TOBULAS SODAS MIESTO ŽMOGUI

2021 m. kovo 29 d.

„Structum“ redakcija.

portalas@structum.lt

OBJEKTAS: „Raitininkų sodai“, antrasis etapas
ADRESAS: Raitininkų g. 4, Vilnius
PASKIRTIS: daugiabučiai gyvenamieji namai
VYSTYTOJAS: UAB „YIT Lietuva“
PROJEKTUOTOJAS: UAB Vilniaus architektūros studija (architektai Karolis Radiūnas, Algimantas Pliučas, Vaida Norkūnaitė)
BENDRAS BUTŲ SKAIČIUS: 233
AUKŠTŲ SKAIČIUS: 7
STATYBŲ PRADŽIA: 2019.07
STATYBŲ PABAIGA: 2020.12

Visai šalia Vilniaus senamiesčio, dešiniajame Neries krante, ramioje užuovėjoje, sužaliavo „Raitininkų sodas“. Darnios miestų plėtros ir statybų bendrovė „YIT Lietuva“ užbaigė šio modernių daugiabučių namų kvartalo antrąjį statybų etapą, kuriuo baigtas visas projektas. Solidaus gyvenimo erdvė gamtos apsuptyje sukurta sostinės Žirmūnų rajone, kur gyventojai galės mėgautis namų ramybės komfortu ir poilsiu žaliuojančiame privataus kiemo sode, o panorėję pramogų, neužtruks pasiekti sostinės kultūros ir pasilinksminimo vietas. Iš „Raitininkų sodo“ pėsčiomis ar dviračiu lengvai pasiekiamas ne tik Vilniaus senamiestis, bet ir žaliosios erdvės – Bernardinų sodas, Kalnų parkas, Neries pakrantės rekreacinė zona su dviračių takais, sporto ir žaidimų aikštelėmis bei kita poilsio infrastruktūra maloniam pasivaikščiojimui ar aktyviam laisvalaikiui.

„Vilniaus gyvenimas visais laikais telkėsi palei Neries upę, o šiandien sparčiai atgyjanti dešinioji jos krantinė centrinėje miesto dalyje yra tapusi viena patraukliausių vietų gyventi sostinėje. Tokių teritorijų naujiems projektams vystyti Vilniuje praktiškai nebeliko, todėl nenuostabu, kad iš visų mūsų vystomų projektų susidomėjimas „Raitininkų sodu“ pastarąjį pusmetį buvo didžiausias“, – sako „YIT Lietuva“ projekto „Raitininkų sodas“ vadovas Jurij Butiajev. Visi butai šiuo metu jau parduoti.


MODERNIŲ BŪSTŲ LANGAI ŽVELGIA Į GEDIMINO PILĮ

„Raitininkų sode“ iš viso yra įrengti 233 butai ir komercinės patalpos pirmajame namo aukšte. Didelis vystytojų dėmesys namų aplinkai ir kiemo apželdinimo sprendimams padarė šį projektą išskirtiniu ir sukūrė gyventojams jaukią namų kiemo ir sodo aplinką ramiam, oriam gyvenimui judriame mieste.

Modernus 7 aukštų daugiabutis namas supa privatų uždarą vidinį kiemą. Šiame kieme nėra automobilių. Jame žaliuoja didelis sodas, įrengta medinė terasa su suoliukais ir erdvios žaliosios poilsio zonos su gausiais želdiniais – tai erdvė gyventojų poilsiui. O jų vaikų džiaugsmui kieme įrengta unikali didelė žaidimų aikštelė su edukaciniais žaidimais bei aktyvaus laisvalaikio zona. Mažieji gyventojai čia augs saugiame namų kieme, kurį pro visų butų langus ir iš erdvių balkonų matys jų tėvai.

Iš viršutiniuose aukštuose įrengtų erdvių terasų atsiveria įspūdinga Vilniaus panorama: Gedimino pilis, senamiesčio bei Konstitucijos prospekto vaizdai. Kitų aukštų gyventojai grynu oru ir panorama gali mėgautis erdviuose balkonuose, kurie suprojektuoti taip, kad atvertų vaizdus ne į priešais esantį namą, o į erdves už jo.

Vidinio kiemo 8–11 kv. m ploto balkonai orientuoti į Gedimino pilies pusę. Toks sprendimas suteikia galimybę grožėtis sostinės panorama. Gyventojų patogumui balkonuose įrengtos daiktadėžės. Pirmųjų aukštų gyventojams skirtos didelės privačios terasos, kurių plotas siekia 16–50 kv. metrų.

