Pranešimo siuntėjo nuotr.

Kokią konversiją patyrė Šnipiškės ir kas jų laukia ateityje?


Sostinės centre esančios Šnipiškės ilgą laiką vadintos viena kontraversiškiausių miesto dalių. Šalia jų telkiasi didžiausios šalies įmonės, kyla dangoraižiai ir kvartalas turėtų atitikti centrinio Vilniaus verslo rajono (angl. central business district – CBD) viziją. Tačiau pro šiuolaikinių biurų langus šiandien dar galima stebėti senuosius Šnipiškių gyventojus, įsikūrusius mediniuose namuose be “patogumų”. Vieniems jie kelia žavesį dėl senojo miesto paveldo, kitiems – kardinalių pokyčių poreikį. O jų rajonas išsiilgęs: vaizdas čia keičiasi milžinišku tempu, kvartalas sparčiai prisitaiko prie modernaus miesto žmogaus bei patiria ryškią konversiją, kurios centre – žaliosios bendruomenių erdvės, šiuolaikiška infrastruktūra ir komfortiškam gyvenimui subalansuota aplinka.

Pokyčių reikėjo čia ir dabar

Nors ir pačiame Vilniaus centre, Šnipiškių rajonas ilgą laiką stovėjo pamirštas, apleistas, telkė pramonės objektus, garažus, neaiškios paskirties statinius. Kvartalo gatvės vystėsi lyg pačios savaime, kilo mediniai vienbučiai namai, kuriose nebuvo jokios komunalinės infrastruktūros.

Tačiau pastaruoju metu Šnipiškėse viskas ėmė keistis. Turėdamas milžinišką potencialą, kvartalas patyrė ryškią konversiją, kuria rūpintis pradėjo sutelktos pačių miestiečių, sostinės valdžios bei verslo pastangos.

NT likvidumas – didžiulis

Vilniaus miesto savivaldybė prieš keliolika metų pradėjo didžiulį rajono pokytį. Planuojant miesto plėtrą, didelis dėmesys skiriamas traukos taškų kūrimui vadinamuosiuose neaktyviuose kvartaluose, taip siekiama pertvarkyti ne tik sostinėse miegamuosius rajonus, bet ir Šnipiškes. Per pastaruosius kelerius metus čia buvo sutvarkyta rekreacinė Senvagės teritorija, įkurtas Japoniškas sodas, bendruomenei atverti skverai – Drakono pieva bei aikštė Kintų gatvėje, sutvarkyta ir Kernavės gatvė.

Pasak K. Vanago, Vilniaus miesto savivaldybės Šnipiškių plėtros gairės puikiai atitinka miestiečių lūkesčius. „Čia jau plėtojamas patogus gatvių tinklas, kita inžinerinė infrastruktūra, nes šiame rajone beveik nebuvo jokių patogumų – nei vandentiekio, nei kanalizacijos. Tačiau dirbantiems miesto centre Šnipiškės yra ideali vieta gyventi. Konstitucijos prospekte vis dar kuriasi verslo bendruomenės, daugėja darbuotojų. O tai reiškia, kad neišvengiamai auga poreikis ir būstui šiose vietose. Todėl visos teritorijos vertė vis dar sparčiai kyla. Turintiems naują būstą Šnipiškėse tarsi užtikrinamas saugumas – tokį turtą šioje vietoje bet kada galima sėkmingai realizuoti, parduoti ar išnuomoti“, – akcentuoja ekspertas.

Tampa pilnaverte miesto dalimi

Anot K. Vanago, bendrovė „YIT Lietuva“ Šnipiškių konversijos ėmėsi iš esmės. NT vystytojas čia iki šiol plėtoja daugiabučių kvartalą „Naujasis Skansenas“, o Žalgirio ir Linkmenų gatvėse – du verslo centrus, kurių vieno statybos jau baigtos, kitas šiuo metu projektuojamas. Todėl, pašnekovo teigimu, bendrovės transformuojama didžiulė, 4,3 ha ploto, Šnipiškių teritorija gerokai didina rajono prestižą, NT likvidumą, patrauklumą čia dirbti bei gyventi.

Vien nuo 2020-ųjų vystomas daugiabučių kvartalas „Naujasis Skansenas“ sulaukė nemažos sėkmės. Gyvenamasis rajonas nuolat laikosi populiariausių ir sparčiausiai parduodamų sostinės NT projektų viršūnėse, o šiuo metu planuojama ir tolimesnė jo plėtra.

„Pradėję vystyti kvartalą „Naujasis Skansenas“, turėjome viziją įgyvendinti tris aktualiausius urbanistinės plėtros principus – bendruomeniško, žalio ir sveiko miesto. Todėl projektas išsiskiria ne tik komfortišką naujakurių gyvenimą užtikrinančiais inžineriniais sprendimais, bet ir žaliaisiais plotais, bendruomeninių, viešųjų bei privačių erdvių darna. Įvertinę Šnipiškių potencialią, taip pat puikų rajono susisiekimą su kitais sostinės kvartalais, daug dėmesio skyrėme ir modernaus bei tvaraus gyvenimo komfortui. Automobiliams įrengėme požemines stovėjimo aikšteles ir susitelkėme į žaliųjų erdvių kūrimą, patrauklius kiemo sprendimus, tvarios aplinkos vystymą kvartalo kieme. Čia įrengėme bėgimo taką, vaikų žaidimo aikšteles bei krioklį“, – pabrėžia K. Vanagas.

Kitas svarbus „Naujojo Skanseno“ privalumas yra kvartale sėkmingai įgyvendinta 15 minučių miesto koncepcija. Ji reiškia, kad gyventojai visus savo pagrindinius poreikius gali užtikrinti aplink namus, daug nevažinėdami po visą miestą.

„Mūsų projektas atliepia išties daugelį šios koncepcijos dalių. Šnipiškės dėkingos tuo, kad čia – daug darbo vietų. Taip pat rajone įsikūrusios mokyklos, darželiai, gydymo įstaigos, maitinimo vietos – visos reikiamos paslaugos. Visiškai šalia jau įrengtas Japoniškas sodas, modernus sporto aikštynas su šiuolaikiška infrastruktūra, kiti miestiečiams patrauklūs projektai.  O už keleto minučių nuo kvartalo – Neries žaliosios erdvės. Todėl gyvenimo kokybė šiame rajone tikrai turėtų tik gerėti“, – įsitikinęs pašnekovas.


Dalintis:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Fill out this field
Fill out this field
Įveskite tinkamą el. pašto adresą.

NAUJAUSIAS NUMERIS

SKAITOMIAUSIA

Savaitės Mėnesio Pusmečio Metų

Susiję straipsniai

Paskutinės naujienos

SKAITOMIAUSIA

Savaitės Mėnesio Pusmečio Metų