Šiaulių savivaldybės nuotr.

Baigta įrengti ir pradėta eksploatuoti ketvirtoji Šiaulių regiono sąvartyno sekcija


VšĮ Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centras (ŠRATC) nuolat modernizuoja ir plečia savo infrastruktūrą, kad Šiaulių regiono gyventojų atliekos būtų tvarkomos kuo efektyviau. Neseniai ŠRATC atidarė tris naujas didelių gabaritų atliekų surinkimo aikšteles, iš kurių viena yra moderniausia Lietuvoje, naują modernų maisto ir virtuvės atliekų apdorojimo cechą, kuriame iš atskirai surinktų maisto atliekų bus gaminama žaliava biometano gamybai, o šiuo metu įstaiga pristato dar vieną sėkmingai įgyvendintą projektą – įrengtą ir pradėtą eksploatuoti regioninio sąvartyno ketvirtąją sekciją.

Sąvartynas – svarbi atliekų tvarkymo sistemos dalis

„Nors pirmenybė teikiama atliekų prevencijai, perdirbimui bei pakartotiniam naudojimui, tačiau sąvartynas vis dar atlieka nemažą vaidmenį atliekų tvarkymo sistemoje tvarkant tas atliekas, kurių negalima perdirbti ar kitaip panaudoti“, – atkreipia dėmesį ŠRATC direktorius Žilvinas Šilgalis.

Šiaulių regione nuo 2007 metų veikia tik vienas Jurgeliškių sąvartynas, kuriame šalinamos visų septynių savivaldybių nepavojingos, perdirbimui netinkamos, atliekos.

„Tikiuosi, kad tai paskutinė sąvartyno sekcija Šiaulių regione, nes gerėjant pirminiam gyventojų rūšiavimui, tobulėjant technologijoms ir kartu su dalininkais nuosekliai įgyvendinus regioniniame atliekų tvarkymo plane suplanuotus tikslus, praktiškai iš visų atliekų bus galima išgauti arba vertę turinčias žaliavas, arba kokybišką kurą, tinkantį cemento gamybai. Dėl šių priežasčių sąvartyne bus šalinama vis mažiau atliekų ir, kol ši sekcija užsipildys, poreikio šalinti atliekas sąvartyne iš viso nebebus“ – optimistiškai sako ŠRATC direktorius Žilvinas Šilgalis.

Inžineriniai sprendimai, užtikrinantys aplinkos ir sveikatos apsaugą

Sąvartynas yra daugiau nei tik atliekų kaupimo vieta – tai sudėtinga inžinerinė struktūra, skirta saugiam atliekų tvarkymui. Kiekvienas sąvartynas yra kruopščiai projektuojamas ir statomas pagal griežtus reglamentus bei aplinkosauginius standartus, siekiant apsaugoti aplinką ir visuomenės sveikatą.

Sąvartyno konstrukcija apima įvairias apsaugos sistemas. Pagrindinė jų yra pamatinė izoliacinė sistema, kurią sudaro molio sluoksniai ir sintetinės membranos. Ši sistema neleidžia teršalams iš sąvartyno prasiskverbti į gruntą ir gruntinį vandenį.

Be to, sąvartyne įrengtos dujų surinkimo sistemos energijos gamybai. Tai padeda sumažinti šiltnamio efektą, kurį sukelia dujos, susidarančios pašalintų atliekų irimo proceso metu. Jos nebepatenka į atmosferą taip apsaugant aplinką bei žmonių sveikatą.

Sąvartyne taip pat yra įrengtos lietaus vandens surinkimo ir valymo sistemos, kurios užtikrina, kad lietaus vanduo, patekęs ant atliekų, būtų tinkamai surinktas ir išvalytas. Atliekų tvarkymo procesas sąvartyne yra griežtai kontroliuojamas ir stebimas viso sąvartyno eksploatavimo laikotarpiu ir netgi po jo uždarymo. Šis monitoringas apima gruntinio vandens kokybės stebėjimą, sąvartyno dujų kontrolę ir aplinkosauginių reikalavimų laikymosi užtikrinimą.

Bendras Šiaulių regiono nepavojingų atliekų sąvartyno plotas – 21,22 ha. Iš viso suprojektuotos 4 sąvartyno sekcijos, kurių bendras plotas 11,7 ha.


Dalintis:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Fill out this field
Fill out this field
Įveskite tinkamą el. pašto adresą.

NAUJAUSIAS NUMERIS

SKAITOMIAUSIA

Savaitės Mėnesio Pusmečio Metų

Susiję straipsniai

Šiaulių gatvėse dirba kelininkai

Šiauliuose intensyviai dirba kelininkai. Gatvės rekonstruojamos, keičiama kelio danga, atnaujinami pėsčiųjų ir dviračių takai, įrengiamos kitos gatvių infrastruktūros detalės. Atliktus…

Has photos

Paskutinės naujienos

SKAITOMIAUSIA

Savaitės Mėnesio Pusmečio Metų