Šių dienų renesansas – neišvengiamas tradicijos atgimimas, atskiras Kuršių nerijos pasaulis smėlio juostoje tarp dviejų vandenų, kurį iš šiaurės, vakarų ir pietų supa Smiltynės miškai…
Tai – vienoje gražiausių Lietuvos vietų, Kuršių nerijos nacionaliniame parke, įsikūręs Smiltynės Jachtklubas, kuris nuo įsteigimo 1936 m. iki dabar puoselėja Lietuvos kultūrą ir buriavimo tradicijas.
Atsinaujinimo evoliucija
Tarpukario laikotarpiu įsteigtas Smiltynės Jachtklubas vienintelį kartą buvo rekonstruotas 1973-iaisiais. Praskriejo daug metų, įsukančių į savo istorijų verpetus, todėl buvo pats laikas prie šio objekto vėl prisiliesti iš naujo. 2014 m. čia sugrįžo laivai, o 2017 m. buvo dar vienas – mažųjų elingų konversijos į viešbučio apartamentus etapas. Architektų biuro „Sprik“ architektas Mantas Olšauskas spaudai sakė, kad jų pasirinktas kelias nėra pastato revoliucija, tai greičiau – evoliucija ir pagarbus elgesys su sovietmečio architektūra.
Rekonstruojant objektą, senieji elingų pastatai projektuoti sumaniai, preciziškai, naujas idėjas derinant prie saugomo Smiltynės kraštovaizdžio. Siekta optimalių sąmoningų sprendimų, kad nebūtų suardytos senųjų elingų formos, tūriai, konstrukcijos. Architektai išsaugojo ir autentišką fasadą (raudonas plytas ir grubias gelžbetonio konstrukcijas).
Mažųjų elingų virsmas viešbučiais
Architektams teko daug dirbti su mažųjų elingų pastatais. Šiandien gyventojų jau laukiančiuose 3+ žvaigždučių viešbučių apartamentuose gimė naujos erdvės, atsirado naujų detalių (pirmojo 2016 m. Jachtklubo rekonstrukcjos etapo architektai Jonas Grinevičius ir Justas Silkauskas).
Kadangi Smiltynėje akivaizdi Klaipėdos uosto kasdienybė, M. Olšausko teigimu, ji imponavo labiausiai, todėl ir buvo perkelta į interjerą. Siekta atpasakoti uosto dvasią, sukurti atmosferą, kuri perteiktų Klaipėdos miesto grožį bei unikalumą. Anot architektų ir interjero dizainerių, ieškota pusiausvyros tarp praktiškumo ir elegancijos, siekta išsaugoti marinistinės dvasios dvelksmą. Projektuojant ir parenkant apdailos medžiagas, dangas ir baldus siekta išlaikyti idėją ir parinkti tokias medžiagas, kurios būtų atsparios drėgmei ir kitiems veiksniams.
Itališka virtuvė lietuviškų tradicijų apsuptyje
Dar vienas Smiltynės Jachtklubo džiaugsmas – duris atvėręs modernus restoranas, kuriame kulinarijos šedevrus ruošia tarptautinį pripažinimą pelnęs Kulinarijos studijos vadovas Gian Luca Demarco. Italų virtuvės patiekalai, prijaukinti lietuviškam skoniui, užburia jaukumu, tačiau taip pat skatina ir išbandyti šį tą naujo bei netikėto. Restorane galima pasimėgauti ne tik tikromis itališkomis picomis, bet ir iš natūralių vaisių, riešutų, uogų gaminamais naminiais gelato!
Smiltynės Jachtklubo restoranas užburia subtilios elegancijos motyvais ir žaismingai primena, kad jachtklubas nesiliaus stebinti savo lankytojų ir sieks nuolat tobulėti bei gausinti siūlomas paslaugas ir pramogas.
Vietinis ir tarptautinis pasiekimas
Smiltynės populiarumas kasmet auga vis sparčiau. Pernai čia bangas virpino viena ryškiausių metų regatų. Smiltynės Jachtklubo regata vaikų globos namams paremti subūrė ne tik arti pusšimčio buriuotojų, bet ir daugiau nei 200 vaikų.
Smiltynės Jachtklubo komanda džiaugiasi, kad viena iš šešių regatų vyko gražaus Smiltynės kraštovaizdžio fone, ir išreiškė norą tokio tipo šventes paversti Smiltynės Jachtklubo tradicija. O Buriuotojų sąjungos atstovai teigė tikintys, kad ateityje Smiltynės Jachtklubo regata taps tarptautiniu renginiu.
Tiesa, į plačiuosius vandenis jachtklubas jau išplaukė. 2018 m. kovą įmonė „Inreal Group“ tapo nacionaliniu nugalėtoju prestižiniame Europos verslo apdovanojimų (European Business Awards) konkurse, pristatydama Smiltynės Jachtklubo projektą – laivybos, viešbučių, poilsio ir renginių kompleksą Kuršių nerijoje. „Dalyvavimas šiame konkurse leidžia įvertinti verslo laimėjimus didesniu, visos Europos, kontekstu. Pristatydami Smiltynės Jachtklubą parodėme Europai, kokie unikalūs dalykai sukuriami mūsų šalyje. Ir šis laimėjimas yra ne tik „Inreal Group“, bet ir visos Lietuvos sėkmė“, – sakė „Inreal Group“ direktorius Gediminas Pruskus.