Duris atvėrė vienintelis pasaulyje „horizontalusis dangoraižis“. Jau skelbia apie naują plėtrą

2020 m. birželio 26 d.

Pagaliau duris atvėrė „Crystal skybridge“, kuris jungia keturis 250 metrų aukščio dangoraižius. Ir tai tik pirmasis „didžiojo“ komplekso Kinijoje etapas.

Iš vieno „The Crystal“ galo matosi viešoji observatorija, kuri bus baigta iki šių metų pabaigos. Visos kitos erdvės lankytojams jau atviros.

Šis architektūros kompleksas įkurtas Jangdzės ir Jialingo upių sankirtoje, Yuzhong mieste.

Iš viso plėtrą sudaro aštuoni dangoraižiai, sujungti penkių aukštų „tribūna“. Pietinėje pusėje yra šeši 250 metrų aukščio pastatai. Dar du šiauriau esantys 350 metrų aukščio dangoraižiai į šiaurę užbaigs visą kompleksą.

Pastatų fasadai panašūs į burę, išlenkti iš šiaurinės pusės. Jie filtruoja dienos šviesą ir suvienodina komplekso pastatus, suteikdami jiems bendrą formą.

Apjungiantis keturis pastatus 300 metrų ilgio, 22,7 arų ploto „The Crystal“ architektų apibūdinamas kaip horizontalusis dangoraižis.

Suprojektuotas kaip stiklo ir plieno vamzdis, „Crystal“ turi elipsinį skerspjūvį. Jo išorinėms sienoms suteikia tvirtumo koncertinė struktūra, kurią nuo popietės saulės vakarų pusėje saugo metalinės plokštės.

Įdomu tai, kad kompleksas iškilo seisminėje žemės drebėjimų vietoje, todėl dangoraižiuose įmontuoti izoliaciniai guoliai turi apsaugoti pastatus žemės drebėjimų metu. Projektuotojai pasakoja, kad vidutinio žemės drebėjimo metu horizontalusis dangoraižis tik pasiūbuotų, tačiau nei jam, nei aplinkiniams žalos padaryta nebūtų.

Horizontaliajame dangoraižyje atsiveria apžvalgos aikštelė, o medžių apsuptas baseinas liečia konstrukcijos kraštus.

Pabaigus visą kompleksą bus įrengtos biurų, butų ir viešbučių kombinacijos. Penkių aukštų pastate bus prekybos centras kartu su daugybe galerijų, kurių įėjimai net keliais lygiais atspindi vietovės kalvotą reljefą.

Prekybos zonos viršuje bus stoglangis, kad natūrali šviesa patektų į žemiau esantį pastatą.

„Nors šimtmečių senumo miestas dabar sparčiai auga ir atsinaujina, reikia apgalvotų sprendimų padidintam tankiui ir „mega“ projektams“, – teigė architektas Moshe Safdie.

„Remiantis vien tik mastu ir sudėtingumu, mūsų dizainas pritraukia žmones į šias erdves ir per jas. Skirtingais lygiais ir būdais (pėsčiomis, automobiliu, traukiniu ar keltu) žmonės čia vyksta ir pagaliau miestas vėl gyvybingas. Atsirado jungtis, kuri jungia imperatoriškąjį senąjį miestą ir modernių dangoraižių mišką“, – sakė architektų komanda.

Architektų studija „Safdie Architects“ buvo įkurta 1964 metais. Studija turi biurus Šanchajuje, Singapūre, Izraelyje ir JAV.

Šviesa ir žaluma yra pagrindiniai „Safdie Architects“ didelio masto plėtros Azijoje bruožai. Balkonai uždengia „Sky Habitat“ dangoraižius, pastatytus pagal praktiką Singapūre, ir medžiai užpildo Jewel Changi oro uostą, bei didžiausią vidaus krioklį, kuris išgarsino architektus visame pasaulyje.

@„Safdie Architects“ ir „CapitaLand“ nuotr.

https://structum.lt/wp-content/uploads/2020/03/LV_structum_outdoor_340x430_0320.jpg

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Būk pirmas!