Pietų Lietuvoje įsikūrusi „Miella vyninė“ – unikalus šeimyninis verslas, derinantis ilgaamžes tradicijas ir modernius sprendimus. 2022 metais Alytaus rajone įkurta „Miella vyninė“ tapo pirmąja natūralios fermentacijos vaisių ir uogų vynine pietų Lietuvoje. Ji jau pelnė Lietuvos tautinio paveldo sertifikatą už šešis autentiškus vynus.
Verslas gimė iš daugiau nei šimtmetį puoselėtų vyndarystės tradicijų, perduotų per Adamonių šeimą. Vyninę įkūrė Marijus Jakinevičius ir jo svainis Irmantas Adamonis, kartu su šeimomis įgyvendinę svajonę atgaivinti paveldą ir kurti išskirtinius produktus. „Miella“ pavadinimas – tai šeimos narių vardų pirmųjų raidžių santrumpa, simbolizuojanti bendrystę.
Jakinevičius pasakoja, kad gyvenant Alytaus rajone norėjosi verslo netoli namų. Pasak jo, vienas didžiausių Alytaus rajono privalumų šeimos verslui – geografinė padėtis, mat „Miella“ vynuogynas yra šalia Nemuno kilpų baseino. „Šios vietos mikroklimatas ir dirvožemis daro didelę įtaką mūsų auginamų uogų išskirtinėms skonio savybėms“, – sako M. Jakinevičius.

Vyndarystė prasidėjo pandemijos metu, kai šeimos pradėjo vyno gamybą kaip galimybę kurti ateitį. Netrukus šis projektas peraugo į rimtą veiklą – nuo modernių patalpų statybos iki prestižinių apdovanojimų Lietuvos vyno čempionate. Per pusantrų metų „Miella vyninė“ pelnė keturis medalius, įskaitant sidabro ir bronzos apdovanojimus už geriausius savo kategorijos vynus.
Šiuo metu „Miella vyninės“ komanda siekia įtraukti Alytaus rajoną į pasaulio vynuogininkystės žemėlapį.
„Procesas ilgas ir sudėtingas. Esame pirmieji vynuogių augintojai, siekiantys, kad mūsų vynuogynas gautų saugomos kilmės geografinę nuorodą. Patirties rengiant šiuos dokumentus Lietuvoje nėra, tad turėsime glaudžiai bendradarbiauti su ŽŪM. Pats procesas gali užtrukti iki penkerių metų“, – ateities planais dalijasi M. Jakinevičius.
Vyninei svarbios ne tik tradicijos, bet ir ekologija. Vaisiai ir uogos vynui gaminami iš Lietuvos ūkininkų, didžioji jų dalis – iš Dzūkijos. Nors vyninė naudoja šiuolaikines technologijas, tradicinės receptūros išlieka nepakitusios. Be to, 2024 metais pasirodė pirmieji vynai, pagaminti iš „Miella“ vynuogyne užaugintų lietuviškų vynuogių.
„Jau pagaminome tris skirtingus vynus iš mūsų auginamų vynuogių. Raudonieji vynai dar turi subręsti, o rožiniu vynu jau netrukus bus galima mėgautis“, – džiaugiasi M. Jakinevičius.

Ateities tikslai taip pat ambicingi – gauti saugomos kilmės geografinę nuorodą, tapti regiono vyndarystės ambasadoriais ir garsinti Alytaus kraštą pasaulinėje rinkoje. „Miella vyninė“ kuria ne tik vyną, bet ir svajones, siekdama tapti unikaliu Dzūkijos paveldo simboliu.
Alytaus rajono savivaldybė dalyvauja žurnalo STRUCTUM organizuojamame nacionaliniame architektūros ir urbanistikos konkurse „Išmanusis miestas 11“