Gausiai dienos šviesą į butus įleidžia dideli beveik 2 m aukščio langai, o viršutinio aukšto butuose sumontuotų vitrininių langų aukštis siekia net 2,4 metro.

A klasės energinio efektyvumo namuose integruoti modernūs ir taupūs šildymo, vėdinimo ir kiti inžineriniai sprendimai. Butai šildomi iš centrinės miesto šilumos tiekimo sistemos, o gyventojai gali patys reguliuoti šilumos srautą. Name įrengta bendra kiekvienos laiptinės rekuperacinė sistema. Ant stogo sumontuoti saulės kolektoriai gamina elektros energiją bendrųjų patalpų ir požeminės automobilių aikštelės apšvietimui, taip sumažinant bendrąsias namo sąnaudas. Automobilių aikštelėje bei laiptinėse įrengtas energiją taupantis šviesos diodų (LED) apšvietimas su judesio davikliais. Pagrindinė automobilių aikštelė – požeminė, joje įrengta beveik 170 stovėjimo vietų. Saugant gyventojų privatumą, komplekse sumontuota įėjimo kontrolės sistema ir vaizdo kameros.

SAUGI RAMYBĖ SAULEI ATVERTOJE ERDVĖJE

„Raitininkų sodo“ projektą sukūrusios UAB Vilniaus architektūros studijos architektas Karolis Radiūnas sako, kad, projektuojant kvartalą, siekta akcentuoti Neries kaimynystę, išryškinti žaliuojantį vidinį kiemą ir sukurti namų gyventojams ramybės bei privatumo oazę mieste.

Kvartalo pastatų architektūrinius sprendinius nulėmė urbanistinė Raitininkų gatvės sklypo aplinka. Vilniaus architektūros studijos komanda pasakojo, kad gretimi sklypai per pastaruosius metus buvo gana chaotiškai užstatyti. Todėl, pradedant projektuoti naują daugiabučių kompleksą, vienas pirmųjų sprendimų buvo atlaisvinti erdvę. Pasak architekto Algimanto Pliučo, tai išspręsta atitraukus objektą nuo gretimų pastatų – taip atsivėrė laisvesnė pravažiavimo erdvė, kompleksas įsiliejo tarp gretimų pastatų, atsirado gana dideli atstumai nuo jų. Tad didelio mastelio ir tūrio statiniai paradoksaliai atvėrė erdvę – kvartale tapo laisviau.

Pasirinkta komplekso U forma atvėrė kelią saulei iš pietų, todėl vidinis kiemas saulėtas, daug šviesos patenka ir į butus pro langus, o iš visų balkonų atsiveria puikūs vaizdai. Kaip teigia architektas K. Radiūnas, vadinamasis perimetrinis užstatymo tipas yra būdingas centrinėse miesto dalyse, o šiuo atveju jis buvo parankus, siekiant išnaudoti visą pastatų pirmojo aukšto perimetrą kaip komercines patalpas.

Pasiūlyta tokia pastatų struktūra, kad vaizdas iš kiemo ir per langus atsivertų į Gedimino pilį. Architektai pasakoja, kaip skrupulingai, pasitelkus bepilotės skraidyklės fotografijas, ieškota taško, iš kurio geriausiai atsiveria pilies vaizdas, ir pagal tai buvo planuojamas visas pastatų kompleksas. Siekiant kuo daugiau vaizdų atverti gyventojams, pastato fasadas pasuktas pilies link – tai fokusuoja žvilgsnį į senamiesčio vaizdą. Be to, šis pasukimas vizualiai paplatino ir dar praplėtė kiemą, nes žiūrima įstrižai į kitą pastatą, o jo išraiška tapo įdomesnė.

Pastatų šalia miesto centro fasadams itin dera pasirinktos ilgalaikės, natūralios medžiagos: klinkeris, plienas, aliuminio langai. Fasadui įrengti naudotos „Baumit“ sienų dekoratyvusis tinkas ir dviejų atspalvių klinkerio plytelės. Architektė Vaida Norkūnaitė sako, kad skirtingų medžiagų faktūros skaido pastato tūrį ir dalina į mažus atskirus tūrius, tad jis architektūriškai subyra į dalis, artimesnes senamiesčio pastatų masteliui.

