Sostinės Bajorų rajone duris atvers modernus, 240 vietų darželis: čia viską apgalvojo iki smulkmenų


Vienoje švariausių sostinės vietų, netoli Verkių regioninio parko prieš 15 metų įkurtame kvartale „Bajorų kalvos“ baigtas statyti 240 vietų Vilniaus miesto savivaldybės darželis „Bajorėlis“. Lapkričiui baigiantis šiame naujame darželyje jau krykštaus vaikai. Pastate įsikurs 3 grupės vaikams nuo 1,5 iki 3 metų ir 11 grupių – nuo 3 iki 7 metų.

 

Bajorai nutolę nuo sostinės centro, kur darželių koncentracija didesnė, tad Vilniaus miesto savivaldybės administracija tikisi, jog naujas darželis išspręs maždaug dviejų šimtų čia gyvenančių šeimų problemas. Vilniuje laukiančių į darželius vaikų eilės – per ilgus metus susiformavusi problema, tad sostinės savivaldybė ketina toliau plėsti ikimokyklinio ugdymo įstaigų infrastruktūrą ir tai daryti atsižvelgiant į mikrorajonų gyventojų tankumą.

Vilniečiai žino, kad Bajorai – tai didelis gyvenamasis kvartalas ties Molėtų plento pradžia, toli nuo miesto šurmulio. Žalias peizažas supa nedidelio aukštingumo namus ir atsiveria pro namų langus.

 

Bajorėlis darželis kiemas

 

Šioje ramioje Vilniaus dalyje, apsuptas aukštų medžių, iškilo modernios architektūros darželio pastatas. Žaismingais fasadais išsiskiriantis dviejų aukštų statinys savo laužytais tūriais supa erdvų vidinį kiemą. Pagrindinį pilko betono fasadą formuoja sienas išmarginę įvairių formų ir dydžių langai, kurių įvairiaspalviai rėmai sukuria įsimintiną estetinį vaizdą – tarsi matytum ant sienos sukabintus spalvingus nuotraukų rėmelius, kuriuos netrukus užpildys mažylių nuotraukos.

Darželio plotas siekia 3,5 tūkst. kv. metrų. Jo patalpose įrengtos patogios rūbinės, žaidimų, higienos kambariai, miegamieji ir virtuvėlės. Pirmajame darželio aukšte galės vykti darželio bendruomenės renginiai, vaikai užsiims aktyvia veikla sporto salėje. Antrajame aukšte numatytos patalpos administracijai, slaugos kabinetas. Šiame aukšte taip pat įrengiama ir patalpa kūdikiams žindyti bei pervystyti. Naujojoje ikimokyklinio ugdymo įstaigoje taip pat įrengtos techninės ir pagalbinės patalpos, virtuvė, drabužių skalbykla, sandėliavimo ir darbuotojų buitinės ir kitos patalpos bei kabinetai administracijai. Pastate įrengtas geoterminis šildymas.

Darželis suprojektuotas pagal universalaus dizaino principus. Turintiems individualių poreikių  įrengiamos sanitarinės patalpos, į pagrindinį įėjimą veda pandusas, kad būtų patogu tiems, kurie juda su vežimėliu ar dviračiu. Kieme prie naujojo pastato įrengtos vaikų žaidimų aikštelės, tėvų patogumui – automobilių stovėjimo aikštelė.

 

Bajorėlis darželis supynė

 

Projektą įgyvendinusi Vilniaus vystymo kompanija pranešė, kad projektuojant ir statant darželį taikė BIM technologiją. Projektuojant trimatėje erdvėje dėmesys skiriamas ne tik architektūrinių sprendinių, statinių konstrukcijų ir vidinių inžinerinių sistemų modeliavimui, bet ir viso sklypo plano modelio parengimui. Statinio naudotojai ir po statybų galės matyti bei įvertinti visus sklypo nuolydžius, takelius, žaidimų aikštelių išsidėstymą ir kitą mažąją architektūrą, o tai padės perplanuoti erdves, jei keistųsi poreikiai.

Netrukus greta darželio „Bajorėlis“ iškils ir naujas progimnazijos pastatas.

 

Mūro pertvaros gerai akustikai užtikrinti  

Vaikų darželyje „Bajorėlis“ UAB „Kadasta“ darbuotojai atliko vidinių atitvarų mūro darbus su padidintais akustikos reikalavimais.

Anot bendrovės „Kadasta“ direktoriaus Darjuš Balkovski, daugiausia meistriškumo ir atsakingumo prireikė įgyvendinant užsakovo reikalavimus, stengiantis pasiekti aukščiausią kokybę per sąlyginai trumpą laiką.

