Statybinės inžinerinės inovacijos: progresas statybų sektoriuje

Balandžio 6 d. Vilniuje įvyko kasmetinė žurnalo STRUCTUM organizuojama konferencija apie pažangiausių technologijų pritaikymą statybų sektoriuje ir į inovacijas orientuotus sprendimus: „STATYBINĖS INŽINERINĖS INOVACIJOS: progresas statybų sektoriuje“.

Konferencijoje apie pasaulį keičiančias statybų inovacijas kalbėjo statybų sektoriaus lyderiai iš Lietuvos ir Vakarų Europos šalių, kurie drąsiai žengia koja kojon su statybinėmis inžinerinėmis inovacijomis.

Jie savo pranešimų metu pademonstravo, kad nors pastarųjų metų įvykiai statybų sektoriuje iškėlė daug iššūkių, nepaisant to, matome pokyčius, kai nauji ir drąsus rinkos dalyviai stumia nusistovėjusias normas ir atgyvenusius sprendimus.

Į renginio salę atvykę šalies architektai, inžinieriai, projektų vadovai, nekilnojamo turto vystytojai, besidomintys tobulėjančiu pastato informaciniu modeliavimu (BIM), pažangiu statybinių medžiagų panaudojimu, skaitmenizacija ir kitomis inžinerinėmis naujovėmis.

Šiandien įmonės ir šios srities specialistai nebeturi kito pasirinkimo, kaip tik atrasti ir priimti naujausias tendencijas ir inovacijas, kad išliktų konkurencingi nuolat besikeičiančioje rinkoje.

Konferenciją pradėjo bendrovės „GEBERIT“ projektų vadovas Vytautas Dinda su pranešimu „Inovatyvūs nuotekų sprendimai modernių pastatų konstrukcijose“. Jis pasakojo, kad šiuolaikiniai pastatai vis labiau išsiskiria savo nestandartiniais architektūriniais sprendimais ir konstrukcijomis, kuriems įgyvendinti reikalingi inovatyvūs sprendimai, tarp jų ir patikimų nuotekų sistemų projektavimas ir įrengimas.

„Ilgametė Geberit patirtis suteikia kone neribotas galimybes diegti nuotekų sistemas pačiuose išskirtiniausiuose projektuose: nuo futbolo stadiono iki dangų siekiančių verslo centrų ar gyvenamųjų pastatų. Šiandien galime didžiuotis mokslininkų sukurta hidrauline nuotekų sistema SUPERTUBE, kuri ne tik taupo vietą, bet ir yra ženkliai didesnio pajėgumo.“

Antrasis konferencijos pranešėjas – „IMI Hydronic Engineering“ pardavimų vadovas Baltijos šalims Antanas Valančius. Savo pranešime „Modernūs oro šalinimo ir statinio slėgio palaikymo sprendiniai šiuolaikinėse ŠVOK sistemose“ jis pademonstravo, kad ne viskas kas parasta yra genialu, ypač kalbant apie oro šalinimą iš vandeninių šildymo ir vėsinimo sistemų.

„Oras yra tas blogasis komponentas kuris tikrai pridarys didesnių ar mažesnių bėdų. Korozija, magnetitas, dumblas, užsikišę šilumokaičiai, stringantys siurbliai, vožtuvai ir t.t.“ – teigė A. Valančius. – Nuo oro ir ir teisingo slėgio palaikymo priklauso labai daug dalykų, būtent todėl itin svarbu turėti reikiama kiekį žinių, kad išsirinkti tinkamiausią įrenginį savo ŠVOK sistemai.“

A. Valančius pristatė pažangius oro šalinimo ir statinio slėgio palaikymo įrenginius, kurie ne tik preciziškai tiksliai atliks pagrindinę savo funkciją, bet kartu tai raktas į vietos sutaupymą katilinėse ar čilerinėse, kurios gali būti panaudotos kitoms paskirtims, pavyzdžiui papildoma vieta automobilio statymui.

Konferenciją tęsė bendrovės „Šiaurinis taškas“ direktorius Tomas Bekeris su pranešimu „Matavimų paslaugų sprendimai: ant žemės ir ore“. Jis pristatė įmonės patirtį pasitelkiant moderniausias matavimo paslaugas skenuojant paveldo, pramoninių ir inžinerinių statinių objektus Lietuvoje.

„Mes jau trejus metus teikiame moderniausias matavimų paslaugas Lietuvoje. Įmonės sprendimai taikyti Nacionalinio dramos teatro, kairiosios Neries krantinės, „Alytos“ pakavimo cecho rekonstrukcijų projektuose ir Kauno evangelikų reformatų bažnyčios paveldo tvarkybos projekte“, – pasakojo T. Bekeris. – Iš lazerinias būdaias nuskenuotų duomenų klientui teikiame pastato ar vietovės architektūrinius brėžinius, pjūvius, aukštų, konstrukcijų planus, fasadus ir taškų debesis (angl. Point cloud). Pastarasis yra pats patikimiausias domuo.

