Istorinė ir kultūrinė transformacija – autentiška Škotijos sodybos renovacija

2018 m. birželio 26 d.

Vytautė Kazanavičiūtė

Minimalistinė gyvenamoji vieta, tampanti monumentu XVII a. griuvėsiams, menantiems senuosius Škotijos laikus ir pasakojantiems anksčiau niekada negirdėtas istorijas... Tai – privatus namas Škotijoje, atkurtas senos sodybos griuvėsiuose.

Minimalistinė gyvenamoji vieta, tampanti monumentu XVII a. griuvėsiams, menantiems senuosius Škotijos laikus ir pasakojantiems anksčiau niekada negirdėtas istorijas... Tai – privatus namas Škotijoje, atkurtas senos sodybos griuvėsiuose.

Misija išgelbėti 300 metų senumo griuvėsius ir sukurti šiuolaikinio žmogaus poreikius atitinkančius namus – įvykdyta su kaupu. Idėją realizavo „Lily Jencks Studio“ ir „Nathanael Dorent Architecture“ specialistai. „Čia susipina pasauliai ir atsiveria neregėto grožio vaizdai į du slėnius šiaurinėje Škotijoje“, – pasakoja projekto autoriai, nusprendę ne nugriauti senas istorines sienas, o tarp jų „įdėti“ naują, modernų statinį.

Manipuliavimas medžiagomis ir formomis

Inovatyvumo ir tradicijų sinergijos įrodymas – griuvėsiai, susijungę su naujomis formomis bei medžiagomis. Objekte gausu medžiagiškumo ir geometrinių detalių variacijos. „Nathanael Dorent Architecture“ itin daug dėmesio skyrė „sluoksniavimo“ galimybėms bei technologijoms. Kodėl „sluoksniavimas“? Nes, pasak projekto autorių, manipuliavimas medžiagomis ir formomis suteikė galimybę efektyviausiai išnaudoti istorinį ir kultūrinį palikimą. Renovuojami griuvėsiai persipynė su naujo statinio dalimi tiek viduje, tiek išorėje.

Senoji akmens siena tikslingai bei elegantiškai susijungė su juodu EPDM gumos plakiruotu stogo apvalkalu (projekto autorių vadinamu „voku“) bei vidinėmis sienų sistemomis (projekto autorių vadinamų „vamzdžiais, tūbomis“). Šie trys sluoksniai – griuvėsiai, „vokas“ ir „tūba“ – ir sudaro unikalų objektą. Beje, objekto konstrukcijai, kaip ir detalėms viduje (pavyzdžiui, lentynoms, besirangančioms ant „tūbos“) suformuoti pasirinktas medis.

Modernios medžiagos naudotos kuriant vidines sienų sistemas, jungiančias virtuvės, studijos, svetainės ir valgomojo zonas. „Voko“ srityje įrengtos privačios erdvės – miegamasis, vonia. Kitos „perėjimų“ zonos iš griuvėsių sluoksnio į kitus du panaudotos įdomioms angoms suformuoti – futuristinį pasaulį primenantys praėjimai namuose yra netaisyklingų, kartais griežtų formų, su skirtingo dydžio durimis bei langais.

Toliau nuo chaoso ir masinių sprendimų

Autentiškas objektas išsiskiria ne tik istoriniu palikimu ir modernia koncepcija. Kitas ypatingas šio statinio aspektas – vieta. Objekto idėja realizuota įstabios, nuo miesto chaoso atitolusios gamtos apsuptyje.

Pasak dizainerių komandos, renovuota Škotijos sodyba puikiai reprezentuoja dinamišką klajonę tarp to, kas organiška, ir to, kas suformuota dedant daug pastangų. Švelnių baltų formų ir seno akmens namo viduje kontrastas sukuria unikalią atmosferą, kurios neįmanoma atkartoti. „Tai patirtis, leidžianti atskleisti gyvenimo malonumus įvairiuose istorijos sluoksniuose“, – sako kūrėjai, sugebėję sulieti palikimą ir naujoves.

/img/banners/Artwork Milena_Structum_340x600px.gif
Būk pirmas!