https://structum.lt/wp-content/uploads/2019/03/download.gif

Pėsčiųjų dėžės architektūra arba naujasis laipiojimo parkų mados klyksmas

2019 m. sausio 9 d.

Admin.

Vaikų darželio pagrindinio pastato foje įrengta dvigubo aukščio 100 kvadratinių metrų patalpų erdvė skirta laipiojimui. Tai naujausias architektūros mados klyksmas Kinijoje. Ar prigis jis ir Lietuvoje?   

Architektas Hetian Zhang ketino sukurti naują, neįprastą vaikų žaidimo erdvę. Apšviesti erdvę, kuri išsiskirtų forma, spalva, padėtų vaikams lavinti loginį mąstymą ir erdvės suvokimą. Taip būtų sukurta erdvės įvairovė.  

Norint įgyvendinti šį tikslą buvo sumontuoti keli įrenginiai. Iš viso sistema susideda iš penkių dalių: pagrindinį plieno konstrukcijos korpusą papildo 10 skirtingo dydžio dėžių, poliesteriniai tinklai, pritvirtinti prie visų karkasų, ir aštuoni lenkti vamzdžiai, kurie tampa įėjimais ir išėjimais į pagrindinę struktūrą.  

Pagrindinę šios instaliacijos dalį laiko 23 plieniniai lynai, aštuoni plieniniai lynai padeda stabilizuoti tinklą prie artimiausių konstrukcijų stulpelių. 

Sistema yra puiki erdvė daugialypei veiklai. Joje yra rutulių erdvė, trijų skirtingų aukščių erdvės. Siekiant sukurti kuo tampresnį ryšį su aplinka, trys skirtingi vamzdžiai užsandarinti grūdintu stiklu. Stiklas atsimuša į vidinį sodą. Todėl vaikai gali tyrinėti ir visuomet atrasti kažką naujo.

Visas dizainas padeda įkvėpti vaikus pažvelgti į įvairius gyvenimo aspektus, suprasti ir įsisavinti aplinką apimančią įvairialypę informaciją, suformuoti atvirą požiūrį, siekiant išplėsti savo mintis.  

Architektas šypsosi, kad tai yra laimingo vaikščiojimo dėžutė. Laipiojimas architektūros sistemoje, o ne ribojimas, yra kūrybiškumą ir pasitikėjimą savimi stiprinanti erdvė.

https://structum.lt/wp-content/uploads/2019/03/download-2.png

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Būk pirmas!