Pranešimo siuntėjo nuotr.

200 mln. Klaipėdos rajono plėtrai: ar Svencelė taps nauja Pamario sostine?


Viešojo ir privataus sektoriaus investuotojų dėmesys pastaruoju metu krypsta į Lietuvos vakarus. Skaičiuojama, kad į Klaipėdos regiono plėtrą šiuo metu investuota maždaug 200 mln. eurų, naujuose projektuose sukurta apie 800 naujų darbo vietų. Visgi, ambicingiausiai Pamario žemėlapyje šiuo metu atrodo Svencelė, jau dabar vadinama kaituotojų sostine. Tikimasi, kad milijoninės investicijos šį mažą miestelį artimiausiu metu tik dar labiau išpopuliarins ne tik tarp vėjo ir vandens sporto entuziastų, bet ir tarp turistų.

„Klaipėdos rajonas pastaraisiais metas tapo reikšmingų investicijų centru, kurios svarbios tiek vietos gyventojams, tiek ir visam regionui. Robotizuota SBA grupės baldų gamykla, didžiausias Baltijos šalyse inovacijų parkas, pirminių pakuočių gamykla „Mars“, gausybė viešojo sektoriaus investicijų ir, žinoma, naujausias projektas rajone –  Svencelėje kylantis SBA grupės vystomas „Vėjo miestelis“ – naujausi investiciniai projektai, keičiantys viso Klaipėdos regiono veidą“, – teigia Bronius Markauskas, Klaipėdos rajono savivaldybės meras.

Pasak mero, privataus ir viešojo sektoriaus investicijos naudingos regiono infrastruktūros, ekonomikos ir kultūrinio gyvenimo gerinimui: „Naujose gamyklose kuriame produktus ne tik Lietuvos, bet ir užsienio rinkoms. Taip didiname savo konkurencingumą tarptautinėje arenoje. Pažangiuose inovacijų parkuose kuriame naujas technologijas, o naujai kylančiuose nekilnojamojo turto projektuose vystoma ne tik miestelių infrastruktūra, bet ir kuriamos naujos erdvės laisvalaikiui ir kultūrinio gyvenimo puoselėjimui.“

Pranešimo siuntėjo nuotr.

Naujas miestelis miestelyje

Vienas iš ryškiausių tokių projektų pavyzdžių – šiuo metu Svencelėje vystomas „Vėjo miestelis“, apjungiantis gyvenamąją, poilsio ir aktyvaus laisvalaikio infrastruktūrą. Projektą vystanti SBA grupės įmonė „Urban Wind“ į jį planuoja investuoti virš 70 mln. eurų. Planuojama, kad šis projektas sukurs apie 100–150 naujų darbo vietų.

„Vėjo miestelis“ siūlys ne tik gyvenamąsias vietas, bet ir visą šalia išplėtotą infrastuktūrą – parkus, sporto aikštynus, bendradarbystes erdves ir kt. Planuojama, kad čia iškils ir viešbutis su SPA centru. Tokios gyvenvietės atsiradimas skatina gyventojų migraciją į regioną, o tai, žinoma, padeda spręsti demografines problemas, pritraukia naujų talentų“, – sako B. Markauskas.

„Vėjo miestelio“ vystytojai pasakoja, kad Svencelę šiam projektui pasirinko ne šiaip sau – jau daug metų ši vieta vienija vėjo ir vandens sporto entuziastų bendruomenę.

„Rinkoje pasigedome projekto, kuris žmonėms galėtų pasiūlyti ne tik gražius gyvenamuosius namus, bet ir kitą būtiną infrastruktūrą, pavyzdžiui, parduotuves, bendradarbystės erdves, kaitavimo mokyklas ar net darželius ir mokyklas vaikams. Visa tai realybe nusprendėme paversti „Vėjo miestelyje“, –  pasakoja Arnas Bušmanas, projektą vystančios „Urban Wind“ verslo plėtros vadovas.

Pasak jo, viso miestelio projektavimas buvo tarsi tūkstančio detalių dėlionės rinkimas: „Šias detales į vieną gražų paveikslą rinkome kartu su daugybe skirtingų partnerių – bendradarbiavome su Klaipėdos rajono savivaldybe, Valstybine saugomų teritorijų tarnyba, vietos verslininkais, gyventojais ir kitais šio projekto dalyviais.“

Pranešimo siuntėjo nuotr.

Ambicingi ateities planai

Meras pasakoja, kad Klaipėdos rajono plėtros planai šiuo metu įgyvendinamais projektais neapsiriboja. Vienas iš pagrindinių tikslų – Svencelę paversti Pamario krašto sostine.

„Iš nedidelio ir mažai kam žinomo miestelio Svencelė transformuojasi į vietos gyventojų ir turistų traukos centrą. Plėtojama infrastruktūra, miestelį darosi vis lengviau pasiekti automobiliu, vandens transportu. Tokie projektai kaip „Vėjo miestelis“ čia kuria naujas darbo vietas, taip pat – gyvenamuosius būstus, poilsio ir aktyvaus laisvalaikio zonas. Žinoma, visa ši transformacija vyksta pasitelkiant tvarius vystymo bei inovatyvius miestų planavimo principus“, – teigia B. Markauskas.

Meras pasakoja, kad šiuo metu savivaldybė yra parengusi Drevernos–Svencelės tvarios plėtros koncepciją ir jos įgyvendinimo planą, kuriuo bus siekiama užtikrinti subalansuotą ir tvarų šių miestų teritorijų vystymą.

„Atsiras ne tik nauji pėsčiųjų ir dviračių takai, bet ir dar daugiau vietų vėjo ir vandens sporto entuziastams. Taip pat planuojama sukurti naujus vandens turizmo maršrutus, atokvėpio ir laivelių nusileidimo vietas. Mūsų tikslas – sukurti tokią Svencelę, kurioje darniai sugyventų gamtos išteklių naudojimas, aktyvus laisvalaikis ir bendruomeniškumas“, – sako B. Markauskas.


Dalintis:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Fill out this field
Fill out this field
Įveskite tinkamą el. pašto adresą.

NAUJAUSIAS NUMERIS

SKAITOMIAUSIA

Savaitės Mėnesio Pusmečio Metų

Susiję straipsniai

Paskutinės naujienos

SKAITOMIAUSIA

Savaitės Mėnesio Pusmečio Metų