Išskirtinės išvaizdos verslocentro „Green Hall 2“ gimimas

2017 m. rugsėjo 4 d.

Giedrė Linden I Agnietė Vilkišienė

Verslo centras „Green Hall 2“ stebina savo architektūrine raiška. Išlenktas lyg „S“ raidė jis vizualiai tarsi atkartoja šalia tekančios Neries vingį, o veidrodiniame jo fasade atsispindi upės vanduo. Daug staigmenų laukia ir užėjus į vidų. Čia apgalvota viskas iki menkiausių smulkmenų – pradedant ties įėjimu patiestais kilimėliais, baigiant įspūdingu registratūros stalu. O kur dar sprendimai, dėl kurių „Green Hall 2“ tapo pirmuoju Lietuvoje verslo centru, gavusiu A+ energinės klasės sertifikatą.

Užsakovas:UAB „Upės projektai“

Generalinis rangovas: UAB „Veikmės statyba“

Architektai: UAB „Archinova“ ir „Arrow Architects“

Bendras plotas: 8 600 m2

Požeminės dalies bendras plotas: 5 200 m2

Aukštų skaičius: 7 ir dar 2 aukštai po žeme

Transporto vietų skaičius: apie 500 automobilių požeminėje

aikštelėje, 120 automobilių aikštelėje Upės gatvėje.

Dviračių, motorolerių ir motociklų statymo vietų

skaičius neribotasTikslus

adresas: Upės g. 21, Vilnius

Pats save pridengia

Naujasis verslo centras yra gamtos apsuptyje Žvėryne įrengto „Green Hall“ slėnio dalis. Pirmasis aukščiausios kokybės verslo centras čia iškilo dar 2009 metais. Vienas pagrindinių šio įspūdingo dvylikaaukščio pastato nuomininkų yra banko „Barclays“ operacijų valdymo centras. Jau baigiamas antrasis slėnio pastatas – minėtasis „Green Hall 2“, ir pradėtas statyti trečiasis verslo centras.

Green Hall 2“ forma – išskirtinė. Paklaustas, kas ją lėmė, UAB „Archinova“ vadovas, architektas Antanas Gvildys įvardijo kelias priežastis. Visų pirma reikšmės turėjo sklypo forma – iš viršaus žiūrint jis – pailgas su viena suapvalinta puse, primenantis medžio lapą arba laivą. Be to, pagal detalųjį planą, skirtingose sklypo dalyse buvo nevienodas aukštingumas. Pastatui buvo parinkta šiuolaikiška forma su moderniomis raiškos priemonėmis, kurios leistų identifikuoti pastatymo laikotarpį, taip pat architektūrine stilistika ir medžiagiškumu derėtų su pirmuoju verslo slėnio pastatu. Pastatas yra netaisyklingos formos: vakaruose, arčiau senojo Žvėryno, žemesnis ir siauresnis verslo centras išauga ir praplatėja centre, kur įrengti įėjimai, o po to susiaurėja, bet iškyla dar aukščiau rytinėje pusėje link „Green Hall 1“ pastato. Plastiškų formų statinys turi pasvirusius piliastrus ir tarsi atkartoja upės vingį.

„Kadangi „Green Hall 2“ yra gana didelio tūrio ir dydžio, norėjosi, kad vizualiai atrodytų mažesnis. Dėl ištęstos „S“ raidės formos tikrojo pastato dydžio, žiūrint iš bet kurios pusės, nesimato. Statinys yra tokios formos, kad pats save iš dalies dengia. Dėl tokios projekcijos jo ilgoji kraštinė niekada nematoma visu ilgiu, todėl jis vizualiai atrodo kompaktiškesnis ir mažesnis“, – paaiškino A. Gvildys.

Sąlytis su gamta

Kadangi vakarų pusėje, žvelgiant iš senojo Žvėryno, fasadas yra lenktas ir matyti pastato stogas, jis padarytas blizgantis, iš pusiau matinio pieno. Taip stogas vizualiai susilieja su stiklo fasadu ir sudaro bendrą visumą. Rytinė fasado pusė yra atgręžta į upę, miesto centrą ir senamiestį. Todėl pasistengta, kad pastato viduje esantiems žmonėms niekas nekliudytų grožėtis šiuo gražiu vaizdu. O iš išorės fasadas buvo taip pakreiptas ir suapvalintas, kad važiuojantieji Geležinio vilko tiltu vėjuotą dieną galėtų gėrėtis veidrodiniame fasade atsispindinčios upės bangavimu.