Pagrindine statybine medžiaga buvo pasirinkti keramzitiniai „Fibo“ blokeliai, kurie pasižymi santykinai mažu svoriu ir gera garso izoliacija, o tai darželyje yra tikrai aktualu.

„Kadangi projektą įgyvendinome žiemos metu, daugiausia iššūkių mums sukėlė būtent žiemiški orai. Tačiau patyrusios komandos dėka pavyko išpildyti užsakovo keltus tikslus. Nors darbai vyko po perdanga ir krituliai mums trukdžių nekėlė, teko kovoti su šalčiu. Labai svarbu palaikyti muro skiedinio temperatūrą ir neleisti jam sušalti“, – apie kilusius iššūkius pasakoja D. Balkovski.

Dėl šios priežasties buvo kruopščiai stebima temperatūra tiek darbo zonoje atliekant mūro darbus, tiek stebint artimiausias prognozes, kad būtų užtikrintas skiedinio kietėjimas leistinoje temperatūroje.

 

Bajorėlis darželis fasadas

 

Pašnekovas pabrėžia, kad teko keisti ir įprastą darbo organizavimą. „Mūro skiedinis buvo maišomas mažesne apimtimi, naudojant pašiltintą vandenį bei priedus, saugančius nuo šalčio. Priedai pažemina vandens užšalimo temperatūrą ir pagreitina skiedinio kietėjimo procesą. Be to, žiemą tenka suktis žymiai greičiau, kad išvengtume su šalčiu siejamų problemų, todėl nuspręsta pasitelkti Lietuvoje retai naudojamą technologiją, kai būsimos atitvaros kampuose vertikaliai išstatomi profiliai, sužymimas mūro žingsnis ir tarp jų įtempiama virvė, pagal kurią yra mūrijama. Taip mūrininkui nereikia kelti kampų, kas yra labai imlus laikui procesas“, – sako D. Balkovski.

„Kadastos“ direktorius atkreipia dėmesį, kad, be papildomų rūpesčių dėl žiemos temperatūros, reikia nepamiršti ir elementarių mūrijimo taisyklių. Pavyzdžiui, tinkamas blokelių surišimas, nelaikančio mūro atveju tinkamo tarpo tarp atitvaro ir perdangos palikimas, kuris leidžia išvengti trukių „vaikštant“ pastatui ir t. t. Būtent taisyklių laikymasis ir tinkamai priimti sprendimai užtikrins gerą garso izoliaciją, priešgaisrinį atsparumą, užkirs kelią įtrūkiams ir taps geru pagrindu kokybiškai apdailos darbams atlikti.

 

Bajorėlis darželis kiemas

 

Novatoriški langų sprendimai, paplečiantys standartų rėmus

Pagal architektūrinio projekto brėžinius UAB „Svema“ pagamino ir naujajame vaikų darželyje sumontavo langų apdailinius korpusus. Pasirinkta naudoti aliuminė kompozicija, itin patvari, garantuoja geriausią įmanomą skaidrumą, užtikrina funkcionalumą ir estetiką. Su šiuo profilių gamintoju konsultuotasi projektuojant stogo konstrukciją.

UAB „Svema“ direktorius Povilas Gurevičius pasakoja, kad pirminis architektų sprendimas buvo pasirinkti fibrocementines plokštes, tačiau vėliau medžiaga buvo pakeista į kur kas estetiškiau atrodančią, lengviau montuojamą, tačiau tokią pat ilgaamžę ir lauko sąlygoms atsparią – aliuminio kompozito plokštes.

„Ši medžiaga turi daug privalumų, viena jų – konstrukcija tampa ne tokia apkrauta ir lengvesnė. Be to, aliuminio kompozito detalės neturi matomų tvirtinimo mazgų, todėl langų profiliai yra dailūs, atrodantys estetiškai, neturintys matomų varžtų ir tarpų tarp plokštumų. Pasirinkta medžiaga šiam darbui tinkamiausia, nes tai aliuminio gaminys, ji susilanksto į vieną visumą, gaminys tampa patvarus ir tvirtas ir patikimai laiko konstrukciją“, – pasakoja P. Gurevičius.

UAB „Svema“ direktorius pabrėžia, kad didžiausiu iššūkiu tapo parengiamieji darbai ir gaminių matmenys. Betoninės plokštės buvo pagamintos gamykloje ir sumontuotos, todėl buvo sudėtinga preciziškai tiksliai pamatuoti būsimus gaminius. Buvo tikrinami ir tikslinami kiekvieno lango matmenys, kad nebūtų nuokrypių nuo to, kas parašyta architektūriniame brėžinyje.

