LANKYTOJŲ CENTRAS ŠANCHAJAUS KAIME – MODERNIZMO VINGIS TRADICIJOS LINK

2019 m. kovo 27 d.

Admin Structum.

admin@estructum.lt

Nuotr. Wenyi Liu, Hongjie Guan, Ming Yang, Tianjun Zhang

 

PAVADINIMAS: „Shanghai Jiabei Country Park West“

VIETA: Šanchajus, Kinija

PLOTAS: 1 537,9 m2

ARCHITEKTAI: Rytų Kinijos architektūros dizaino ir tyrimų institutas

PROJEKTO DIREKTORIUS: Ming Yang

DIZAINO KOMANDA: Tianjun Zhang, Peng Gu, Hongjie Guan, Chen Su

„Galimybė suformuoti pastatą ant kalvos, apsuptą žalumos ir gamtos, praturtina gyvenimą“, – sako lankytojų centro Šanchajuje kūrėjai – Rytų Kinijos architektūros dizaino ir tyrimų (angl. East China Architectural Design & Research Institute) architektai, kurių tikslas – objekte ne tik realizuoti avangardo įkvėptas formas, bet ir atkurti nostalgišką utopinę kraštovaizdžio atmosferą, prižadinančią ilgesį kiekvieno lankytojo širdyje.

 

TILTAS TARP TRADICIJŲ IR INOVACIJŲ

Lankytojų centro „Jiabei Country Park West“ kūrėjai sau uždavė intriguojantį klausimą, kokio tipo dizainas veiktų it tiltas, jungiantis tradicinę vietovės dvasią ir šiuolaikinį moderniosios architektūros funkcionalumą? Atsakymo į šį klausimą architektai ieškojo per pastato formas, detales ir vientisą skirtingas idėjas susiejančio objekto realizavimą.

Šanchajaus lankytojų centras „Jiabei Country Park West“ yra pietvakarinėje parko dalyje. Žvalgantis po teritoriją, nesunku pastebėti didžiulius žemės ūkio paskirties žemės plotus, taip pat pavienius, tarsi išmėtytus, būstus. Naujas lankytojų centras – vienintelis viešosios paskirties pastatas, atitolęs nuo pagrindinės parko teritorijos. Šio vakarinės dalies lankytojų centro vaidmuo yra poilsis – jis veikia kaip laikinoji stotelė parko lankytojams.

Taigi, žvelgiant iš architektų perspektyvos, objektas turėjo būti ne tik reprezentatyvus, bet ir funkcionalus. Be to, vakarinis lankytojų centras taip pat funkcionuoja kaip „Jiabei“ veidas, todėl turėjo atspindėti bruožus, kurie sutaps su priemiesčio aplinka, bei kultūrinę regiono savitumą atskleidžiančią tradiciją.

 

YPATINGA STOGO IDĖJA

Pasak kūrėjų, ypatinga medinė stogo konstrukcija buvo patvirtinta dar pradiniame projektavimo etape, kad atitiktų gretimą kaimo aplinką ir tradicinių ant kanalų pastatytų miestų į pietus nuo Jangdzės (Dziangnanas) architektūrą. Dizainas, kuriam būdingi pakelti karnizai ir šiek tiek įvairuojančios stogo briaunos, puikiai parodo variacijų kupiną vidinę erdvę. Pagrindinius architektūros matmenis apibrėžia 7,5 x 6,5 m plieninis rėmas. Taip pat mažesniais matmenimis naudotos kompozicinės sijos ir stiklo plokštės, pagamintos iš cemento pluošto. Rezultatas – vienoda ir rafinuota stogo forma

 

MIESTŲ ANT VANDENS MOTYVAI

Ilga juostinė struktūra, besitęsianti per žemės bloką ir kelią, apibrėžė ryšį tarp parko vidaus ir išorės, o ilgoji sąsaja, suformuota šiaurinėje pusėje, tapo svarbiausia kelionių autobusų perdavimo zona lankytojų centre. Svarbu paminėti, kad visa objekto struktūra skirstoma į keturias dalis – juostas, pritaikytas skirtingiems transportavimo būdams.

Žengiant į vidų, atvira erdvė ir įvairios lubų formos užburia unikaliu dizainu, lankytojai atsiduria įėjimo salėje, kuri yra tarsi individuali pastato architektūros meka. Taip pat aplink salę įrengtos kitos funkcinės erdvės, kuriose svečiai gali atsikvėpti ar jaukiai praleisti laiką, laukdami transporto.

Pagrindiniai elementai viduje – baltos sienos ir juodos plytelės. Tai – detalės, neišvengiamai susijusios su ant kanalų pastatytais miestais, esančiais į pietus nuo Jangdzės. Prieš kuriant lankytojų centrą, šie motyvai buvo pagrindiniai viso šalies parko tematinio dizaino tonai.

 

MAGIŠKAS SODAS

Lankytojų centras Šanchajaus kaime žavi gamtos prisijaukinimu. Tai įrodo ne tik organiški motyvai, atsikartojantys objekto detalėse, bet ir sodai. Tarsi neišskiriamai su pastatu susilieję žalieji plotai tapo visos objekto struktūros dvasia. Preciziškai suformuotas vidinis kiemas išsiskiria įspūdingu kraštovaizdžiu ir yra pasislėpęs tarp pastato sienų, kiti vidiniai kiemai išsidėstę išilgai ašies po du iš šiaurės ir pietų pusių – vienas arčiau, kitas toliau, vienas išlenktas į vidų, kitas – šiek tiek į išorę. Tarp vidinio kiemo ir kiemo yra grotelių pertvaros, o šiaurinė ir pietinė pusė sujungtos Mėnulio vartais. Kiemus supa pilkos viešosios erdvės.

Su išdidžiais dangų remiančiais objektais palyginti mažas Šanchajaus lankytojų centras, anot kūrėjų, viršijo jų pačių lūkesčius. „Jiabei“ žavi unikaliais sprendimais ir tobulu modernizmo ir tradicijos šokiu, atkuriančiu kaimo dvasią ir puoselėjančiu inovatyvią idėją.

https://structum.lt/wp-content/uploads/2019/03/download-2.png

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Būk pirmas!