Siekiant sustiprinti vandens ir pastato sąlytį, po pasvirusia veidrodine plokštuma buvo suprojektuotas vandens baseinėlis fontanas, laiptuotai tekantis žemyn į upės pusę ir atsispindintis veidrodiniame fasade.

Svarbiausia – nedaryti klaidų

Prieš pradedant verslo centro „Green Hall 2“ statybas, buvo atlikti nuodugnūs sklypo kadastriniai geodeziniai matavimai, nubraižytas topografinis planas ir nužymėtos pastatų, statinių ašių bei žemės sklypo ribos. Šie darbai patikėti kone dviejų dešimtmečių patirtį geodezijos ir kadastrinių matavimų srityje turinčiai J. Šalkausko personalinei įmonei, kurios specialistai prisidėjo prie ne vieno įspūdingo objekto, tokio kaip IKEA, „Akropolis“, „Maxima Bazė“, „Barclays“ biuras Vilniuje ir kt., statybų. Įmonės vadovas Juozas Šalkauskas pasakojo, kad dėl ilgametės patirties, sukauptų žinių ir turimos naujausios įrangos su užduotimis pavyko susidoroti lengvai. Didelių iššūkių nebuvo, nepaisant to, kad laiko atlikti darbus turėjo mažai. „Svarbiausia, dirbant su tokiais dideliais objektais, nedaryti klaidų. Jų padeda išvengti kontroliniai matavimai, leidžiantys iškart patikrinti, ar darbas buvo padarytas teisingai“, – paaiškino J. Šalkauskas, pats turintis daugiau nei 30 metų darbo patirtį šioje srityje.

Didžiausi iššūkiai

Architektams ir statybininkams tikru iššūkiu tapo tai, kad naujasis pastatas turėjo iškilti ant jau veikiančios „Green Hall 1“ verslo centro požeminės automobilių stovėjimo aikštelės, kuri statybų metu nebuvo uždaryta. Todėl veikiančioje požeminėje aikštelėje teko įrenginėti naujas ir stiprinti jau esamas konstrukcijas. Kadangi statybos vyko virš jau veikiančio statinio, ypatingas dėmesys skirtas tinkamam statybos procesams organizuoti, saugos priemonėms parinkti ir jų pritaikymui užtikrinti.

Taip pat reikėjo užtikrinti nepertraukiamą ir tinkamą šalia veikiančio pastato nuomininkų darbą. Svarbu buvo išspręsti ir tai, kaip iš veikiančio pastato nelaimės atveju užtikrinti tinkamą žmonių evakuaciją. Sudėtinga buvo pasirūpinti ir nenutrūkstamu elektros, interneto bei inžinerinių sistemų veikimu. Maža to, statybų metu teko iškelti 110 kV įtampos kabelį, jungiantį Žvėryną su centrine miesto dalimi. O, be to, reikėjo padidinti transformatorinės galią, perkeliant transformatorius į požeminę dalį.

„Džiaugiamės, kad turėjome galimybę prisijungti prie pastatą kūrusių profesionalų komandos. Pastate įrengėme inovatyvias, aplinką tausojančias mikroklimato palaikymo sistemas,“- pasakojo UAB „Dizaja“ vadovas Mindaugas Saulėnas.

Ambicinga komanda sukūrė nestandartines 3D architektūrines figūras

Bene svarbiausias vaidmuo, įgyvendinant projektą „Green Hall 2“, teko bendrovei „Veikmės statyba“. Jai buvo patikėti pastato konstrukcijų montavimo darbai, kompanija atliko ir apdailos darbus.

Įmonės „Veikmės statyba“ projektų vadovas Valdas Radžiūnas pasakojo, kad šiame objekte buvo montuojamos konstrukcijos iš monolitinio gelžbetonio su įtemptąja armatūra. Bendrovės darbuotojams teko virš esamos požeminės automobilių aikštelės įrengti sustiprintas sijas, laikančias pastato konstrukciją. Taip pat bendrovė sumontavo stogo metalo konstrukcijas ir daugiasluoksnes stogo plokštes, įrengė suktus ir „kabančius“ laiptus.