Komplekso gyvenamosios patalpos sukoncentruotos vienoje vietoje. Pasirinktas užstatymo tipas leido sukurti erdvų, didelį kiemą, saugią ir žalią vidinę poilsio erdvę be automobilių, apsaugotą nuo aplinkinio miesto triukšmo. U formos komplekso vidinį kiemą nuo gatvelės uždengė vieno aukšto korpusas, ant kurio stogo įrengtas amfiteatras – po juo suprojektuotos komercinės patalpos.

Pastato tūriai yra daugiaplaniai, tad ir kiemas kurtas ne vieno lygio – iš apatinės jo dalies amfiteatru pakylama ant vienaukščio pastato stogo, kur įrengta terasa ir želdiniai. Taip pat pagal autorių sumanymą ten sumontuota daug vazonų, kuriuose gyventojai galės įsirengti ne tik gėlių, bet ir daržovių lysves. Lietaus vanduo kieme nenubėga į nuotekų šulinius, o natūraliai susigeria į gruntą ir palaisto augalus. Neįprastai sukurta vaikų žaidimo erdvė taip pat įrengta skirtinguose lygiuose ir pakyla ant amfiteatro.

Architektų komanda, įdiegusi tvarų viso sklypo panaudojimo principą, prisimena, kad, atidavus žaliajai erdvei visą vidinį komplekso kiemą, gimė jo pavadinimas – „Raitininkų sodas“. Tvarūs sprendimai buvo neįprasta naujovė pradėjus komplekso projektavimą prieš 4–5 metus. Autorių komanda džiaugiasi, kad šio kvartalo vaikai augs uždarame kieme ir saugioje bendruomenėje. Jie tikisi ir po 10 metų išgirsti gyventojų įvertinimą, kaip jiems sekasi kartu auginti sodą.

JAUKIAME KIEME – ĮSPŪDINGA ERDVĖ VAIKŲ ŽAIDIMAMS

Statant kiekvieną daugiabutį gyvenamąjį namą, vaikų žaidimų aikštelė yra būtina. „Raitininkų soduose“ ji įrengta ypatinga – gyventojų vaikams sukurta išskirtinė žaidimų erdvė. Jai skirtoje kiemo dalyje reikėjo ypatingo sprendimo dėl didelio aukščių skirtumo. Į suformuotą dirbtinį šlaitą ant amfiteatro kyla terasos laiptai, o dalis šio šlaito atiduota vaikams, tinkamai jį pritaikius.

Kaip pasakoja „Fixman LT“, UAB, vadovė Inga Liudvinavičienė, buvo atlikta daug skaičiavimų ir ne vieną kartą tobulintos projekto detalės, kol rastas įdomiausias ir tinkamiausias sprendimas – sukurta unikali vaikų žaidimų aikštelė. Pačiame jos viršuje įrengtos trys skirtingo tipo edukacinės lentos. Aktyviems vaikų žaidimams suformuoti du skirtingo kampo kalneliai – vienas statesnis, kitas ne toks status. Kopimui į kalną įrengti kibiai, tinklas ir virvės. Statesnio kampo kalnelis skirtas vyresniems vaikams – į jį užkopti sunkiau. O mažiausiems vaikams žaidimų aikštelės apačioje įrengtas mažas kalnelis su nerūdijančiojo plieno tuneliu ir čiuožykla. Greta jų esančios sūpuoklės kviečia prisėsti ir didelius, ir mažus. Visa 270 kv. m žaidimų aikštelė skirta įvairaus amžiaus gyventojų vaikams.

Panaudojus šviesiai ir tamsiai pilkos spalvos liejamąsias dangas, suformuotas piešinys įrėmina mažąjį kalnelį. Natūralios spalvos ir tvarus skandinaviškas stilius kuria saugią ir jaukią erdvę šeimoms, derančią bendroje aplinkoje, nedominuojančią ir neužgožiančią kitų kiemo detalių. Kadangi vaikų žaidimų aikštelė įrengta virš požeminės automobilių aikštelės, kaip sako I. Liudvinavičienė, buvo vengiama didelių apkrovų, tad pasirinkti lengvesnio svorio sprendimai. Darbai atlikti profesionaliai ir kokybiškai, nors ant kalnelių nulieti drenuojamąsias dangas buvo nemenkas iššūkis. Kad vanduo nesikauptų žaidimų aikštelėje, po ja įrengti drenavimo takai krituliams nutekėti. Projektui panaudotos medžiagos yra itin aukštos kokybės, visiems sprendimams suteiktos ilgalaikės garantijos. „Fixman LT“, UAB, specializuojasi vaikų žaidimo bei lauko treniruoklių aikštelių įrengimo srityje, ji yra oficiali suomių gamintojo „Lappset Group Ltd“ atstovė Baltijos šalyse. „Orientuojamės į aukščiausią kokybę. Šis projektas džiugina ir mus, ir gyventojus“, – teigia įmonės vadovė.

