Viešbutis Salvadoro Dalí mūzai Galai atminti


Gala ir Dalí atrodė nesuderinama pora – panašiai ir visas viešbučio projektas gretina daugybę kontrastų tarp sena ir nauja, kuklumo ir ekstravagancijos, elegancijos ir neformalumo.

 

„Vincci Gala“ – tai Barselonos Eixample rajone, XIX amžiaus klasikinio stiliaus pastate įsikūręs keturių žvaigždučių viešbutis. Jame yra 78 svečių kambariai, baras, restoranas, kelios posėdžių salės ir įvairių terasų.

Auksinė spalva – pagrindinis šio viešbučio akcentas, ji skirtingais atspalviais kartojasi įvairiose vietose: ir fasade, ir pastato viduje, derinant natūralias formas ir šviesių bei tamsių spalvų kontrastus. Daugiausia matyti metalo, jis sudaro kontrastą originalios architektūros pastate naudotam akmeniui ir marmurui.

Bendrosios zonos

Pirmame aukšte išdėstytos bendrosios viešbučio zonos suskirstytos į tris erdves: vestibiulį, poilsio kambarį ir barą. Visos šios erdvės turi savitą charakterį. Erdviam vestibiuliui būdingas kontrastas tarp jau anksčiau čia stovėjusių masyvių baltojo marmuro laiptų ir tamsesnio šiuolaikinio bei stilingo interjero, sukurto tam, kad laiptai sudarytų naują įspūdį, bet kartu atsiskleistų jų prašmatnumas.

Po centriniais laiptais įkurtas viešbučio baras. Jis tarsi sudaro stačiakampį, išklotą anoduotu auksu dengtais prakirtinėtais išplėstiniais aliuminio lakštais. Pasikartojantys juodi korintinio stiliaus elementai „įrėmina“ baro prieangį ir sukuria kontrastą tarp jo natūralios sodriai juodos spalvos formos ir auksinio stačiakampio.

Pakeliui į barą grindų danga kinta nuo juodojo marmuro iki šviesaus ąžuolo, taip kurdama jaukią erdvę, kurioje susipina modernumas su tradicijomis ir elegancija su neformalumu.

Poilsio erdvė išsidėsčiusi šalia centrinių laiptų. Medžiu padengtų kolonų aplikacija primena brūkšninį kodą. Tai saugi ir patogi erdvė, kurianti privatumo atmosferą.

Rūsyje įkurtas restoranas su pusryčių bufetu ir dvi posėdžių salės. Šią erdvę stumdomomis sienelėmis galima padalyti į privačias zonas ir jas patogiai pritaikyti pagal poreikį.

Centrinis atriumas

Centrinis atriumas yra viso viešbučio šerdis. Jis leidžia dienos šviesai prasiskverbti į visą pastatą.

Auksiniai aliuminio grandinių kutai lyg milžiniškos skraistės kybo virš stiklinių baliustradų, o tamsūs linijiniai raštai kuria vientisą optinį efektą. Turėkluose įtaisytos šviesos diodų juostos priverčia šias auksines „užuolaidas“ švytėti.

Unikalus geometrinis užuolaidų dizainas tęsiasi iki pat kambarių durų, panašūs elementai išlieka ir ant prieškambarių grindų. Taip kuriamas virtualios erdvės pojūtis, kuriam būdinga šviesos, skaidrumo, tekstūros ir aukso spalvos samplaika.

Pagrindinis fasadas

Pagrindinis viešbučio fasadas padalytas į dvi dalis: senąjį neoklasikinį ir naująjį trijų aukštų priestato fasadą.

Priestato eksterjerą sudaro aliuminio ir stiklo fasadas su prakirtinėto išplėstinio metalo lakštų sluoksniu. Tai sukuria dinamišką vaizdą su langų ertmėmis ir įvairiai pritaikytų metalo lakštų variantais, o senoji atbraila susijungia su naująja viršutine pastato dalimi. Auksinis atspalvis ir vertikalios langų ertmės susivienija su senuoju fasadu.

Vidinis kiemelis

Vidiniame kiemelyje skirtinguose aukštuose išdėstytos terasos. Centriniais laiptais galima patekti į antrame aukšte esančią didžiąją terasą, naudojamą kaip poilsio zona su sofomis, foteliais ir lauko baru. Pirmame aukšte – mažesnioji terasa, esanti šalia viešbučio baro. Iš rūsio vidinio kiemelio į restoraną ir posėdžių sales sklinda dienos šviesa.