Visi šie techniniai sprendimai buvo priimami, nes objektas ypatingas architektūrine forma, konstrukciniais sprendimais ir apdailos reikalavimais. Vykdydama pastato apdailos darbus, bendrovė pavertė tikrove ambicingas 3D architektūrines nestandartines figūras. V. Radžiūnas nestandartiniu pavadino ne tik patį objektą, bet ir aplinkybes, kuriomis teko dirbti. Bendrovė dirbo šalia veikiančio verslo centro, todėl reikėjo atsižvelgti į biuro darbuotojų pageidavimus, tarkim, darbus automobilių stovėjimo aikštelėje vykdyti nestabdant aikštelės veiklos. „Veikėme savoje stichijoje. Nestandartiniai sprendimai, nuolat kintančios aplinkybės ir įtempti darbų terminai – mūsų kasdienė duona. Būtent tokiomis aplinkybėmis galime pademonstruoti savo potenciją“, – sako statybų rinkoje profesionalių betonuotojų komanda garsėjančios bendrovės atstovas.

Sudėtingų formų perdangos

Antžemynio verslo centro monolitinio gelžbetoninio karkaso dalį (apie 1300 m3) įrengė UAB „Fortesta LT“. Kaip žurnalui „Structum“ pasakojo bendrovės „Fortesta LT“ direktorius Gintaras Babičas, statant „Green Hall 2“ buvo įrengtos gana sudėtingų formų įtemptojo gelžbetonio perdangos. Tai gana išskirtinis sprendimas, padėjęs įgyvendinti plastiškos pastato architektūros sprendinius. Laimė, laiko darbams įgyvendinti užteko visiškai. „Galime tik padėkoti statytojui ir mūsų užsakovui – UAB „Veikmės statyba“ – už sklandų darbų organizavimą“, – sakė G. Babičas. Pašnekovas džiaugėsi, kad jų įmonei teko prisidėti prie verslo centro „Green Hall 2“ statybų. „Mūsų nuomone, tai pastatas, kuris išsiskiria savo architektūra, drąsiais ir brangiais techniniais sprendimais bei puikiai įsipaišo į aplinką. Jis gali būti pavyzdinis tarptautiniu mastu. Todėl mums buvo didelė garbė prisidėti prie šio projekto įgyvendinimo“, – kalbėjo G. Babičas.

Grafiką derino prie nuomininko

Tikru iššūkiu tapo naujai statomame pastate įrengti elektros skirstymo įrangą. Šie darbai patikėti visoje Lietuvoje žinomos bendrovės „IE solutions“ specialistams. Jie ne tik šioje „Green Hall“ komplekso dalyje, bet ir kituose dviejuose pastatuose sumontavo įrenginius, skirtus 0,4 kV elektros energijai paskirstyti.

„Kadangi elektros skirstymo įranga buvo montuojama visiems trims pastatams, tai, vykdydami darbus, pagrindinį dėmesį skyrėme tada jau veikusiam pastatui „Green Hall 1“, kurio pagrindinis nuomininkas yra banko „Barclays“ technologijų centras. Perjungiant esamą elektros skirstymo įrangą į naujai įrengtą, reikėjo prisitaikyti prie nuomininkų reikalavimų ir darbus vykdyti pagal sekundžių tikslumu su jais suderintą griežtą grafiką, nes priešingu atveju būtų sutrikusi banko veikla pasauliniu mastu“, – prisiminė UAB „IE solutions“ direktorius Aleksandras Plešanovas.

Tačiau profesionalų komanda, kuriai yra tekę vykdyti ypač sudėtingus elektros montavimo darbus ir anksčiau, su užduotimi susidorojo sėkmingai ir darbus atliko laiku.

Ypatingieji fasadai

Verslo centrui „Green Hall 2“ parinkta dvigubo fasado stiklo sistema, kurios bendrasis plotas viršija 5 tūkst. 600 m2. Fasadui panaudotos Vokietijoje pagamintos stiklo ir aliuminio konstrukcijos. Ši sistema padėjo užtikrinti šiuolaikiniams biurams keliamus akustinius reikalavimus ir tinkamą šilumos bei garso izoliaciją.