MODERNŪS IR ILGALAIKIAI STOGO SPRENDIMAI

„Raitininkų sodo“ statybų procese dalyvavo UAB „Mida LT“, priklausanti kompanijai TECHNONICOL, kurios gaminamos aukščiausios kokybės hidroizoliacinės ir termoizoliacinės medžiagos išsiskiria dideliu atsparumu nusidėvėjimui, yra patikimos ir ilgalaikės. Tai buvo ypač svarbu įrengiant stogą šiame amfiteatro projekte.

Viršutiniam plokščiojo stogo sluoksniui parinkta „Mida Technoelast PVS4b“ danga ir „Mida Technoelast PVS4s“ apatinė danga. Šios dangos išsiskiria vienomis geriausių techninių charakteristikų, jos yra itin atsparios ekstremalioms sąlygoms ir klimato kaitai, tad stogų eksploatavimo laikas sieks net 30 metų. Viršutinis dangos „Mida Technoelast PVS4b“ paviršius padengtas stambiagrūdžiais mineraliniais pabarstais (skalūnu), apsaugančiais bituminį sluoksnį nuo saulės ultravioletinių spindulių poveikio.

Projekte naudotos kelios TECHNONICOL aukščiausios kokybės hidroizoliacinės medžiagos. Pirmiausia aukštos kokybės bituminis gruntas „Bitumen Primer Coating“ (tirpiklio pagrindu), kuris naudojamas prieš klojant prilydomąsias hidroizoliacines medžiagas, gerai sudrėkina paviršių, giliai į jį įsiskverbia, greitai džiūsta ir užtikrina patikimą prilydomųjų dangų sukibimą su akytais, nelygiais bei dulkėtais paviršiais.

Dispersinė bituminė-kaučiukinė mastika (vandens pagrindu) „Dysperbit Technonicol“, kurios sudėtyje nėra tirpiklių, skirta paviršių hidroizoliacijai ir konservavimui. Drėgmei ir agresyvių medžiagų poveikiui atspari mastika naudojama tepamajai hidroizoliacijai įrengti vidaus patalpose, apsauginio stogo dangos sluoksniui ir statybinių konstrukcijų (pamatų, rūsių, polių, įgilintų arba turinčių sąlytį su drėgna aplinka objektų) hidroizoliacijai įrengti.

Taip pat projekte naudota hidroizoliacinė mastika „Technonicol Nr. 21“, sudaryta iš dirbtiniu kaučiuku modifikuoto naftos bitumo, mineralinių užpildų ir organinio tirpiklio. Išdžiūvusi ji suformuoja labai tvirtą dangą ir gerokai pailgina ja padengtų konstrukcijų naudojimo laiką.

Įrengiant papildomą apatinį hidroizoliacinį plokščiojo stogo sluoksnį ten, kur negalima naudoti atviros ugnies, naudota savilipė elastomerinė-bituminė stogų ir hidroizoliacinė danga „Mida Self PV S2.0s“.

Pastatų ir konstrukcijų stogų apatiniam sluoksniui įrengti, inžinerinių konstrukcijų hidroizoliacijai ir vandens garų izoliacijai užtikrinti pasirinkta prilydomoji danga „Unifleks EMP“.

TECHNONICOL siūlo didelį asortimentą, skirtą įvairaus pobūdžio projektams, o šių gaminių sudėtyje nėra žmonėms ir gyvūnams pavojingų medžiagų.

IŠSKIRTINĖS ŠILUMOS IR GARSO IZOLIACIJOS LANGAI

Įgyvendinant projektą, daug dėmesio skirta tam, kad sprendimai gyventojams padėtų ne tik taupyti energiją, bet ir suteiktų maksimalų komfortą, gyvenant daugiabučiame name. Štai kodėl pagrindinė užduotis langų gamintojai UAB „Megrame“ buvo pagaminti langus, kurie užtikrintų išskirtinę šilumos ir garso izoliaciją.

Objekte „Raitininkų sodas“ pasirinkti aukščiausios kokybės šilumą taupantys A++ klasės langai „Megrame S 9000“, kurie sumažina būsto šilumos išlaidas ir tinka energiją taupantiems pasyviesiems namams. Langai pagaminti iš šešių kamerų, 83 mm pločio, trijų sandarinimo lygių GEALAN PVC profilių sistemos S 9000, naudojant naujausios kartos selektyvinį trijų stiklų ir 52 mm storio stiklo paketą su šiltais stiklo paketo rėmeliais.

