Į knygyną architektai įterpė „švyturį“

2020 m. kovo 24 d.

Architektūros studija „Wutopia Lab“ renovavo „Hubei“ užsienio kalbų knygyną Uhane (Kinija), įterpdama šešėlį primenantį stiklinį švyturį, kuris prasiskverbia per šešias parduotuvės istorijas.

Šio švyturio formą knygyno išorėje atspindi trikampio formos aliuminio plokščių fasadas.

Knygynas užima didelę mišraus naudojimo struktūrą, kurios pastatymas datuojamas 1980 m. Renovacijos metu buvo atlikta labai daug patobulinimų. Pagrindinis architektų tikslas buvo susieti knygyno vidų su išore ir grąžinti autentiką. Architektai siekė atkurti originalią pastato betoninę struktūrą, kuri jau kelis kartus buvo keista.

„Pirmas dalykas, kurį mums reikėjo padaryti, buvo sustiprinti kiekvieną papildymą iš skirtingų laikotarpių į vientisą visumą. Mūsų komanda nusprendė naudoti perforuotą aliuminio plokštelę, kad sukurtų sluoksnius, kurie būtų gatvės medžių fonas ir simbolizuotų naują knygyno gyvenimą“, – sakė studijos atstovai.

Pirmame pastato aukšte įkurtas kultūros ir bendruomenės centras. Viduryje jo, kaip ir kituose penkiuose aukštuose, centre, yra knygynas. Šį branduolį papildo mišri meno erdvių, restoranų ir kavinių programa.

Interjerą apšviečia stiklinis „lengvas kūgis“, apversta trikampė prizmė, kertanti visą pastatą. Jos galas pramuša rūsio auditorijos lubas, kad būtų sukurtas stoglangis.

„[Kūgis] leidžia oro ir laiko pokyčiams prasiskverbti pro visus knygyno kampus, įliejant šviesą. Tai sukuria nerealią patirtį svetainėje, sužadindamas paprastų žmonių supratimą apie erdvę ir skatindamas skaitytojų vaizduotę“, – sakė D. Wutopia.

Kiekviename lygyje šis kūgis ir gretimi eskalatoriai sudaro grindų plano branduolį, apsuptą viso aukščio knygų lentynų.

Ant stogo, šviesaus kūgio viršutinė dalis tampa praėjimo stiklo dalimi kartu su sodu, senovinių knygų biblioteka ir posėdžių salės erdvėmis. Iš šio viršutinio aukšto atsiveria vaizdai į miestą. Viršutiniuose lygiuose naudojami tamsūs, blizgūs paviršiai yra kontrastingi interjere naudojamiems ryškiai baltiems dažams ir „žaliosioms“ sienoms. „Nuo stogo sodo iki rūsio kiekviename aukšte turime skirtingo dydžio žaliąsias vietas. Šios vietos sudaro tamsiai žalią liniją, kad atkartotų ryškios šviesos kūgį“, – sakė studija.

Abiejuose knygyno galuose esančios durys kiekviename lygyje jungiasi su gretimais pastato sparnais, galerijomis, restoranais ir kavinėmis.

Šanchajuje įsikūrusi „Wutopia“ anksčiau baigė knygyną, kurio įkvėpimas semiasi iš žmogaus kūno ir proto, kuriame įvairios interjero sąlygos atspindi širdį, akis ir protą.

„CreatAR Images“ nuotr.

https://structum.lt/wp-content/uploads/2020/08/fete-piramide.jpg

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Būk pirmas!