„Tahoe Qingyun“ – dzen atgimimas

2018 m. spalio 26 d.

Admin.

Architektai: „Shanghai Tianhua architectural design“, Dong Xu, Mengjie Gu

Dizaineriai: Longfei Zhu, Zhelu Jing

Vieta: Jongtajaus provincija County, Fudžou, Fudzianas, Kinija

Plotas: 3000.0 m2

 

Magiškame natūralios gamtos prieglobstyje įkurtas „Tahoe Qingyun“ objektas remiasi dzen filosofijos vertybėmis ir į grožį bei poilsį žvelgia ne tik estetiškai, bet ir dvasiškai.

Trūkumas, tapęs privalumu

„Tahoe Qingyun Town“ architektūrai būdingas iškilmingumas, čia dera tradiciniai ir netradiciniai sprendimai, tarsi užmezgantys dialogą vieni su kitais. Tiesa, medžių, kalnų ir upelių apsuptyje suformuotų objektų sukūrimas nebuvo lengvas – dizainą ir architektūros sprendimus teko parinkti atsižvelgiant į gana nedėkingą vietovės reljefą. Tačiau talentingi kūrėjai nepatogumus pavertė pramoga – žeme sunkiai pasiekiamus namelius dabar galima pasiekti vandens keliu. Kelionė laivu leidžia ne tik gėrėtis peizažu bei apžvelgti visus „Tahoe“ objektus, bet ir „apsivalyti“, paliekant bet kokias negatyvias mintis kitoje pusėje. Anot kūrėjų, toks sprendimas taip pat leido sumažinti „komerciškumo“ pojūtį. Dabar erdvė primena šventovę.

Paprastumas – prioritetas

Pagrindinis „Tahoe Qingyun Town“ dizaino bruožas – paprastumas. Pastatai yra šviesūs ir skaidrūs, konstrukcijos sukuria vizualaus skaidrumo efektą. Norėdami pasiekti tokį minimalistinį rezultatą, architektai paslėpė visas sudėtingas objektų funkcines sudedamąsias dalis. Didelis iššūkis buvo rasti sprendimą, kaip paslėpti stogo lietvamzdžius. Ir jis buvo rastas: lietvamzdžiai paslėpti pastato kolonose, lietaus vanduo leidžiamas į žemę.

Pagrindinio pastato stogo dizainą įkvėpė tradicinė Fudziano architektūra, atspindinti subtilų Pietų Fudziano stilių ir atkartojanti žavų regiono savitumą. Visgi tradicinės architektūros paveldas buvo interpretuojamas moderniai, pasitelkiant inovatyvias idėjas ir novatoriškus elementus.

Erdvinė patirtis

Detalėmis neapkrautas ir tikslingai suformuotas pagrindinis pastatas veikia kaip centrinis, jungiamasis elementas tarp visų „Tahoe Qingyun“ objektų. Tai kartu ir dinamiška dalis, ir rami vieta poilsiui.

Pasak kūrėjų, dėl unikalaus kraštovaizdžio bei efektyviai išdėstytų objektų vaizdinė patirtis, kurią gauna lankytojas, yra daugiau erdvinė – tradicinis Kinijos sodų „skonis“ derinamas su moderniais sprendimais, todėl sukuriamas ypatingas pojūtis, papildytas subtiliomis detalėmis, pabrėžiančiomis prabangos bei gamtos teikiamus malonumus ir sukuriančiomis daugiasluoksnę, funkcionalią erdvę.

https://structum.lt/wp-content/uploads/2019/06/silver-sky-baneris.gif

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Būk pirmas!