ŠEFAS IŠ PIETŲ AFRIKOS Į SMILTYNĘ PERKĖLĖ DALIJIMOSI MAISTU TRADICIJĄ

2019 m. liepos 4 d.

Admin Structum.

admin@estructum.lt

Ar žinote, kas sieja maistą ir architektūrą? Tikriausiai didžioji dalis iš karto pasakytų, kad tai – vizualus pavidalas, kuris svarbus tiek tam, kas jūsų lėkštėje, tiek pastato fasadui. Tačiau iš Pietų Afrikos kilęs virtuvės šefas Morné Castelyn, kuris nuo šio pavasario darbuojasi Smiltynės Jachtklubo restorane, įsitikinęs, kad abi šias profesijas sieja paprastas dalykas – kūrybinė idėja.

„O kai jau turi idėją, belieka atsidaryti magišką ingredientų dėžutę, kurią kiekvienas šefas bei architektas turi savo galvoje, ir pradėti kurti“, – juokiasi M. Castelyn.

Kitas svarbus dalykas, pasak šefo, kalbant apie maistą ir architektūrą, yra balansas. Geras virtuvės šefas geba sujungti skirtingus skonius į visumą, o architektas, pasitelkęs proporcijas ir skirtingas medžiagas, turi sujungti į tvirtai stovintį pastatą.

MAISTAS RUOŠIAMAS ANT ATVIROS UGNIES

Iki šiol Smiltynės Jachtklubo restoranas garsėjo ne tik unikalia vieta, iš kurios atsiveria kerintis vaizdas į Klaipėdos uostą. Visi žinojo, kad tik Smiltynės Jachtklubo restorane, šioje Kuršių marių pusėje, galima paragauti pačių skaniausių itališkų picų, kepamų malkinėje krosnyje. Šiemet restorane krosnis kūrenama ir toliau, tačiau, šefo pageidavimu, virtuvėje įrengta ir speciali kepsninė su grotelėmis, kūrenama malkomis.

Būtent maisto gamyba ant atviros ugnies išskiria Pietų Afrikos Respublikos virtuvę: ilgaamžės kepimo ant laužo tradicijos ir šeimos susibūrimas – jos pagrindas. Žinoma, derėtų dar  prisiminti ir mėsos paruošimo tradicijas. M. Castelyn nuomone, būtent atvira ugnis suteikia mėsos, žuvies ir daržovių patiekalams išskirtinį skonį.

M.Castelyn sudarytame meniu tiesiogine prasme galite užuosti dūmo kvapą: juodintas žiedinis kopūstas, ant grotelių kepta jautiena, kiauliena, vištiena – skirta mėsainiams: „Man patinka „sąžiningas maistas“. Patiekalai turi būti paruošti sveikai ir skaniai.“ Jei galėtume palyginti jo kuriamą virtuvę su pastatu, tai būtų klasikinis, tvirtai pastatytas namas šeimai, kurioje tradicijos perduodamos iš kartos į kartą.

„Gali nuskambėti paprastai, bet mano propaguojamos virtuvės išskirtinumas – tik aukščiausios kokybės mėsa ar žuvis. Tokius reikalavimus atsinešu iš savo gimtinės – Pietų Afrikos. Beje, jei paklaustumėte, kas man yra pats tobuliausias patiekalas, atsakyčiau, kad mėsainis. Nustebinau? Bet juk mėsainyje turi būti idealios ingredientų proporcijos ir skoniai turi derėti idealiai, kaip architektūros kūrinyje. Smiltynės Jachtklubo restorane patys kepame specialias mėsainių bandeles, malame mėsą, o viską gardiname specialiai sukurtu padažu“, – vardija M. Castelyn.

Valgyti kaip namuose

Pasak M. Castelyn, visas maistas pateikiamas atskiruose padėkluose, todėl kiekvienas svečias jau savo lėkštėse gali susikurti unikalius derinius. Pagrindinis principas – tarpusavio bendravimo ir maisto dalijimosi kultūra, kad valgymas prie stalo taptų šeimos ir draugų ritualu.

„Man svarbu, kad bet kada atvykę svečiai gautū tik aukščiausios kokybės maistą ir norėtų čia sugrįžti. Įsivaizduokite, atvykstate, grožitės uosto vaizdu ir mėgaujatės tikru vasarišku maistu, kurį galite dalytis tarpusavyje. Man pačiam labai artimas „šeimos stiliaus“ valgymas. Kitaip tariant, iškepsime jums patį geriausią viščiuką, o jis keliaus aplink stalą ir visi juo dalysitės, lyg pietautumėte namuose prie stalo“, – šypsosi šefas, kuriam Lietuva jau tapo namais.

Rima Aukštuolytė, tinklaraščio „Diena su kava“ autorė

Temos:

verslas
https://structum.lt/wp-content/uploads/2019/03/download-2.png

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Būk pirmas!