lenku kulturos namai
Vilniaus lenkų kultūros namai. Nuotr.: Gerda Baltrūnaitė

Vilniuje duris atvėrę rekonstruoti lenkų kultūros namai prisideda prie pokyčių pramoniniame kvartale


Neseniai baigti rekonstruoti Vilniaus lenkų kultūros namai prisideda prie urbanistinių pokyčių miesto pramoniniame kvartale ties Kauno gatve.

„Atnaujintas, modernus pastatas džiugina keliomis prasmėmis – visų pirma, jis geriau tarnaus lenkų bendruomenės kultūros ir verslo reikmėms. Antra – jis tęsia sostinės Naujamiesčio konversiją, kuri turi milžiniško potencialo iš pramoninio kvartalo virsti nauju gyventojų traukos centru“, – sako „YIT Lietuva“ vadovas Kęstutis Vanagas.

Vilniaus lenkų kultūros namai yra viena didžiausių lenkų tautinės mažumos institucijų Lietuvoje. Ji organizuoja bendruomenės kultūrinį gyvenimą, vienija daugiau kaip 30 visuomeninių organizacijų.

1997 metais statytame pastate tarp Naugarduko ir Kauno gatvių institucija veikė daugiau nei du dešimtmečius, nuo 2001 metų. Per tą laiką poreikiai išaugo, reikėjo plėsti čia esantį viešbutį, televizijos „TVP Wilno“ studiją, trūko salių kultūros kolektyvų veiklai, tad pribręsta pokyčiams.

Statybų bendrovė „YIT Lietuva“ rekonstruoti pastatą buvo pasirinkta kaip geriausiai kokybės ir kainos kriterijus atitinkanti įmonė tarp visų tarptautinio konkurso dalyvių iš Lietuvos ir Lenkijos.

Pastato rekonstrukciją statybų bendrovė įvykdė per mažiau nei dvejus metus. Visas projektas pareikalavo daugiau kaip 10 mln. eurų.

„Statėme ypatingu metu, kai pasikeitė geopolitinė situacija, brango medžiagos, strigo tiekimas. Tačiau dėl patirties, išbandytų sprendimų ir modernaus požiūrio darbai įvyko sparčiai ir sklandžiai“, – sako „YIT Lietuva“ vadovas K. Vanagas.

Pasak K. Vanago, didžiausi darbai vyko statant naująjį priestatą, kuris darniai prisiderino buvusiame pramoniniame kvartale, kartu suteikė miesto centrui būdingos gyvybės.

Naujasis priestatas iškilo 4 aukštų. Statyboms naudotos medžiagos – gelžbetonis ir mūras. Pastatas yra A energinio naudingumo klasės ir C apsaugos nuo triukšmo klasės, su didesniais garso varžos reikalavimais naujoje salėje, televizijos studijoje ir viešbučio patalpose.

Projekto metu „YIT Lietuva“ sutvarkė ir infrastruktūrą – požeminę automobilių aikštelę papildo antžeminės stovėjimo vietos, tad dabar teritorijoje galima statyti 86 automobilius. Taip pat įrengtos 2 elektromobilių įkrovimo stotelės ir beveik 30 stovėjimo vietų dviračiams. Sutvarkyti šalia pastato esantys Naugarduko ir Kauno gatvių šaligatviai, skveras.

Atliekant rekonstrukcijos darbus, bendrasis Vilniaus lenkų kultūros pastato plotas išsiplėtė nuo 6 tūkst. kv. metrų iki daugiau kaip 10 tūkst. kv. metrų.

Laviravo tarp reikalavimų

Pastato projektuotojams „Statybos inžinierių konsultantų biurui“ ir „Architektūros linijos“ architektams Gintarui Čaikauskui ir Miroslaw Szejnicki vienas svarbiausių uždavinių buvo – kaip visas norimas papildomas patalpas suderinti teritorijoje, kurioje plėstis nebuvo didelės laisvės.

„Teko laviruoti tarp apribojimų – pastatas stovi Naujamiestyje, Vilniaus kvartale, kuriam taikoma vizualinė apsauga, daug ko nebuvo galima daryti“, – sako architektas M. Szejnicki.

