Populiarėjanti tendencija Lietuvoje – patalpos, skirtos vynui

2017 m. rugsėjo 29 d.

Giedrė Linden

Šimtamečiame mediniame name, stovinčiame Vilniaus Žvėryne, žvilgsnis užkliuvo už durelių grindyse. „Kas čia?“ – paklausiau, bakstelėjusi pirštu. Tarsi būtų laukęs šio mano klausimo, būsto šeimininkas patenkintas nusišypsojo: „Čia – mūsų vyno rūsys! Tai, kad butas turi rūsį, buvo viena priežasčių, kodėl nusprendėme čia apsigyventi“, – atvėręs duris į rūsį, kurio lentynose ilsėjosi iš įvairiausių pasaulio šalių ir įvairios brandos sulaukęs vynas, pasakojo žinomas Lietuvoje vyno ekspertas, pas kurį tądien svečiavausi.

Ir pas mus prigyja vyno rūsiai

Buvau ne kartą girdėjusi apie vyno rūsius ir mačiusi juos svetur, bet nė nenutuokiau, kad tokių galima aptikti ir Lietuvoje – šalyje, neturinčioje gilių vyno gamybos ir vartojimo tradicijų. Nors Lietuvoje daugėja vynu besidominčių ir apie jį gerai išmanančių žmonių, maniau, kad namuose jie vyną laiko arba šaldytuvuose, arba specialiose vyno spintose. Bet, pasirodo, ir pas mus vis labiau prigyja vyno rūsiai ir dažnas, įsigyjantis būstą ar ketinantis statytis namą, numato šiam gėrimui laikyti skirtas patalpas. Taigi rūsiai grįžta į madą, bet konservuotos daržovės ir uogienės juose vis dažniau užleidžia vietą vynui. Tad kaip įrengti vyno rūsį, kad jame laikomas vynas išsaugotų geriausias savo skonio ir aromato savybes?

Tinkamos vietos parinkimas

Nemanykite, kad vynui laikyti geras bet kuris rūsio kampas. Netinkamai parinkta vieta gali sugadinti net ir neatidarytą vyną! Kaip žurnalui „Feast“ sakė Jimas Duane’as, vyno gamintojas iš „Seavey“ vynuogyno Napos slėnyje, Kalifornijoje, vyną laikyti reikėtų tamsioje, vėsioje ir po žeme esančioje vietoje, kur nepatektų tiesioginiai saulės spinduliai.

Istoriškai vyno rūsiai būdavo užkasami po vyninių vandens telkiniais, siekiant juose užtikrinti tinkamą drėgmę ir temperatūrą. Tačiau dabar dėl naujų technologijų ir modernios architektūros nauji vyno rūsiai, atitinkantys natūralias gamtos sąlygas, gali būti sukuriami bet kur: ant kalno viršūnės, buvusiame kariniame bunkeryje ar net viršutiniame daugiabučio namo aukšte esančiame bute! Bet svarbu, kad vyno rūsyje būtų tamsu. „Naudojantis rūsiu šviesą įjungti galima, bet visais kitais atvejais rūsyje turėtų būti tamsu. Tiesioginė šviesa sumenkina vyno, ypač baltojo, aromatingo, vertę“, – įspėjo J. Duane’as. Svarbu, kad durys į vyno rūsį visada liktų sandariai uždarytos.

Drėgmė ir vėsa

Daug kas didelę reikšmę skiria oro temperatūrai vyno rūsyje, tačiau, pasak J. Duane’o, ji nėra labai svarbi. Svarbu nebent tai, kad ji būtų pastovi. „Kylanti ir krentanti temperatūra vyno buteliuose esančias dujas verčia plėstis ir trauktis, taip išjudinamas butelio kamštis“, – paaiškino vyno gamintojas. J. Duane’o teigimu, idealu, jei temperatūra rūsyje yra 13–18 °C. Bet žurnalo „Wine Spectator“ vyresnysis redaktorius Jamesas Molesworthas yra už tai, kad temperatūra būtų stabili ir dar žemesnė – vos 10–13 laipsnių. Kaip tokią išlaikyti? Visų pirma tai lemia teisingai rūsiui parinkta vieta. Tinkama patalpos izoliacija bei gerai veikianti oro vėdinimo ir kondicionavimo sistema taip pat yra svarbios drėgmei ir optimaliai temperatūrai išlaikyti.

Drėgmė rūsyje turėtų būti 55–75 %. Tai – labai svarbu ilgai brandinant vyną. „Ši drėgmė įsigeria į kamštį ir jį išplečia tarsi drėgną kempinę. Taip butelis sandariausiai užkemšamas. Sandarumas neleidžia per dideliam oro kiekiui patekti į butelį, todėl vynas nesugadinamas“, – paaiškino sertifikuotas someljė Yasharas Shayanas. Mažesnis nei 50 % oro drėgnumas išdžiovina kamščius. Taip prarandamas skystis. Kita vertus, didesnė nei 70 % drėgmė palanki daugintis pelėsiams, kurie sugadina vyno etiketes ir klijus. Tinkamą drėgmę rūsyje geriausiai padeda palaikyti kedras. Geriausia, jei grindys būtų cementinės, o pamatai ir rūsio lubos – gerai izoliuotos. Be temperatūros ir drėgmės, J. Moleswortho teigimu, svarbu ir tai, kad aplinka būtų rami, stabili ir be vibracijų.