T. Bekeris pristatė didelių teritorijų „Lidar“ skenavimą iš drono bei jau visai netrukus pasirodysiantį dar modernesnį matavimo prietaisą. „Su dronu galime sumatuoti 100 ha per dieną, iki 5 cm tikslumu. Tačiau nuolat keliame sau iššūkius ir siekiame tobulėti, todėl jau nuo šių metų liepos mėn. turėsime ir naują mobilų skenerį, kuris tūkstančius kv. m. tiek viduje, tiek išorėje nuskanuos per dieną ir gautus duomenis galėsime pateikti taškų debesiui, o jeigu reikia ir kitus brėžinius, kad darbas būtų kuo greitesnis ir efektyvesnis“, – pasakojo bendrovės „Šiaurinis taškas“ direktorius.

CYPE Tarptautinių pardavimų direktorius Jaime Sempere pristatė naujausias BIM galimybes ir bendrovės „CYPE“ sprendimus įvairių sričIų profesionalams. Jų programų grupėje yra įrankiai, palengvinantys kasdienį darbą bet kuriam BIM specialistui.

„Kodėl visi turėtume pradėti naudoti BIM savo projektuose? Dėl trijų pagrindinių priežasčių: aplinkosaugos, įstatymų ir sutaupymo galimybių, – kalbą pradėjo J. Sempere. – Netinkamas projektavimas, kuris nuveda iki griovimo ar taisymo darbų yra nepaprastai kenkiantis aplinkai, jau nekalbant apie didžiulį kiekį popieriaus, kurį panaudojame neįvaldę skaitmeninių metodų.

Taip pat, esu įsitikinęs, kad BIM naudojimas ateityje taps privalomas įstatymų, o tuomet greitai prisitaikyti prie naujų darbo metodų bus daug sudėtingiau, nei juos integruoti šiandien. Galiausiai, šiandien ypač aktualus statybų ir projektavimo kaštų sutaupymas, tačiau svarbiausia vis dėlto ne kiek pinigų sutaupai, o kiek laiko tų pinigų panaudojimui.“

Sritys, kuriose naudojami dažniausiai CYPE sprendimai – struktūrinė, MEP, saulės energijos, akustinė, šiluminė ir energetinė analizė. Visi CYPE sprendimai apima nemokamą duomenų mainų aplinką CYPE BIM serveryje.

Lietuvos oro uostų Operacijų ir infrastruktūros departamento direktorius Arnas Dūmanas

2021 metais Palangos oro uoste buvo pradėtas didelio masto rekonstrukcijos projektas – Lietuvos oro uostai kartu su Latvijos rangos kompanija „A.C.B” vykdė viso kilimo ir tūpimo tako, riedėjimo tako bei esamos infrastruktūros modernizavimo darbus. Lietuvos oro uostų Operacijų ir infrastruktūros departamento direktorius Arnas Dūmanas konferencijos dalyvius supažindino su Palangos oro uosto rekonstrukcija iš arčiau.

Pasak A. Dūmano, pagrindiniai rekonstrukcijos darbai buvo atliekami per 45 dienų laikotarpį, per kurį oro uosto darbas buvo visiškai sustabdytas esminiams darbams atlikti. 2022 metų pradžioje jis buvo oficialiai baigtas.

„Šis projektas pareikalavo iššūkių, bet galiausiai buvo sėkmingai įgyvendintas projektas pelnė itin didelį pripažinimą. Jame dirbo virš 340 specialistų, buvo įspūdingas reikalingos technikos skaičius“, – kalbėjo A. Dūmanas. – Taip pat nemaža dėmesį skyrėme tvarumui, didžiąją dalį viso asfalto, kurį panaikinom, panaudojom perimetro keliuko įrengime. Net 90 proc. medžagų buvo perdirbta ar panaudota pakartotinai, o 10 proc. Atiduota saugoti licenzijuotoms įmonėms.“

„OMT architects“ įkūrėjas ir partneris Andreas Trampe-Kieslich

Konferenciją vainikavo „OMT architects“ įkūrėjas ir partneris Andreas Trampe-Kieslich su pranešimu „Medinės konstrukcijos Zanzibare“. Vokietijoje įsikūrusi architektų studija OMT Architects, žinoma dėl savo novatoriškų projektų, kuriuose pirmenybė teikiama tvarumui ir natūralių medžiagų naudojimui.

A. Trampe-Kieslich pasidalino vertingomis įžvalgomis apie tvarios statybos praktiką ir medienos, kaip statybinės medžiagos, potencialą. Jis taip pat pristatė praktinius statybų Zanzibare iššūkius ir pademonstravo kai kuriuos žymiausius OMT Architects medinių konstrukcijų projektus, tokius kaip „Moyoni Homes“, „Vizazi Houses“, „CheiChei Living“ ir „Burj Zanzibar“.

„Savo projektais mes norime parodyti, kad ir medinių konstrukcijų pastatai gali būti labai aukštos kokybės ir tikrai nevisa statoma aplinka turi būti iš akmens, cemento ar plieno. Vis dėlto bene svarbiausias aspektas pasirinkti konkrečiai vietovei ir turimam biudžetui tinkamiausią sprendimą, kuris neretai gali būti hibridinės konstrukcijos, kuomet medis yra derinamas su kitomis medžiagomis“, – pasakojo A. Trampe-Kieslich.

 

Renginio vanduo: UNIQA
Renginio kava: Coffee Spells
Nuotraukos: Justė Saulytė

Date: 2023-04-06 10:00:00
Location: Multikino, Ozo g. 18, Vilnius
NAUJAUSIAS NUMERIS

SKAITOMIAUSIA

Savaitės Mėnesio Pusmečio Metų

PRANEŠIMAI