Hilari Klinton namų istorija arba interjero dizaino projektai, kuriuose biudžetas neribotas

2019 m. gegužės 31 d.

Visada vengiau temų susijusių su žmonių privačiu gyvenimu. „Aptarinėti apatinių stalčius? Čia ne man“, – juokdavausi. Tačiau kai architekto Donaldo Lococo ir interjero dizainerė Rosemarie Russi Howe sukurtos „neo-georgian“ stiliaus rezidencijos duris pravėrė 67-toji JAV valstybės sekretorė Hilari Rodem Klinton, smalsumas nugalėjo. Pirmiausiai todėl, kad Rosemarie Howe yra garsus interjero dizaineris, kuris Niujorke ir Vašingtone garsėja kaip žmogus kuriantis „namus – šeimos prieglobstį“, o ne renkantis sienų spalvas ar patalpas apstatantis baldais, kad ir kokie inovatyvūs jie būtų. Kaip jam pavyko šį kartą?

Rosemarie Russi Howe gimė 1947 metais. Nuo 2003 iki 2006 metų jis dirbo su „Klintonų“ projektu.

Šio namo įsigijimas buvo emocinis sprendimas. „2000 metais, kai Bilas Klintonas dar ėjo prezidento pareigas, mes turėjome kur gyventi. Tačiau aš pradėjau ieškoti jaukios vietos, kurioje turėjome įkurti namus, pasibaigus kadencijai. Tokią emociškai artimą vietą radau apgriuvusiame name, čia, vos trys kilometrai nuo Baltųjų rūmų“, – pasakoja H. Klinton.

Tuo metu pora už 510,97 kvadratinių metrų būstą sumokėjo 2,85 mln. JAV dolerių (2,55 mln. eurų). Ramioje vietoje stovintis raudonų plytų namas anksčiau tarnavo kaip viešbutis.

„Nuėjau į trečiąjį aukštą ir pažiūrėjau į medžius. Už jų matėsi Didžiosios Britanijos ambasada. Sodas buvo nuostabus, trumpam mintimis nukeliantis čia į Niujorką, čia į Londoną. Tada supratau, kad esu namie“, – pasakojo apie nekilnojamojo turto pasirinkimą H. Klinton. Dabar Klintonai gyvena Niujorke, o šis namas tarnauja, kaip rezidencija

 

Remontas, o ne statybos

Įsigiję raudoną plytų namą, pastatytą 1951 metais, Klintonai pradėjo renovacijos projektą. Nuo 2003 metų iki 2006-ųjų dirbo su interjero dizainere Rosemarie Howe. Ką reiškia darbas, kai tavo užsakovai yra pirmoji šalies pora, interjero dizaineris nepasakojo, tačiau pripažino, kad reikalavimai buvo labai konkretūs.

„Buvo prašoma suteikti patalpoms kuo daugiau šviesos ir sukurti daugiau fizinės erdvės sėdėti ir atsipalaiduoti. Taip pat stengiausi panaikinti ribą tarp labai gražaus sodo ir kambarių“, – sakė Howe „Architectural Digest“ žurnalistams..

„Klintonai jaučia stiprų ryšį su savo praeitimi. Tačiau tai kažkaip jungiasi ir maišosi su visišku nepaklusnumu. Ši pora reikalavo įrengti kuo didesnę erdvę žmonėms atsisėsti. Jie sakė, kad lankytojai neturi jaustis bauginami šalto priėmimo laukimu. Kiekvienas svečias turi turėti patogią vietą atsisėsti ir pasikalbėti prie arbatos puodelio. Beje Klintonai noriai naudojasi jaukiu sodu popiečio susitikimams ir renginiams organizuoti. Tokiuose renginiuose gali dalyvauti iki šimto žmonių vienu metu. Ir visi patogiai būriuosis apie sode esantį baseiną“, – sakė interjero dizainerė.

Architektas Donaldo Lococo nusprendė sukurti papildomas erdves pirmame aukšte. Čia atsirado antrasis gyvenamasis kambarys, oranžerija. Antrame ir trečiame aukštuose buvo sutelktos visos šeimos privatesnės erdvės. Nepaisant šių kelių korekcijų, tai buvo namas, kuriame siekta atnaujinti tai kas ten jau buvo, o ne perstatyti. Tarkim, vonios kambariams buvo 50 metų ir pakeitus plyteles, jie toliau funkcionuoja taip pat.

„Namas nereikalavo daug struktūrinių pokyčių, tai daugiau buvo remontas, nei statybos. Žinoma teko kai ką pakeisti. Prieš Klintonus šiame name gyveno aukšti žmonės, todėl ir spintelės ir šviesos jungikliai, buvo labai aukštai. Teko viską pritaikyti Klintonams“, – pasakoja interjero dizainė.

 Ryškios spalvos

Howe namus dekoravo raudonos spalvos atspalviais. Nors jis pripažįsta, kad namų dekoravimas buvo daugiau Klinton ir jos dukters Dorothy Rodham reikalas. Tai ryškios, drąsios ir reiklios asmenybės, todėl ir namai „nuspalvinti“ ryškiai. Svetainė ir prieangis yra nudažyti mėgstamiausia jų spalva – sodriai geltona, kuri taip primena 19-ojo amžiaus Italijos dvarus.

Pro virtuvės langą atsiveria vaizdas į sodą. R. Howe pasakoja, kad virtuvė buvo funkcionali, tačiau jau sena. Todėl baldus teko restauruoti. Šalia yra valgomasis. Jo kampe – Pierce Brosnanyes paveikslas. Už jo – Klintonų šeimą atvaizduojantis paveikslas. Priešais virtuvę – prieškambaris, kurį dažnai naudoja neformaliems susitikimams.

Ant prie lango atsiradusio staliuko įkurdinti prisiminimai, įskaitant arbatos servizą, kurį padovanojo Nelsonas Mandela su žmona bei asmeninės nuotraukos su karališkąją Didžiosios Britanijos šeima.

Antrame aukšte – Kinijos jūrą primenantis audinys ir mėgstamiausia Bilo Klintono spalva – švelniai mėlyna.

Dalis renovacijos – plati oranžerija. Tai mėgstamiausia Klintonų susitikimo su lankytojais vieta. Čia jie gali atsigulti į du aksominius krėslus, skaityti ar užkandžiauti. Kojas panerti į „Serapini“ kilimą – tai lyg spalvotas raudonas pasakojimas apie jaukius, šiltus kraštus, kuriuose visi laukiami.

Gieves Anderson (AD) nuotr.

https://structum.lt/wp-content/uploads/2019/03/download-2.png

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Būk pirmas!