Šiam objektui UAB „Svema“ buvo pasirinkta ne be priežasties. Tai reklamos darybos įmonė. Kadangi reklamoje aliuminio kompozitas yra plačiai naudojamas, bendrovėje dirbančiai komandai ši medžiaga ir jos apdirbimo būdai yra gerai žinomi.

 

Bajorėlis darželis fasadas

 

Tvarios ir aplinkai draugiškos sistemos

Bajorų darželis – ypatingas tuo, kad užsakovai, architektai skyrė daug dėmesio visam objekto kompleksiškumui, pritaikomumui ir kokybei: nuo lauko žaidimų aikštelių, pastato fasado iki smulkių detalių pastato interjere. Ypatingas dėmesys skirtas vaikų vonios kambariams, jų ergonomikai, spalvoms ir, be abejo, kokybei.

„Geberit“ užduotis buvo padėti įrengti vonios kambarius, kurie kaip ir visos kitos erdvės turėjo būti pritaikytos mažųjų poreikiams. Vaikai, kurių amžius – nuo 2 iki 6 metų, tik pradeda formuoti savo higienos įpročius, o tam vis dėlto reikia ne tik laiko, pastangų, bet ir tam pritaikytų gaminių“, – sako įmonės „Geberit“ atstovas Vytautas Dinda.

Dėl šios priežasties šioje ikimokyklinėje įstaigoje parinkti ir įrengti „Geberit Bambini“ kolekcijos gaminiai. V. Dinda pabrėžia, kad pagrindinis šios kolekcijos išskirtinumas – ji skirta būtent vaikų poreikiams. Kolekcijos gaminiai yra išskirtiniai savo dydžiu, ergonomika, taip pat ir dizainu, kuris yra žaismingas ir itin patrauklus mažiesiems naudotojams.

Kolekciją sudaro įvairaus dydžio praustuvai, vienviečiai, dviviečiai, ypač ergonomiški dviejų lygių trijų ir keturių vietų gaminiai, specialaus dydžio vaikams pritaikyti WC puodai su žaismingais skirtingų spalvų WC dangčiais, taip pat prie praustuvų pritaikyti spalvoti ir žaismingi maišytuvai. Kolekciją papildo vonios, kurios taip pat pritaikytos vaikų poreikiams, pagamintos iš mineralinės medžiagos Varicor®, kuri yra itin kokybiška, maloni liesti, ilgaamžė ir lengvai prižiūrima.

 

Bajorėlis darželis interjeras tualetai

 

Visa tai sudaro vientisą gerai apgalvotą, vaikams pritaikytą spalvingą žaismingą bei kokybišką interjerą.

„Visa ši kompozicija užtikrina ergonomišką, saugų, patogų ir žaismingą vaikų vonios kambarį, kuriame ne tik malonu būti, juo naudotis, bet ir skatinti higienos įpročius. Taip pat šiame objekte pasirinkti „Geberit“ potinkiniai WC elementai, kurie jau daug metų rinkoje žinomi kaip patikimiausias produktas dėl išskirtinės kokybės, 10 metų suteikiamos garantijos ir 25 metų atsarginių dalių tiekimo garantijos“, – sako įmonės atstovas V. Dinda.

„Velansta“ objektui pagamino ir sumontavo plastikinio profilio langus bei aliuminio ir stiklo išorės bei vidaus vitrinas ir duris. Aliuminio sistema pasižymi tuo, kad pagaminta iš senų ir perdirbtų profilių, kas galutinį produktą padaro draugišką aplinkai.

Darželio projektui „Schindler-liftas“ pagamino ir sumontavo vieną keleivinį liftą. Viena retai pasitaikanti šio lifto parametrų parinktis ta, kad, dingus elektros maitinimui, liftas pats evakuoja keleivius iki artimiausio aukšto, tad nereikia laukti kol atsiras elektra arba kol išlaisvins liftų avarinė tarnyba.

 

Objektas: Vilniaus miesto savivaldybės vaikų darželis

Adresas: Bajorų kelias 10, Vilnius

Vystytojas: Vilniaus miesto savivaldybė

Projekto valdytojas: Vilniaus vystymo kompanija

Projektuotojas: AB ,,Panevėžio statybos trestas“

Generalinis rangovas:  UAB „Conresta”

Plotas: 3,5 tūkst. m²

Investicijos: 5 mln. eurų

Statybų pradžia: 2020 11

Statybų pabaiga: 2022 10

 

Partnerio turinys


Dalintis:

NAUJAUSIAS NUMERIS

SKAITOMIAUSIA

Savaitės Mėnesio Pusmečio Metų

Paskutinės naujienos

SKAITOMIAUSIA

Savaitės Mėnesio Pusmečio Metų