Pastaruoju metu vis aktualesniu tampa poreikis kontroliuoti energijos, darbo ir veiklos sąnaudas, išlaikant aukštus gaminamo maisto bei aptarnavimo kokybės standartus. Taigi vis svarbesniu tampa funkcionalus maitinimo įmonės projektavimas. Įdomiausia projektuoti visuomeninio maitinimo įstaigas, kai kartu su kliento paskirtu specialistu galima kurti ir plėtoti maitinimo viziją, analizuojant maitinimo plėtros tendencijas ir vietinės rinkos poreikius.
UAB „METOS“ remiasi tarptautine projektavimo praktika ie dalijasi darbo patirtimi su kolegomis: „Metos Oy Ab“ Suomijoje ir „Ali Group“ Italijoje dirbančiais projektuotojais. Įmonė Lietuvoje projektuoja ir tiekia įrangą maitinimo įstaigų virtuvėms jau 22 metus. Vien per pastaruosius kelis metus suprojektavome ir įrengėme maitinimo kompleksus tokiuose reikšminguose objektuose kaip „Siemens“ ir „Cido“ arenos, „Vichi“ vandens parkas, viešbučiai „Kempinski“, „Ramada“, prekybos centras „Ikea“, SPA „Birštono šaltinis“, Klaipėdos turizmo mokyklos, Panevėžio ir Žirmūnų DRMC Druskininkų fi l. praktinio mokymo centrai.
Projektuojant ar rekonstruojant maitinimo įmonę svarbu, kad virtuvės projektuotojai prisijungtų prie projektavimo grupės pirminio projektavimo metu. Tuomet, išsiaiškinus gamybinę užduotį, kartu su architektais suplanuojamas pats racionaliausias ir efektyviausias gamybinių bei pagalbinių patalpų išdėstymas.
Šiuo etapu tinkamas laikas numatyti susisiekimą tarp patalpų skirtinguose ir tuose pačiuose aukštuose, aptarti liftų dydį, pravažiavimo kelių ir posūkių plotį, laiptelius, įėjimus į pastatą ir kt. Tuomet įvertinamas įrangos galingumas, reikalingas dujų bei vandens spaudimas, sunaudojamo vandens kiekiai ir kt.
Vis populiaresne tampa atvira virtuvė, kai lankytojas gali stebėti gaminimo procesą. Šitokios maitinimo įmonės patrauklumas didėja, tačiau ypač svarbiais tampa įrangos parinkimas bei ventiliacijos galingumai. Projektavimo metu didelį dėmesį skiriame indų plovyklos funkciniam sprendimui ir patalpos dydžiui, nes joje sunaudojama iki 80 % visos virtuvės elektros, chemijos bei vandens sąnaudų.
„METOS“ darbuotojai parenka įrangą, atsižvelgdami į sąnaudų ekonomiją viso įrangos naudojimosi laikotarpiu. Pastaruoju metu populiarėja įrenginiai, kuriais dirbant gerokai sumažinamos ne tik elektros, vandens bei chemijos sąnaudos, bet ir sutaupoma darbo jėgos. Šiai įrangai būdingas elektroninis valdymas, gaminimo procesai ir programos, jų perkėlimas iš vieno įrenginio į kitą bei įrangos jungimas prie kompiuterio, nuotolinė kontrolės sistema. Vis aktualesniais tampa indukcinis šilumos perdavimo būdas, drėgmės bei temperatūros kontrolės procesai, vidinės temperatūros matavimas, savaiminis išsivalymas.
Šiuolaikinėse virtuvėse taikomi modernūs gamybos procesai, kai maistas apdorojamas griežtai kontroliuojamoje temperatūroje, drėgmėje ir pagal nustatytą laiką. Naujausi įrenginiai leidžia užtikrinti maisto saugą ir geriausią gaminio kokybę. Tam, kad ši įranga tinkamai funkcionuotų, svarbūs tampa pastato tinklų bei konstrukcijų sprendimai: įtampos svyravimas ir vandens kietumas, patalpų temperatūrinis ir drėgmės režimai, pakankami ventiliacijos pajėgumai ir jų valdymas, ventiliacinės lubos, atitinkamo dydžio trapų prie įrangos įrengimas, grindų nuolydžiai ir kt.
Modernūs įrenginiai montuojami gerai apšviestoje, spalvingoje gamybinėje patalpoje, kurioje užtikrinama higieniška aplinkos terpė bei darbo vietos ergonomija. Vis dažniau patogiam darbui naudojami darbo vežimėliai, reguliuojamo aukščio darbo stalai ir darbo kėdės.
Moderni virtuvė tampa patrauklesnė aktyviam jaunimui, mėgstančiam naują techniką ir technologijas.