Klasikinio gydymo centro rekonstrukcija

2018 m. lapkričio 5 d.

Agnė Vilkišienė.

agniete@structum.lt

IX amžiuje iškilęs klasikinis gydymo centras šiemet virto į atpalaiduojantį ir modernų SPA. Transformacija vyko nesilaikant išankstinio plano. Architektai siekė neužpildyti erdvės, tačiau įsilieti į juos supančią aplinką.  

Stogas be atramų 

8780.0 m2 šeimos sveikatingumo centras šiemet duris atidarė Slovėnijoje. Reikiamo ploto tūris, ypač ploto apimančio vandens erdves, reikalavo ypač tvirtos konstrukcijos. Didelis stogas virš vandens telkinių buvo suskirstytas į mažesnius segmentus. Dėl smulkios apimties struktūros ir sudėtingos geometrijos, atsirado galimybė užtikrinti naują stogo statinę galią, todėl visa baseino erdvė gali būti uždengta praktiškai be atramų. Tokiu būdu naujas stogas plaukia virš baseino platformos, kuri suprojektuota kaip išorinė erdvė.  

Architektų komanda (Dean LahMilan TomacPeter SovincNuša Završnik ŠilecPolona RuparčičPeter KarbaCarlos Cuenca Solana, Jurij Ličen

Tjaž BauerSara MežikEva TomacJakob Kajzer, Maja Majerič, Goran Djokićsuprojektavo erdvę, kuri vasarą tarnauja kaip atvira lauko erdvė, o žiemą – uždara.

Pasiekti tikslą padeda stoglangiai, ir jų LED apšvietimas, taip pat įrengta galimybė atverti visą stiklo paviršiaus fasadą.  

Taigi, stogas – lyk didelis lauko skėtis – pagalbininkas, norint sutaupyti brangią erdvę.  

Apdailai – natūralus medis 

Pastato apdailai parinkti racionalūs, estetiški ir reglamentuoti sprendiniai. Grindys dengtos plytelėmis. Sienos klijuotos natūralaus medžio plokštėmis. Nors įprasta baseino erdves puošti ryškiomis, melsvomis spalvomis, šį kartą buvo naudojama natūrali medžio ruda spalva. Mediena nulakuota.  

Baseine pasirinkti lengvai prižiūrimi ir prie klimato pritaikyti augalai. Jie įsodinti į didelius balto marmuro vazonus apsimeta salomis vandenyne.  

Visuomeninėse patalpose grindų su sienomis sandūros aptaisytos grindjuostėmis. Ten, kur keliami aukštesni higienos reikalavimai, – sanitariniuose mazguose, virtuvėje – grindys klotos iš akmens masės, o sienos apdailintos glazūruotomis keraminėmis plytelėmis.  

Vaikų baseine vietoje grindų pabarstytas minkštas jūros smėlis. Erdvė apjuosta ryškiomis spalvomis margintomis sienelėmis. Jaukumo suteikia ir palėpę imituojantis stogo nuolydis.   

Visoje baseino erdvėje įrengtos skaidraus grūdinto stiklo berėmės pertvaros. Už jų lankytojai ras pirčių kompleksą, masažus, restoraną, poilsio cetro dalį.  

Miran Kambič nuotr. 

/img/banners/Artwork Milena_Structum_340x600px.gif
Būk pirmas!