Pasak jo, dėl aukščio ribojimų teko atsisakyti sumanymo – šalia senojo pastato statyti aukštuminį, kaip norėjo užsakovas, ir laikytis bendrojo Vilniaus miesto plano, kuris šiame kvartale leidžia 35 metrų aukštingumą.

Kadangi buvo sujungti du šalia esantys tos pačios paskirties sklypai, plečiant pastatą horizontaliai į naują suformuotą teritoriją teko derintis prie esamos infrastruktūros, nes Naugarduko gatvė yra neseniai rekonstruota, įrengtos želdinimo juostos, parkavimo vietos ir dviračių takai iš abiejų gatvės pusių.

Galiausiai sumanyta į teritoriją įterpti naują korpusą, o patalpas perplanuoti taip, kad tilptų viskas – ir daugiau viešbučio kambarių, ir nauja renginių salė, ir kavinė, ir išplėsta televizijos studija.

„Senąjį ir naująjį pastato korpusus sujungėme įstiklinta galerija. Ji yra antro aukšto lygyje, tad po jos apačia liko gatvė pėstiesiems ir automobiliams. Taip išlaikėme kvartalui istoriškai charakteringą gatvių užstatymą“, – komentuoja M. Szejnicki.

Pasak jo, viduje patalpų atlikta daug sprendimų, kurie pagerino pačių patalpų kokybę ir užtikrina komfortą juose būnantiems žmonėms.

„Niekas nepamatys plika akimi, kiek visko tame pastate yra padaryta. Pavyzdžiui, visur sudėtos plaukiojančių grindų konstrukcijos. Jos reikalingos dėl triukšmo izoliacijos, kad nesijaustų žingsnių dunksėjimo svečiams, apsistojusiems viešbučio apatiniame aukšte“, – sako M. Szejnicki.

Ypač architektą džiugina naujoji, estetiškai tamsi renginių salė – ji su 250 vietų įrengta papildomai, nes kultūros namai jau turėjo didžiąją 500 vietų salę. Mažesnė salė skirta meno kolektyvų repeticijoms, pasirodymams, konferencijoms.

„Džiaugiuosi, kad gavome užsakovo pritarimą salę daryti tamsesnių spalvų, ji atrodo jaukiai ir moderniai. Garso inžinierių komanda padėjo pasiekti labai gerą akustinį lygį. Manau, jei maestro Gintaras Rinkevičius su orkestru čia pasirinko repetuoti, tai įrodo kokybę“, – šypsosi architektas.

Gyvybingas fasadas  

Naujajam pastatui architektai norėjo suteikti gyvą išorę, tarsi besišnekančią su gatve, kaimyniniais pastatais. Tad pasirinktas fasadas, kuris atspindi dangų, medžius, kartu su kintančia dienos šviesa keičia atspalvius ir taip pastatui suteikia gyvybingumo.

Tokį vizualinį pastato išbaigimą padėjo sukurti Šveicarijos grupei Swiss Schweiter Technologies priklausančios kompanijos 3A Compositers GmhH aliuminio plokštės Alucobond. Šias itin dekoratyvias ir moderniai atrodančias plokštes projektuotojai renkasi originalių formų pastatams, norėdami jiems suteikti daugiau futuristiškumo.

Vilniaus lenkų kultūros namų pastatui iš plataus Alucobond asortimento buvo pasirinktos vario atspalvio plokštės Midnight Copper 920. „Šių spalvotų plokščių gamybai naudojamos aukštos kokybės fluoro angliavandenių dažų sistemos, o spalvos tolygumas užtikrinamas išilginio deginimo procese. Jo metu susidaro blizgantys, rudos spalvos metaliniai kristalai, kurie būtent ir kuria tą unikalų, stulbinantį vaizdą“, – komentuoja Alucobond atstovė Baltijos šalims Aurelija Malukaitė-Senkienė.

Alucobond pasirinkimą lėmė ir tai, kad šios plokštės – ilgaamžės. Be to, jos puikiai atlaiko permainingas Lietuvos klimato sąlygas – jų išvaizdos laikui bėgant nekeičia nei drėgmė, nei šaltis, nei saulės spindulių poveikis.