Pastato fasadai saugos nuo saulės ne tik ypatingos charakteristikos stiklais, bet ir sumontuotomis žaliuzėmis. Šios, labiau pašvietus saulei, pakrypsta atitinkamu kampu, kad patalpas pridengtų nuo spindulių. Taip sumažinamas šaldymo ir vėsinimo sistemų veikimo poreikis. O žiemą fasado sistema padės sulaikyti šilumą, tad reikės naudoti mažiau energijos. Verslo centras suprojektuotas taip, kad visi aukštai yra tarsi padalyti į dvi dalis. Pastatas turi vadinamąją šiltąją ir šaltąją puses. Vasarą, kai šilta, oras paimamas ir tiekiamas pastatui iš šaltesnės pusės, o žiemą – atvirkščiai.

Vienintelis toks Lietuvoje

Kiekviename aukšte įrengta individuali ŠVOK sistema reguliuojama automatiškai, taip taupant energiją. Be to, sumontuoti geoterminiai siurbliai vasarą šildo, o žiemą vėsina pastatą. Iš viso po pastatu ir aplink jį buvo išgręžta 40 gręžinių, kurių gylis siekia iki 100 metrų. Verslo centro energiniams poreikiams tenkinti panaudota apie 7 km geoterminės sistemos vamzdžių. Geoterminis šildymas padeda sumažinti energijos išlaidas ir tausoja gamtą. Visa tai leido užtikrinti ypač aukštą A+ klasės energinį efektyvumą. „Green Hall 2“ kol kas yra vienintelis verslo centras Vilniuje, kurio energinius poreikius visiškai patenkins žemės gelmių energija.

Prabangus interjeras

Naujasis verslo centras stebina ne tik išore, bet ir vidumi. Viešųjų erdvių interjerą kūrė pastato architektai, o biurus palikta įsirengti patiems nuomininkams. Viduje dominuoja natūralios medžiagos: medis, akmuo, taip pat į interjerą organiškai įsilieja vanduo, augalai, kiti gamtos elementai. O šviesos ir lengvumo suteikia stiklo konstrukcijos. „Green Hall 2“ viduje bus ypač daug šviesos. Architektūrinis pastato sprendimas lemia, kad 1 m2 nuomojamo ploto teks 0,5 m2 skaidrių fasado dalių. Tai reiškia, kad natūrali dienos šviesa pasieks absoliučiai visas darbo vietas.

Pagrindinė pastato erdvė – atriumas – užima tris aukštus. Kaip sakė architektas A. Gvildys, norint išgauti dar didesnę erdvę ir sukurti intrigą, jame suprojektuoti tam tikra forma persukti balkonai ir laiptai.

Verslo centro „Green Hall 2“ interjerą ypač papuošė išskirtiniai, labai sudėtingų formų, modernaus dizaino laiptų turėklai, kuriuos pagamino – pjovė lazeriu, virino ir vėliau padengė specialia danga – UAB „Standex sistemos“.

Vos įėjus į verslo centro vidų, į akis iškart krenta išskirtinių formų registratūros stalas, pagamintas iš šviesaus dirbtinio akmens ir primenantis veikiau meno kūrinį nei baldą. Šio ypatingo stalo sprendimą pasiūlė ir įgyvendino UAB „Gforma“. Tiek registratūros stalas, tiek sėdėti skirti baldai sukurti taip, kad būtų nenutolta nuo plastiškų, lyg iš gamtos išplaukiančių formų.

Verslo centre „Green Hall 2“ įrengti trys „Schindler“ liftai su tiksline liftų grupės valdymo sistema. Tai reiškia, kad reikiamas aukštas pasirenkamas prieš įlipant į liftą. Įdomu tai, kad liftai kels net 2,5 m/s greičiu, kas, anot UAB „Schindler-liftas“ naujųjų instaliacijų direktoriaus Arūno Krutulio, yra gana neįprasta tokio aukštingumo pastatuose.