Svečių kambariai

Dauguma svečių kambarių įkurti pagal tokią pačią išdėstymo koncepciją: „z“ formos detalė, pagaminta iš laminuoto tamsaus antracito spalvos medžio, galvūgalio lenta, drabužių spinta ir sienų danga. Auksiniai ir pilki tonai, suderinti su netiesioginiu linijiniu apšvietimu, kambariuose sukuria šiltą ir elegantišką atmosferą.

Apšvietimas

Apšvietimas yra esminė šio projekto dalis. Jai buvo pasirinktas netiesioginis linijinis apšvietimas ir dekoratyvūs kabantys šviestuvai, ypatingą dėmesį skiriant šviesos atspalviams. Kambariuose įdiegta apšvietimo valdymo sistema leidžia kurti šviesų žaismą ir padeda taupyti elektrą.

Grafinis dizainas

Kad viešbutyje patogiai jaustųsi įvairiomis kalbomis kalbantys svečiai, buvo panaudoti specialiai šiam viešbučiui kurti sumažintų piktogramų ženklai. Tokiam grafinio dizaino sprendimui kūrėjus įkvėpė paties Salvadoro Dalí rašysena.

Tvarumas

Projekto tikslas buvo išnaudoti visą turimą potencialą ir, pasitelkiant tiek architektūros elementus, tiek tam tikras sistemines instaliacijas, sukurti tvarų, ilgalaikį viešbutį.

Atriumas sujungia visus viešbučio aukštus ir aprūpina pastatą dienos šviesa.

Ypatingas dėmesys skirtas į pietinę pusę žvelgiančio vidinio kiemelio fasado dizainui. Naudojant surenkamas gelžbetonio plokštes, buvo statomas fasadas su nedideliais langais, balkonėliais, stoginėmis ir uždangomis nuo saulės. Visi šie architektūriniai elementai skirti apsaugoti fasadui nuo saulės spinduliuotės ir išvengti kambarių perkaitinimo.

Siekiant pagerinti viešbučio vidaus oro kokybę, panaudotos perdirbtos ir greitai išgaruojančių sudedamųjų dalių turinčios medžiagos.

Viešbučio inžinieriams pavyko sukurti sistemą, užtikrinančią kuo mažesnes energijos sąnaudas. Daugumoje pastato dalių įrengtas šviesos diodų apšvietimas, taip pat įdiegtos valdymo sistemos, leidžiančios bet kuriuo metu kontroliuoti energijos sunaudojimo kiekį.

Vienas geriausių sprendimų, padedančių kontroliuoti energijos sąnaudas viešbutyje, yra vietinis karšto vandens tiekimas. Atsisakiusi įprastinio saulės plokščių sprendimo, įmonė „TBI“ pasiūlė klientui naujovišką šilumos siurblių kogeneracinę sistemą, kuri viešbučio orui kondicionuoti kaip kurą naudoja gamtines dujas.

Naudojant šilumokaitį, varikliu pagaminta šiluma gali būti dar kartą panaudota vandeniui šildyti.

Buvo pasiektas didelis CO2 išskyrimo sumažinimas nuo 305 iki 85 kg CO2/m2 per metus, o energijos suvartojimas – nuo 503,8 iki 144,5 kWh/m2 per metus, palyginti su tokio pat dydžio ir pobūdžio pastatais.

Viešbutis „Vincci Gala“ yra vienas pirmųjų viešbučių Barselonoje, atitinkantis A klasės energijos tausojimo reikalavimus.

Vieta: Ronda Sant Pere 32, Barselona, Ispanija
Plotas: 4 600 m2
Data: 2012–2014 m.
Užsakovas: „Activ-Group“
Valdytojas: „Vincci Hoteles“
Architektūra, interjero dizainas, grafinis dizainas, statybų valdymas: „TBI Architecture & Engineering“
Atsakingieji architektai: Miguelis Jordá („TBI“ direktorius), Stefanas Richteris (architektūra), Gregoris Mertensas (dizainas ir interjero dizainas), Carlosas Miras (techninis architektas)
Bendradarbiai: „Grupo IPI S.A. and EMG“ (konsultuojantieji inžinieriai), Jorge’as Campreciósas (licencijuotas architektas)

NUOTRAUKOS: JOSÉ HEVIA BLACHO


Dalintis:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Fill out this field
Fill out this field
Įveskite tinkamą el. pašto adresą.

NAUJAUSIAS NUMERIS

SKAITOMIAUSIA

Savaitės Mėnesio Pusmečio Metų

Paskutinės naujienos

Estijos statybos bendrovė žengia į Lietuvą

Trečia pagal dydį Estijos statybos bendrovė „Mapri Ehitus“ įsigijo 72 proc. Lietuvos statybos bendrovės „Bauschmidt“ akcijų. Statybos bendrovė, iki šiol…

Has photos

SKAITOMIAUSIA

Savaitės Mėnesio Pusmečio Metų