Lenkų kultūros namų fasadui taip pat buvo panaudota Alucobond aliuminio kompozito kasečių sistema SZ 20. „Kadangi Alucobond plokštės yra lengvos, sumažėja apkrova fasadui, o kartu – ir išlaidos papildomiems tvirtinimams, kitaip nei pasirinkus sunkias keramines ar natūralaus akmens plokštes“, – sako A. Malukaitė-Senkienė. Taip pat tokioms lengvoms plokštėms nereikia masyvaus pastato karkaso – dėl to jos yra labai tinkamos šiuolaikiniams, modernių formų statiniams.

Kompleksinis sprendimas ŠVOK sistemai 

Kadangi Vilniaus lenkų kultūros namų pastatas yra daugiafunkcis, ypač buvo svarbu kiekvienoje patalpoje užtikrinti jai tinkamą mikroklimatą. Vėsinimui ir šildymui pasirinkta patikima Samsung gamintojo įranga. Iš viso bendra sumontuotų įrenginių galia siekia 500 kW.

Visame pastate įrengti Samsung DVM S2 tipo šilumos siurbliai – sistema užtikrins vėsinimą pagal poreikį ir šildymą pereinamuoju laikotarpiu.

Taip pat prie vėdinimo kamerų sumontuoti Samsung DVM S2 tipo šilumos siurbliai ir taip vėsinant tiekiamas šviežias oras į pastatą.

Išskirtinio sprendimo pareikalavo TV studija – čia įrengta Samsung DVM S Water sistema. „TV studijoje veiks daug filmavimo technikos – valdymo pultai, apšvietimo lempos, – ši įranga išskiria daug šilumos. Tad tokios patalpos reikalauja vėsinimo ištisus metus“, – sako Rimvydas Breskis, Samsung Electronics Baltics ŠVOK produktų techninio skyriaus vadovas.

Vidiniai įrenginiai pastate sumontuoti 4 tipų: Samsung 360 apskritos kasetės, WindFree keturkrypčiai oro kondicionieriai, kanalinio tipo ir WindFree sieninio tipo oro kondicionieriai.

Samsung 360, be puikaus funkcionalumo, išsiskiria ir unikaliu dizainu, nedarko, o papuošia interjerą.

WindFree keturkrypčiai ir WindFree sieninio tipo oro kondicionieriai pagaminti pagal patentuotą Samsung technologiją – ji sukuria tobulą komfortą patalpose, leidžia išvengti nemalonių šalto oro gūsių. WindFree technologija vėsų orą patalpose paskirsto tolygiai. Sieninio tipo kondicionieriai sumontuoti viešbučio patalpose, kad svečiai jaustų maksimalų komfortą.

TV studijoje sumontuoti Samsung kanaliniai oro kondicionieriai, nes buvo svarbu, kad jie nekristų į akis patalpose, kuriose filmuojama ir reikalinga kadro estetika. Kanaliniai kondicionieriai paslepiami lubose, jų nesimato, tačiau jie užtikrina komfortišką mikroklimatą.

Kadangi ŠVOK įrenginių daug, siekiant užtikrinti energinį efektyvumą, jie buvo sujungti su centrine šildymo sistema. Taigi, „oras–oras“ šildymo sistema įsijungia veikti tada, kai jos darbas reikalingas ir yra efektyviausias.

Kadangi projektas buvo sudėtingas pagal savo apimtį, visame procese, nuo projektavimo iki montavimo ir sistemų paleidimo, buvo labai svarbi sinergija su tai atlikusia įmone Domus Inžinerija.

„Labai malonu dirbti su tokius aukštus kokybės standartus sau keliančiu gamintoju kaip Samsung. Mes daug konsultavomės, kartu parinkome geriausią įrangą, kuri atitinka užsakovų poreikius“, – sako Julius Puidokas, Domus Inžinerija generalinis direktorius.

Pasak jo, tokiems svarbiems pastatams renkant ŠVOK įrangą ypač reikšmingas jos patikimumas. Domus Inžinerija visada siekia užtikrinti užsakovams, kad įranga veiks sklandžiai, o jie bus patenkinti mikroklimatu patalpose ir neturės jokių papildomų rūpesčių. Tad neabejotinai pasaulyje žinomo gamintojo Samsung įrangos pasirinkimas buvo svarbus viso projekto sėkmei.

Santechnika papildė interjero estetiką

Naujojo Vilniaus lenkų namų priestato viduje vyrauja moderni estetika, tvarkingos linijos ir subtiliai panaudoti spalvoti akcentai. Tad svarbu buvo pasirinkti tinkamą vonios santechniką, kuri padėtų harmoningai išbaigti interjero dizaino idėją.