Švarai užtikrinti – estetiškos grotelės

Naujai pastatytame spindinčiame verslo centre „Green Hall 2“ pagalvota apie smulkiausias detales, kurios padėtų užtikrinti jaukumą ir švarą. Šiuo atveju ypač svarbų vaidmenį atlieka purvą, smėlį ir dulkes surenkančios dangos bei kojų valymo grotelės ir kilimėliai. Dėl jų į pastato vidų mažiau atnešama purvo, kas leidžia sumažinti ne tik valymo išlaidas, bet ir tikimybę paslysti, apsaugo grindų dangas ir pagerina bendrą įvaizdį.

Verslo centro „Green Hall 2“ kojų valymo sistemomis pasirūpino UAB „Rimotex“. Ši Lietuvos įmonė jau 15 metų gamina kokybiškas įvairių konfigūracijų lengvai prižiūrimas įėjimo groteles „Topwell“, montuojamas ten, kur vyksta intensyvus judėjimas. Kaip prisiminė UAB „Rimotex“ pardavimų vadovė Agnė Kinderienė, naujajam biurų pastatui buvo pagaminta ir sumontuota efektyvi kojų valymo grotelių sistema – „Topwell-BT“ šepetėlių ir tekstilės kombinacija. Tvirti parinktos sistemos šepetėlio šereliai nugrando ir pašalina stambų purvą iš batų padų protektorių tarpelių, o aukštos kokybės tekstilės (kilimo) juostos sulaiko dulkes ir puikiai sugeria drėgmę. Taip užtikrinama, kad purvas ir drėgmė būtų nuvalyti ir surinkti dar prieš įeinant į pastatą. Atsižvelgiant į projektą, intarpų spalva pasirinkta pilka. Tokia spalva labai praktiška, jos fone vizualiai dulkės ir purvas tampa nepastebimi, taigi grotelės išlieka estetiškos.

A. Kinderienė paaiškino, kad „Topwell“ yra pagrindinio įėjimo grotelės, skirtos naudoti intensyvaus eismo sąlygomis, tarkim, oro uostuose, prekybos centruose, visuomeniniuose pastatuose, daugiabučiuose, individualiuose namuose ir t. t. Tokios grotelės puikiai atlieka grandymo, valymo, nusausinimo bei purvo surinkimo funkcijas.

„Grotelių pagrindą sudaro aliuminio profilis, sujungtas nerūdijančiojo plieno trosais, įterpiant gumines tarpines. Pagal kliento pageidavimus grotelės gaminamos su trigubo šepetėlio, gumos ar tekstilės intarpais. „Topwell“ suprojektuota taip, kad visas purvas per tarpelius patektų po grotelėmis. Taip jos visuomet atrodo švarios. Guminės tarpinės intarpuose suteikia grotelėms lankstumo. Jas lengva susukti ir išvalyti po grotelėmis esantį purvą“, – pasakojo pašnekovė.

Dėl didelės intarpų spalvinės gamos grotelės puikiai dera prie bet kokio interjero. Ne veltui grotelės „Topwell“ yra pripažintos architektų ir rekomenduojamos portalo „Interjeras.lt“. Maža to, šios grotelės ne tik estetiškai atrodo, bet ir yra gaminamos iš sertifikuotų patvarių medžiagų, taigi yra kokybiškos ir gali būti naudojamos ilgus metus. Kaip tik tokie produktai ir reikalingi svarbiems visuomeniniams objektams.

Tai, kas suteikia jaukumo

Siekiant jaukumo ir to, kad nė viena erdvė neprimintų gamybinių patalpų, nuspręsta elektros transformatorinę ir dyzelinių generatorių patalpas integruoti požeminėje pastato dalyje, o šaldymo įrangą – požeminėje pastato dalyje ir ant stogo. Nors įgyvendinant šį sprendimą prireikė papildomų investicijų, kas padidino bendrą statybų kainą, tačiau buvo išvengta vizualinės taršos ir triukšmo. Įdomu ir tai, kad požeminėje pastato dalyje įrengti šiukšlių konteineriai bus iškeliami liftu. Nemažai investuota ir į požeminę stovėjimo aikštelę bei krovos stoteles elektromobiliams. Pasirūpinta ir dviratininkais.

