Kulinarija ir teatras – po vieno Kopenhagos restorano stogu

2019 m. spalio 4 d.

Plūduriuojančios medūzos ir žėrinčios šiaurės pašvaistės – tai tik dalis scenos įrengimo elementų, numatytų aukštos klasės Kopenhagos restorane, kurį suprojektavo „Studio Duncalf“.

Siūlantis 50 patiekalų degustacinį meniu, „Alchemist“ sukurtas „pavalgyti tiek fizinės, tiek intelektualinės kelionės metu“.

Patirčių kolekcija

Restoranas pradėjo savo gyvenimą kaip maža 16 staliukų turinti viešojo maitinimo vieta Kopenhagos centre. Bet kai investuotojai pasiūlė galimybę plėstis, vyriausiasis šefas Rasmusas Munkas kartu su „Studio Duncalf“ sukūrė didesnę ir ekscentriškesnę erdvę, „kurios kitu atveju inžinieriai ir architektai nebūtų priėmę“.

„Ankstesniame „Alchemist“ interjere, kaip ir daugumoje aukštos klasės restoranų, patirtis buvo sutelkta į maistą – kilnų tikslą savaime. Tačiau šiai restorano versijai Rasmusas Munkas norėjo patobulinti patirtį sukurdamas nepaprastą fizinę aplinką, apimančią vaizdo ir garso stimuliaciją“, – teigė studijos įkūrėjas Mikas Duncalfas.

Restoranas įsikūręs toje centro dalyje, kuri laikoma pramonine, ir, kurioje yra kitų madingų užeigų ir barų. Restoranas kuriamas buvusiose laivų dirbtuvėse, kuri buvo pritaikyta Danijos nacionaliniam teatrui. Interjeras buvo pertvarkytas į unikalią valgomojo erdvių seką, kuri „Studio Duncalf“ manymu, buvo tinkama restorano daugialypiam meniu.

Intrigos paieškos

Lankytojai į restoraną įeina pro trijų metrų aukščio bronzines duris, kurios buvo išraižytos, kad išsisklaidytų išpjautos medžių lajos. Jie iš karto žengia į galerijos stiliaus erdvę, kuriai skirtingi menininkai pakviesti kurti svaiginančias instaliacijas. Atidarymo metu kambarys buvo padengtas spalvingomis japonų dailininkės Lady Aiko grafiti stiliaus iliustracijomis, vaizduojančiomis Niujorko gatvės scenas. Tada trumpa pertvara slenka aukštyn, kad būtų galima patekti į grandiozinę baro vietą, kur patiekiami kokteiliai ir pirmieji užkandžiai.

Vienoje 14 metrų aukščio kambario pusėje dominuoja trijų aukštų stiklinis vyno rūsys, kuriame yra 10 000 butelių. Nuo lubų kabo keturių metrų ilgio žalvariniai šviestuvai, apšviečiantys kasdienes sėdimas vietas – rausvas ir tamsiai aksomines kėdes.

Kambario gale veikia virtuvė. Lankytojai pro stiklines duris gali matyti kaip verda darbas virtuvėje. Įvairūs neįprasti ingredientai laikomi skaidriuose stiklainiuose, ant apšviestos lentynos, panašiai kaip pavyzdžiai yra eksponuojami mokslo laboratorijoje.

Lankytojai eina laiptais ir tiltu su stikliniu dugnu į antrinę salę, kurios viduryje kabo milžiniškas kupolas. Kupolą, kurio skersmuo 18 metrų, galima suprojektuoti judančiais vaizdais, pradedant naktiniu dangumi, kurį apšviečia žvaigždės, nakties pašvaistė  ir medūzos, plūduriuojančios tarp plastikinių maišelių – tai architektų bandymas atkreipti dėmesį į užterštus pasaulio vandenynus.

Žemiau esantys restoranėliai yra prie betoninių suoliukų ir stalų, kad išlaikytų „vaizdinę patirtį“.

Tuomet lankytojai gali liftu pakilti į trečiąją salę, kurioje patiekiamas desertas. Tai pati jaukiausia erdvė, dekoruota medinėmis grindų lentomis ir violetinės spalvos sofomis. Šioje erdvėje taip pat yra arbatos ceremonijos baras.

 „Mes jokiam projektui netaikome jokio iš anksto nustatyto stiliaus. Mūsų požiūris yra nukreiptas į konkrečius kliento, jų klientų poreikius ir turimą erdvę. Mes čia taikėme tą patį požiūrį. Darbas tokiu įspūdingu mastu iš prigimties padeda sukurti teatro elementą. Vis dėlto būtų buvę klaida, jei atlikdami kūrinį tiesiog pasikliautumėte erdvės dydžiu, todėl turėjome sunkiai dirbti, kad sukurtume intrigą ir atmosferą, kuri neišsisklaido tuštumoje“, – aiškino Duncalfas.

 „Studio Duncalf“ buvo įkurta nuo 2016 m. Tai Londone veikianti architektų studija. Šis projektas papildomo architektų kurtų aukštos klasės restoranų sąrašą. Visi jie garsėja ne tik galintys pasiūlyti turiningą kulinarinę kelionę, bet ir teatro elementus.

Praėjusiais metais „Michelin“ žvaigždute pažymėta „Noma“ įkūrė naujus namus Danijos sostinėje. Nustatyti buvusio karinio sandėlio viduje, restauruoti„urant“ turi daugybę atvirų valgomojo erdvių, papuošusių šiltais ąžuolo baldais.

Claeso Becho Poulseno nuotr.

https://structum.lt/wp-content/uploads/2019/09/V_JUNG_KNX_F_50_STRUCTUM-340x430.png

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Būk pirmas!