Šio objekto vonios kambario įranga parinkta iš elektroninės parduotuvės Laikasnamams.lt. WC ir vonios kambariuose sumontuoti IDEAL STANDARD ir BOCCHI produktai bei kokybiški olandiški vonios aksesuarai.

Belgų gamintojo IDEAL STANDARD produktai pasirinkti dėl kelių priežasčių – estetikos, aukštos kokybės, inovatyvių sprendimų ir ilgo garantinio aptarnavimo laikotarpio. Bendroms WC patalpoms pasirinkti IDEAL STANDARD sensoriniai maišytuvai ir pisuarai, kurie taupo vandenį. Žmonėms su negalia patalpose sumontuoti specialiai pritaikyti prietaisai. Viešbučio vonios kambariuose įrengtos IDEAL STANDARD termostatinės dušo sistemos, panaudoti šio gamintojo potinkiniai rėmai.

„Manau, svarbiausia, ką galime pasiūlyti interjero dizaineriams, – tai lankstumas, laisvė rinktis. Turime platų asortimentą vietoje, tad dažniausiai net paskutinę akimirką, klientui persigalvojus vieną produktą pakeisti kitu, mes galime operatyviai jį pristatyti ir interjero įrengimo darbai yra nestabdomi“, – sako Kęstutis Gotautas, elektroninės parduotuvės Laikasnamams.lt direktorius.

Pasak jo, būtent toks įmonės lankstumas pasitarnavo ir šio interjero įrengime – parinkti gaminiai turėjo turėti bent keleto spalvų variacijas. Būtent dėl to buvo parinkti IDEAL STANDARD Sensorflow sensoriniai bei Cerafine O maišytuvai, o keramika parinkta iš Bocchi V-Tondo Compact serijos siekiant taupyti vietą.

„Pastebime, kad lietuviai interjeruose vis labiau įsidrąsina naudoti spalvotą vonios keramiką ir maišytuvus, tad džiaugiamės galėdami padėti įgyvendinti jų idėjas. Tai galime padaryti, nes savo asortimente turime labai didelę spalvų įvairovę. Šiandien galime pasiūlyti net 19 skirtingų keramikos gaminių spalvų“, – sako K. Gotautas. Pasak jo, interjero dizaineriai mėgsta IDEAL STANDARD ir kitus spalvotus gaminius, nes su jais turi daugiau galimybių sukurti norimą vonios kambario nuotaiką.

 

Objektas: Administracinis pastatas Naugarduko g. 76, Vilnius

Užsakovas: Labdaros ir paramos fondas „Vilniaus lenkų kultūros namai“

Generalinis rangovas: UAB „YIT Lietuva“

Projektuotojas: UAB „Statybos inžinierių konsultantų biuras“ projekto vadovas Audrius Pučeta

Architektai: UAB „Lietuvos ir Suomijos architektūros linija“ Gintaras Čaikauskas ir Miroslaw Szejnicki

Interjero autorė:  architektė Laimutė Buržinskaitė (viešbučio, restorano ir bendrųjų erdvių interjeras)

Konstrukcijų inžinierius: UAB „Invila“, Darius Račkauskas

Pastato bendras antžeminis plotas: 7 193 m²

Projekto trukmė: 2021–2023 metai

 

Nuotraukos: Gerda Baltrūnaitė


Dalintis:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Fill out this field
Fill out this field
Įveskite tinkamą el. pašto adresą.

NAUJAUSIAS NUMERIS

SKAITOMIAUSIA

Savaitės Mėnesio Pusmečio Metų

Susiję straipsniai

Paskutinės naujienos

Namai lego principais

Kas sieja prieš 6000 metų nutiestą medinį sweeto taką netoli somerseto Didžiojoje britanijoje, 19 a. Pradžioje darbininkams skirtas mobiliąsias kavinukes…

Has photos

Fasadai, kuriems nėra blogo oro

Vėdinamieji ir jiems giminingi bioklimatiniai fasadai šiuo metu laikomi vienais iš geriausių sprendimų siekiant palaikyti optimalią vidaus temperatūrą ir garso…

Has photos

SKAITOMIAUSIA

Savaitės Mėnesio Pusmečio Metų