti produktai: „BIOWN light“ išmani LED apšvietimo sistema.

PURSO. Ekologiška antrinių žaliavų gamyba, profesionalumas, efektyvumas, komfortas, stilius. Naudoti produktai: LK75ECO; LK100ECO.

TOPCOLOR. Kokybė, nuolatinis produkcijos gerinimas, ekologiška produkcija, platus pasirinkimo spektras, daugiau nei 17 metų patirtis. Naudoti produktai: S 0507-B80G; S1020G20Y; S 0510-G; S 0502-B50G.

Anastasija Belšova, Lukas Bičiūnas, Emilija Norvydaitė

Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos II kurso interjero dizaino krypties DN20D-1 studentai: Anastasija Belšova, Lukas Bičiūnas, Emilija Norvydaitė. belsovaanastasija@gmail.com, + 370 675 89 740; lukizas2000@gmail.com, + 370 607 42 314; emilija.norydaite@gmail.com, + 370 612 46 414