Vieno didžiausių Lietuvos langų gamintojų „Megrame“ gaminami langai yra sustiprinti išskirtinės, nestandartinės formos cinkuoto plieno armuote, kuri suteikia visai lango konstrukcijai ypatingą stabilumą ir tvirtumą. Išskirtinis GEALAN S 9000 profilių sistemos bruožas yra net 26 mm stiklo paketo įgilinimas rėme, o tai kartu su papildoma sandarinimo tarpine padeda efektyviau sulaikyti šilumą viduje, o šaltį ir triukšmą palikti už namo sienų“, – pasakoja UAB „Gealan Baltic“ architektų ir projektų palaikymo skyriaus vadovas Giedrius Mastavičius.

Objekte sumontuotų langų dizainas išsiskiria siaurais rėmais ir dideliais stiklo plotais. Išorinė lango pusė yra šiuo metu itin populiarios tamsiai pilkos (RAL 7016) spalvos, o balta vidinės lango pusės spalva puikiai dera prie įvairaus interjero.

Languose sumontuoti itin aukštos kokybės vokiški GU varstymo mechanizmai, kurie užtikrina langų varstymo ilgalaikiškumą. Be to, stengiantis užtikrinti papildomą gyventojų saugumą, pirmo aukšto languose pritaikyti ir specialūs langų saugumą padidinantys sprendimai.

Projekte „Raitininkų sodai“ sumontuotų plastikinių langų skaičius tikrai įspūdingas ir siekia apie 800 vnt. – tai sudaro beveik 2 tūkst. kv. m plotą langų konstrukcijų.

NUO RYŠIO IR APŠVIETIMO IKI IŠMANIAI VALDOMŲ SISTEMŲ

„Raitininkų sodo“ naujakuriai gyvens patogiai ir saugiai. UAB „Engineer“ šiame daugiabutyje suprojektavo ir sumontavo patikimus elektros jėgos ir apšvietimo tinklus bei silpnų srovių tinklus – tai gaisrinė ir apsauginė signalizacijos, praėjimo kontrolės, vaizdo stebėjimo, elektroninių ryšių, dūmų ir CO2 aptikimo bei šalinimo sistemos, ugnies vožtuvų automatika, apskaitos sistema, taip pat įrengė lauko magistrales bei gatvės apšvietimą.

Kaip teigia įmonės vadovas Edgaras Čižikas, šie darbai įprasti įmonei, bet jų apimtis buvo didesnė nei įprasta, nes projektas susideda iš skirtingų inžinerinių tinklų. Šio projekto antrąjį etapą įmonės komanda, laikydamasi terminų, įgyvendino per 10 mėnesių.

Inžinerinių tinklų įrengimas daugiabučiuose išskirtinis dėl to, kad, pasak E. Čižiko, reikia dirbti lanksčiai, mat pirminėje projekto stadijoje darbas pradedamas su vienu pagrindiniu užsakovu statytoju, bet vėliau butus ir komercines patalpas įsigyja nauji šeimininkai, kuriems reikia ir konsultacijų, ir jų labai įvairių projektų įgyvendinimo – nuo jungiklių ir šviestuvų montavimo iki mobiliaisiais įrenginiais valdomų apšvietimo, užuolaidų ir kitų išmaniųjų sistemų montavimo.

„Profesionali įmonės inžinierių komanda nepatyrė didelių sunkumų kokybiškai ir laiku įgyvendindama užduotis, o prireikus sujungti į vieną dvi skirtingas pirmojo ir antrojo projekto etapo automatikos sistemas, iššūkį priėmėme kaip naują, naudingą patirtį, kurią panaudosime ateities projektuose“, – sako pašnekovas.

UAB „Engineer“ vadovo teigimu, puikūs „YIT Lietuva“ organizaciniai įgūdžiai užtikrino, kad projektą pavyko įgyvendinti laiku ir numatytomis sąnaudomis. Jis tikisi, kad puikų projektą įvertins naujakuriai.

Architektų komanda džiaugiasi, kad šio kvartalo vaikai augs uždarame kieme ir saugioje bendruomenėje. Jie tikisi ir po 10 metų išgirsti gyventojų įvertinimą, kaip jiems sekasi kartu auginti sodą.

https://structum.lt/wp-content/uploads/2021/09/geberit_ib_340x430_lt.png

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Būk pirmas!