FPT Universiteto administracinis pastatas – moderni ateitis

2017 m. lapkričio 28 d.

Admin Structum.

Architektai: „VTN Architects“

Vieta: Thạch Thất, Hanojus, Vietnamas

Vyriausiasis architektas: Vo Trong Nghia

Plotas: 11 065 m2

Projekto metai: 2017

Nuotraukos: Hiroyuki Oki, Hoang Le

 

FPT technologijų pastatas yra pirmojo etapo dalis, įgyvendinant didesnio masto pagrindinį planą – paversti universitetą pasaulyje konkurencinga ir aplinkos apsauga besirūpinančia institucija. Pastatas yra tarsi vartai į universiteto teritoriją, o žaliuojantis fasadas aiškiai nurodo universiteto miestelio ateities kryptį. Kadangi FPT universitete dėstomi su informacinėmis technologijomis (IT) susiję kursai, universiteto teritorija suprojektuota taip, kad būtų išlaikyta sveika fizinės ir virtualiosios aplinkos pusiausvyra, taip pat pagerintas ryšys su gamta. Pastatas priklauso pirmajam universiteto plėtros etapui, jis suprojektuotas taip, kad būtų pritaikomas kintantiems ateities programų reikalavimams.

Universitetas yra tokioje Vietnamo vietoje, kur dažnai nutrūksta energijos tiekimas. Siekiant sumažinti pastato priklausomybę nuo aktyvių sistemų, pasitelktos pasyviosios konstrukcijos, kad dingus elektros energijai pastatas galėtų funkcionuoti minimaliai naudodamas atsarginio maitinimo šaltinio generuojamą energiją. Į pastatą patenka daug natūralios šviesos, todėl sumažėja dirbtinio apšvietimo poreikis.

Kiekvienoje lango angoje augantys medžiai veikia kaip žaliasis apvalkalas, sumažinantis tiesioginį šilumos perdavimą per langus. Pastatas orientuotas pagal vyraujančius vėjus ir jam vėsinti naudojamas kryžminis vėdinimas. Oro temperatūrą padeda sumažinti žaliasis medžių apvalkalas ir netoliese esantis ežeras.

Fasadas suprojektuotas kaip paprastų modulių derinys, perteikiantis darnaus dizaino paprastumą. Pastato statybai naudotas nebrangus betonas, o pasitelkus standartinius modulius buvo galima sukurti aukštesnės kokybės apdailą ir sutaupyti laiko.

Didėjanti Vietnamo urbanizacija ir miestų tankėjimas smarkiai veikia miestų augaliją ir kadaise palaikytą stiprų miesto gyventojų ryšį su aplinka. Atsižvelgiant į dabartinę situaciją, pasirinktas toks pastato dizainas, kuris leidžia studentams būti supamiems žalumos ir palaikyti sąsajas su gamta net būnant toli nuo namų. Tokį nenutrūkstamą ryšį su gamta užtikrina kiekvienoje patalpoje augantys medžiai ir lauke žaliuojantys parkai. Medžių taip pat yra nenaudojamose erdvėse –

ia studentai gali leisti savo laiką. Kraštovaizdis integruotas ir į pastato stogą, kuriame suformuotas viešas terasinis sodas studentams ir darbuotojams. Šios sąsajos padeda didinti sąmoningumą apie aplinką per nuolat pastebimą ryšį ir juntamus darniai suprojektuoto pasyviojo pastato teikiamus pranašumus.

/img/banners/Artwork Milena_Structum_340x600px.gif
Būk pirmas!