Erdvės, kuriomis reikia tiesiog mėgautis

2020 m. birželio 29 d.

Architektų komanda „Kubo Tsushima“ sukūrė SPA centrą prieš centrinį Tokijo muziejų. Projektuodami viešosios pirties priestatą architektai norėjo pabrėžti žodžio „yu“ sąvoką „Edo-yu“, kuris reiškia „laisvai klaidžioti ir mėgautis“. Ir jiems pavyko. Pastato fasadas primena vėjyje banguojančias pirties užuolaidas.

Architektai pasakoja, kad jų dizainas leidžia objekto lankytojams mėgautis pasivaikščiojimu po įvairius „jaukumo užkampius“, sukurtus visoje pirtyje.

Fasado dizainas primena pirties noreno (užuolaidų) įvaizdį (lyg užuolaidos pakabintos už pirties įėjimo). Aliuminio plokštės išdailintos „Edo komon“ raštais – sudėtinga tapyba, kuri buvo labai populiari Edo laikotarpiu. Fasadas praturtintas „seigaiha“ raštais, vaizduojančiais bangas mėlyname vandenyne. Ši iliuzija pamažu nyksta artėjant prie pastato stogo. Visas fasadas atrodo labai rafinuotai, atspindinti vietinių amatininkų meistrystę. Kiekvienas raštas apšviestas. Todėl atrodo, kad už užuolaidų sklindanti šviesa kviečia įsitraukti į šviesos pasirodymą.

„Kadangi pastatas rekonstruotas, naujasis priestato fasadas sukurtas su vertikaliais estetiniais „plyšiais“, kurie sujungia naująjį ir senąjį pastatą. Todėl tiek senasis, tiek naujasis pastatas yra vieninga visuma“, – sakė architektai.

Priestatas suprojektuotas be kolonų ar sijų, naudojant RC sienų ir grindų konstrukciją.

„Mes suprojektavome mažas erdves. Erdves dalinome funkciniais ir estetiniais skirtumais: voniomis, baldais, apdailos medžiagomis, lubomis ir apšvietimo aplinkos skirtumais – visa tai sudaro nenutrūkstamą seką. Tai leido mums sukurti „sluoksniuotą“ estetiką, kuriame visi 400 lankytojų galėtų džiaugtis ir rasti savo pačių komforto takus“, – skelbė architektai.

Vonios primena debesis. Jos suskirstytos funkcijomis. Skiriasi jų aukštis ir forma.

Erdvės su įvairiomis funkcijomis, tokios kaip poilsio zona, susidedanti iš keturių skirtingų sričių, tokių kaip karštų akmenų SPA ir salono procedūrų zona, bendro naudojimo erdvė, vadinama „yu work“ („yu“ reiškia vonią) senajame pastate, išlaikanti vaizdą.

Visos šios erdvės buvo suprojektuotos aplink centrines šviečiančias lubas ir pakopinę perėją.

Architektai sako, kad nors įkvėpimo sėmėsi iš Kinijos istorijoje ženklų pėdsaką palikusių dinastijų, buvo siekiama sukurti futuristinę istorijos interpretaciją.

@Courtesy of Nacasa & Partners nuotr.

https://structum.lt/wp-content/uploads/2020/04/PAROC_ULTRA_2020_Structum_340x430.jpg

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Būk pirmas!