Skaidrus, kaip krištolas – namas judriausioje Japonijos gatvėje

2018 m. rugpjūčio 23 d.

Agnė Vilkišienė.

agniete@structum.lt

Šis namas iškilo tarp aukštų pastatų Hirošimos miesto centre, iš kurio atsiveria vaizdas į gatvę su ja daugybe pro šalį važiuojančių automobilių ir tramvajų. Standartiškai tokioje vietoje architektai siūlo uždaresnį, labiau privatumą užtikrinantį moderniosios architektūros pavyzdį. Japonijos architektas Hiroshi Nakamura su partneriais nusprendė sukurti namą iš optinio stiklo. Ir net nežinai kas kelia didesnį įspūdį – stiklas ar svetainėje įrengtas baseinas su sodu. 

Kaip pasakoja architektas, optinio stiklo fasadas ir pastato siena, apjungianti sodą leidžia sodą stebėti iš visų pastato erdvių. Kitoje pusėje saulės šviesos apšviesta judri gatvė sukuria dinamiško žavesio. Šviesa iš lauko atsispindi plieniniuose rėmuose, žaismingai atsispindinti sodo medžio šakose ir nedidelio baseinėlio vandenyje. 

Riba tarp išorės ir vidaus praktiškai išnyksta. Šviesos, plieno ir stiklo trio namo gyventojams leidžia ne tik stebėti besikeičiantį paros metą, tačiau ir tapti viena kitą keičiančių sezonų dalimi. Grynojo stiklo blokai veiksmingai sugeria garsą. 

Namo fasadui sukurti buvo panaudota 6000 grynojo stiklo blokų  (50 mm x 235 mm x 50 mm).  Įėjimui buvo pasirinktas ypač skaidrus borosilikato stiklas.  

Hiroshi Nakamura atskleidžia, kad 8,6 kvadratinių metrų fasadui panaudoti stiklo blokai yra labai dideli, todėl jų liejimo ir apdirbimo procesas buvo itin sudėtingas. Tačiau išgautas mikro lygmens paviršius padėjo sukurti optinę iliuziją vidinėje namo erdvėje.  50 mm storio stiklo blokeliai buvo tvirtinami nerūdijančio plieno varžtais ir nerūdijančio plieno plokščiais strypeliais (40 mm x 4 mm) 10 centimetrų intervalais.  

Taip pat buvo pasiekta vienoda 6 mm sandarinimo tarpinė tarp stiklo blokelių. Beveik 400 kvadratinių metrų namo stiklinio bloko fasadas sveria apie 13 tonų. Todėl, jei pastato karkasas būtų iš betono, atraminė sija būtų milžiniška. Naudodami plieninį rėmą pagamintą iš gelžbetonio pavyko sumažinti jo masę.  

Rezultatas – skaidrus fasadas, matomas iš sodo ir gatvės. Fasadas atrodo kaip krioklys, tekantis žemyn, išsklaidęs šviesą ir užpildydamas orą gyvosios gamtos atspindžiais. 

 

/img/banners/Artwork Milena_Structum_340x600px.gif
Būk pirmas!