Singapūro dangoraižių kūrėjai griauna stereotipus apie fasadų statybą

2019 m. rugpjūčio 22 d.

Singapūre duris atvėrė gluminantis dangoraižis. Robinsono” dangoraižis centriniame verslo rajone atrodo nestandartiškai: viršutinė jo dalis plūduriuoja” virš apatinės, o tarp jų yra lapų sodas.

Prieikite šiek tiek arčiau ir pastebėsite į „tvarų urbanizmą“ nukreipto statinio liekną šerdį, kuri pakelia viršutinį pastato bloką, suteikdama dvidešimties biurų darbuotojams netoliese esančios prieplaukos vaizdus, taip pat suteikdama vietos terasos sodui.

Niujorko „Kohn Pedersen Fox Associates“ suprojektuotame dangoraižyje yra mažmeninės prekybos ir maisto bei gėrimų parduotuvės. Jos išdėstytos aplink kitą sodą, kuris įrengtas centrinėje pastato dalyje.  Architektai apibūdino dizainą kaip „tausojantį urbanistiką“. Jam įtaką darė Singapūro kraštovaizdžio pakeitimo politika.

2014 metais priimta Singapūro kraštovaizdžio pakeitimo politika reikalauja, kad visos dėl plėtros prarastos želdynų vietos būtų pakeistos tokio pačio ploto viešai prieinamais želdynais. „Robinsono” dangoraižio skulptūrinę formą sudaro du pagrindiniai tūriai – biurų dangoraižis, iškeltas virš mažmeninės prekybos pakylos – atskirtas nuo pakylos tvarkomo stogo. Jo ofsetinė šerdis dvigubai padidina vaizdą iš pakylos ir padeda išvengti kolonų, trikdančių viešąją erdvę. Kiekviename privažiavime statinio tūris dematerializuoja ir atspindi saulę bei dangų. Pastatas savo forma ir dydžiu panašus į miesto panoramos veidrodį. Atrodo išties įspūdingai.

Svarbus kontekstas

„Robinson Tower“ dėl viso švytėjimo ir atspindžių aplinkui yra panašus į krištolinį. Jo sumažintas mastas ir medžiagiškumas sudaro konteksto ryšį su kampiniu „Lau Pa Sat” terakotos stogu – istoriniu maisto turgumi Singapūre.

Masinės pakylos plotas yra pakeltas šiek tiek virš gatvės lygio, padidinant jos erdvių tęstinumą nuo įėjimo į pirmąjį sodą. Šis sodas sudaro pastato branduolį, apie kurį vijasi biuro fojė, mažmeninės prekybos ir maisto bei gėrimų erdvės, o langai nuo grindų iki lubų, nukreipti į „Robinsono” kelią ir skatina dialogą tarp interjero ir gatvės kraštovaizdžio.

Apribojimai paskatino projekto sėkmę

„Šio projekto esmė – sutampančios užduotys, susijusios su A klasės biurų erdvės planavimu netaisyklingoje vietoje keliamais reikalavimais bei aplinkos apsaugos patikrinimus. Tačiau šios sąlygos galiausiai paskatino projekto sėkmę“, – pranešime spaudai teigė Bruce’as Fisheris, KPF projektavimo direktorius.

„Dinaminis bokštas išsilaisvina iš stoiškų fasadų kanjono, integruodamas žaliąsias erdves unikaliuose taškuose ir galiausiai kultivuodamas viešąją sritį šalia butiko, mišraus naudojimo programos“, – teigė B. Fišeris.

Šiuo metu dangoraižyje yra įsikūręs KPF Singapūro biuras. Robertas Whitlockas, KPF dizaino direktorius, susieja projektą su visa apimančia KPF projektavimo filosofija: „Šis savitas bokštas taip pat atspindi konteksto, kultūros ir tvarumo integraciją su architektūra. Mūsų efektinga schema ir sėkmingas jos įgyvendinimas pasitelkia KPF kompetenciją, projektuojant ikoninius pastatus globaliems miestams, taip pat pastatams, esantiems suvaržytose ar kitaip ankštose ar tankiai apgyvendintose miesto vietose. “

KPF įkurtas 2018 metais. Tai yra vienas pirmųjų studijos projektų.

„Kohn Pedersen Fox Associates“ nuotr. ir informacija

https://structum.lt/wp-content/uploads/2019/09/V_JUNG_KNX_F_50_STRUCTUM-340x430.png

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Būk pirmas!