ZHA nuotr.

Zaha Hadid Architects projektuoja tyrimų centrą Taškente


Zaha Hadid Architects sukūrė dizainą Alisher Navoi tarptautiniam mokslinių tyrimų centrui Taškente, kuris sujungs mokslinių tyrimų erdves, literatūros muziejų ir auditoriją. Pastato architektūra remiasi Uzbekistano kultūros paveldą atspindinčiomis formomis, naudojant plytų konstrukcijas, arkinius elementus ir kreivių geometriją. Projektas optimizuoja natūralią šviesą ir ventiliaciją, o jo dizainas pagrįstas pasyvia energijos valdymo sistema. Šis centras taip pat įtraukia tvarius sprendimus, siekiant sumažinti pastato energijos sąnaudas.

ZHA nuotr.
ZHA nuotr.

Pastato dizainas naudoja pasyvios architektūros principus, kad sumažintų energijos suvartojimą ir užtikrintų komfortą viduje. Įkvėptos Vidurinės Azijos ir Artimųjų Rytų vėjo bokštų, pastato arkos veikia kaip ventiliaciniai kanalai, įleidžiantys šaltą orą. Natūrali vėdinimo sistema papildoma ventiliatoriais ir drėkinimo sistemomis, kai reikia, o šilumos šalinimas vyksta per kaminą. Pasyvūs elementai taip pat apima stoglangius natūraliai šviesai ir stogelius, apsaugančius nuo saulės kaitros.

ZHA nuotr.
ZHA nuotr.
ZHA nuotr.

Pagal Buro Happold parengtą generalinį planą, centro aplinkos kraštovaizdis taip pat yra įkvėptas vietinės kultūros ir tradicinės Shashmaqom muzikos, kurioje susipina vokaliniai ir instrumentiniai elementai. Teritorijoje įrengtos kraštovaizdžio terasos, atviri amfiteatrai ir pavėsinės. Šios erdvės skirtos bendruomenės įsitraukimui skatinti ir neplanuotoms meninėms pasirodymams rengti. Tai suteikia centrui daugiafunkcinį pobūdį – ne tik kaip mokslinių tyrimų ir švietimo vietą, bet ir kaip erdvę scenos menams.

ZHA nuotr.
ZHA nuotr.
ZHA nuotr.

 


Dalintis:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Fill out this field
Fill out this field
Įveskite tinkamą el. pašto adresą.

NAUJAUSIAS NUMERIS

SKAITOMIAUSIA

Savaitės Mėnesio Pusmečio Metų

Susiję straipsniai

VALDOVAI: Zaha Hadid Architects

2016 metais architektūros pasaulis netikėtai prarado vieną ryškiausių savo žvaigždžių – Zahą Hadid. Irakiečių kilmės britų architektę, besigydančią bronchitą Majamio…

Has photos

Paskutinės naujienos

SKAITOMIAUSIA

Savaitės Mėnesio Pusmečio Metų