Butelių laikymas

Aišku, buteliai taip pat turi būti laikomi tinkamai. Vyno ekspertas iš „Wines 2020“ Bobas Golbaharas įspėjo, kad butelių statyti negalima. Juos reikia guldyti lentynose ant šono. „Vynas butelyje turi liestis su kamščiu, kitaip kamštis išdžius ir sutrupės, taip vynas taps negeriamas“, – paaiškino B. Golbaharas. Jeigu į vyną patenka kamščio trupinių, jį reikia perleisti per kavos filtrą. Bet, anot eksperto, tada jis būna suplakamas. Taip pat prarandamos nuosėdos, kurios sudaro vyno konsistenciją.

Vyno išdėstymas

Geras vyno kolekcionierius turi kasdien tinkamo vartoti vyno ir vyno, skirto tam tikroms progoms. Dėl to lengviau pasiekiamą rūsio vietą reikėtų skirti kasdieniams vynams, o atokesnę – brangesniems. Šią pamoką vyno ekspertas B. Golbaharas teigė išmokęs praktiškai: „Vieną antradienio vakarą grįžęs namo radau žmoną dėl nežinojimo ragaujančią brangų vyną ir gaminančią su juo maistą. Pamiršau šį butelį perkelti į išskirtinių vynų skyrių rūsyje.“

Kokio dydžio reikia?

Į tai kiekvienas turėtų atsakyti pats sau sąžiningai. Jeigu vyno kolekcija nebus didelė ir visas rūsys nebus užpildytas, didelės patalpos įrenginėti neverta. Pasak „Vyno klubo“ rūsių projektų vadovo Lino Starkaus, užtektų ir poros kvadratinių metrų. Antraip pinigai bus išmesti į balą, o dalis vyno suges. Didesnio – bent 10 m2 – rūsio gali prireikti linkusiesiems vyną kolekcionuoti. Ketinantiesiems vyno turėti daugiau, L. Starkus „Vyno žurnale“ priminė, kad į vieną kvadratinį lentynos metrą telpa apie 100 butelių. Bet vyno nevertėtų prisipirkti per daug. Jo rekomenduojama turėti tiek, kad spėtumėte išgerti, kol jis yra geras, nebent ketinate vyną pardavinėti.

Kaip vyno rūsys turėtų atrodyti?

Neretai vyno rūsiams suteikiamas klasikinio stiliaus interjeras, suformuojant skliautus, sienų apdailai naudojant sendintas plytas ir akmenis, o lentynas gaminant iš sendinto medžio.

Tačiau dabar dažni ir modernaus stiliaus vyno rūsiai, kur buteliai guldomi ir į metalines ar net iš organinio stiklo pagamintas lentynas. Modernumas neaplenkia ir vyninių architektūros. Dabar vyninės ir vyno rūsiai nebūtinai yra tradicinės akmens ar medžio architektūros statiniai. Pavyzdžiui, plečiant vyninę pietvakarių Prancūzijoje, UNESCO saugomoje teritorijoje, iškilo modernus statinys ryškiai raudonais metalo ir veidrodiniais nerūdijančiojo plieno fasadais. Kitoje Prancūzijos dalyje buvo pastatyta vyninė, kurios fasadas buvo dengtas rūdijančiuoju plienu.

Tuo metu architektų „Burkhard Architekten“ sukurtas vyninės Vokietijoje pastatas atrodė taip, kad jį pastačius kaimynai dar ilgai nesiliovė šeimininkų klausinėti, kada baigsis statybos. Vietiniai gyventojai sunkiai galėjo patikėti, kad dėžės formos betoninis pastatas be apdailos yra pabaigtas statinys. O kur dar vyno rūsiai, paslėpti nenaudojamuose kariniuose bunkeriuose ar iškilę virš žemės.Taigi aiškiai apibrėžtų taisyklių, kaip turėtų atrodyti vyninės ar vyno rūsiai, nebėra. Svarbesnės optimalios vyno laikymo sąlygos nei interjeras ar eksterjeras.

Gali būti ir pastatytame name

Vyno rūsį galima įrengti ne tik tebestatomame, bet ir jau pastatytame name, patalpos sienas ir lubas izoliavus akmens vata, įrengus specialius kondicionierius, kurie viduje palaikytų vienodą temperatūrą ir nesausintų oro. Pernelyg sausam rūsiui gali prireikti ir oro drėkintuvo, kuris užtikrintų tinkamą, bet ne per didelę drėgmę. Kaip minėta, vynui laikyti galima įrengti ir specialų kambarį name ar bute. Dar paprasčiau yra tiesiog įsigyti vyno spintą. Taip, ji atrodys ne taip efektingai, kaip vyno rūsys, bet padės patenkinti poreikį tinkamai saugoti vyną ten, kur įrengti atskirą patalpą per brangu ar nėra sąlygų.

/img/banners/Artwork Milena_Structum_340x600px.gif
Būk pirmas!