Besiruošiant kitai pasaulinei krizei – nauji architektūriniai sprendimai

2020 m. liepos 10 d.

Structum Admin.

admin@structum.lt

Vis garsiau klabant apie tai, kad ateityje įvairios pandemijos gali kartotis dar ne kartą, architektai ėmėsi kurti „planą B“: vis dažniau pristatomi saviizoliacijai ar atskirčiai nuo išorinio pasaulio pritaikyti projektai.

Vieną jų pristatė Kijeve įsikūrusi architektūros studija „Sergey Makhno Architects“. Pasak kūrėjų, naujasis betoninis namas yra pritaikytas apsisaugoti nuo įvairių nelaimių ir netikėtumų.

Vietoj įprastų rūsčių formų bunkerio, studijos architektai sukūrė jaukią slaptavietę, kurioje norėtųsi gyventi net ir neapokaliptiniu laikotarpiu. Namas vaizduojamas medžių proskynoje Ukrainos miškuose.

„Kuriant šį projektą, išsikėlėme sau užduotį architektūrinių sprendimų pagalba sukurti tokį būstą, kuris būtų pritaikytas ir patogus pilnavertiškam gyvenimui ilgą laiką po žeme, – pasakoja architektai. – Šis būstas turi atlaikyti bet kokias kataklizmas ir virusus, tačiau namo gyventojams suteikti visas galimybes mėgautis gyvenimu ir pramogomis.“

Namo antžeminę dalį sudarytų dvi susikertančios plokštumos, pagamintos iš betono – šią medžiagą kūrėjai pasirinko dėl itin didelio patikimumo bei estetinio patrauklumo.

Viena plokštumų būtų apversto kūgio formos, o jos viršus tarnautų kaip sraigtasparnio nusileidimo aikštelė. Antroji plokštuma formuoja lenktą įėjimą.

Spiraliniai laiptai veda į požeminę namo dalį, kurią kūrėjai įsivaizduoja išdėstytą žemyn keliais cirkuliariniais aukštais (sluoksniais).

Pirmajame sluoksnyje, esančiame 15 metrų po žeme, įkuriamos gyvenamosios erdvės, jose galėtų įsikurti dvi ar trys šeimos. Šiame sluoksnyje būtų įrengtas erdvus holas, apsuptas dviejų lenktos formos sienų. Viena siena paversta milžiniška knygų lentyna, o šalia kitos sienos prišlieta didžiulė sofa su pagalvėmis – ši namo vieta galėtų būti naudojama ir kaip namų kino salė.

Holo akcentas – centre suformuotas cilindrinės formos „šviesos šulinys“. Tai erdvė pripildyta šviesos taip, tarsi saulė šviestų iš lauko į vidų, apšviečianti holo centre esantį dirbtinį medį.

Namų miegamuosiuose taip pat norėta sukurti lauko iliuziją. Viename iš miegamųjų įrengtas didžiulis skaitmeninis ekranas, apimantis visa sieną nuo grindų iki lubų: tai butaforinis langas, kuriame galima įjungti skirtingus vaizdus, pavyzdžiui, kalnus apsnigtomis viršūnėmis ar Kijevo gatvės vaizdą.

Kitas miegamasis apdengtas svyrančiomis dirbtinės gebenės lianomis.

Studija name nusprendė suprojektuoti profesionalaus lygio virtuvę, joje įrengiant plienines spinteles ir plačius stalviršius maisto ruošimui.

Sodo kambarys skirtas šviežių daržovių ir vaisių auginimui, taip pat čia būtų įrengtas medicinos kambarys, augintinių vedžiojimo kambarys ir dezinfekavimo sekcija.

Geros fizinės formos palaikymui, gyventojams įrengtas sporto klubas, kuriame telpa ir nedidelis meditacijos kambarys bei baseinas, apšviestas žalios spalvos žibintais, kad gyventojai jaustųsi tarsi atsidūrę grotoje ar vandenyne.

Visas namas apsuptas „evakuacijos žiedu“: į jį galima patekti iš beveik visų kambarių.  Giliau po žeme būtų teritorija, skirta vandens valymo sistemoms ir generatoriams, bei vandens talpyklai.

 

Vizual. Ihor Havrylenko

https://structum.lt/wp-content/uploads/2020/04/PAROC_ULTRA_2020_Structum_340x430.jpg

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Būk pirmas!