Verslo centro „Green Hall 2“ stogo ir automobilių stovėjimo aikštelės termoizoliaciją ir hidroizoliaciją įrengė UAB „Profesionalios statybų sistemos“. Vykdant darbus pritaikytas išskirtinis sprendimas – hidroizoliuojant virš stogo dangos montuojamų apdailos plokščių laikančiąsias konstrukcijas, panaudotos specialios movos.

Šiuo metu į verslo centrą „Green Hall 2“ koncernas SBA iš viso numatęs investuoti daugiau nei 17 mln. eurų, pabaigtuvės numatytos šių metų paskutinį ketvirtį. Todėl kol kas verslo centre net ir savaitgaliais darbuojasi statybininkai, apdailininkai ir kiti specialistai ne tik iš Lietuvos.

Naujame verslo centre – ypač kokybiškos pakeliamosios grindys

Planuojant šiuolaikinių verslo centrų patalpas, svarbu įvertinti ne tik šiandienos, bet ir rytdienos poreikius, kad ateityje būtų lengva kurti naujas darbo vietas, aprūpinant jas būtinomis komunikacijomis. Kai nėra galimybių komunikacijas įrengti sienose ar lubose, idealus pasirinkimas – pakeliamosios grindys, jau tapusios neatsiejamomis įvairių biurų, bankų, IT centrų ir valdymo stočių patalpose.

„Prieš dešimt metų pakeliamosios grindys naujai įrengiamuose biuruose būdavo greičiau išimtis, o dabar jos įrengiamos daugiau nei 60 % naujų biurų pastatų“, – atkreipė dėmesį UAB „Kitoks požiūris“ komercijos direktorius Romas Mizeras.

UAB „Kitoks požiūris“ pakeliamąsias grindis sumontavo ir verslo centre „Green Hall 2“. Jam parinktos pusiau kapsuliuotos pasaulinio lyderio „CBI Europe“ kalcio sulfato plokštės. Gamintojas „CBI Europe“ pristato naujos kartos modernias visiškai arba pusiau kapsuliuotas kalcio sulfato plokštes, turinčias aibę pranašumų, palyginti su „tradicinėmis“ nekapsuliuotomis. Be to, „CBI Europe“ 23 mm storio kapsuliuotų kalcio sulfato plokščių apkrovos yra pusantro karto didesnės nei 34 mm storio nekapsuliuotų. Todėl net ir būdamos plonesnės bei lengvesnės jos atlaiko žymiai didesnes taškines ir paskirstytas apkrovas. Išties – inovacijos pakeliamųjų grindų rinkoje kuria pagrindą modernaus gyvenimo ritmo pokyčiams. Sumontuotos kapsuliuotos plokštės gali būti naudojamos ir kaip darbo platforma – ant jų galima dirbti su kopėčiomis ar pastoliais. Jos nebijo paviršiaus pažeidimų ir jų nebūtina dengti kartonu. Patogumas neatsiejamas nuo šiuolaikiško daugiafunkciškumo. Įgėręs drėgmės kalcio sulfatas tampa trapesnis ir mažiau atsparus smūgiams bei apkrovoms. Kapsuliuotos plokštės yra visiškai apsaugotos nuo drėgmės patekimo į vidų. Tad jas galima drąsiai sandėliuoti neuždarame ir nešildomame pastate. Plokščių kapsuliavimas padeda išvengti ir kampų bei kraštų apdaužymo ar mikroįtrūkių kalcio sulfate, dėl kurių, veikiant didesnėms apkrovoms, plokštė gali suskilti ir įlūžti. Kapsuliuotos plokštės dėl didesnių apkrovų tik lengvai įlinktų, bet nesutrupėtų. Svarbu ir tai, kad kapsuliuotų kalcio sulfato plokščių degumo klasė (A1) yra aukštesnė negu nekapsuliuotų (A2).

Taip pat naudojant plonesnes plokštes ir išlaikant tą pačią grindų paviršiaus altitudę galima sukurti daugiau erdvės pogrindyje. Tai aktualu ten, kur pakeliamųjų grindų aukštis yra nedidelis arba pogrindyje montuojama masyvesnė įranga. Dėl šios ir kitų unikalių savybių statybinę medžiagą drąsiai ir kūrybingai naudoja garsiausi pasaulio architektai.

/img/banners/Artwork Milena_Structum_340x600px.gif
Būk pirmas!