Anglijoje ant ligoninės stogo žaliuoja daržas, kuriame ligoniams kasmet užauginamos 3 tonos daržovių

2020 m. sausio 14 d.

Pripažindama, kad maistas yra vaistas, Bostono ligoninė ant savo stogo įkūrė ekologinį ūkį. Ūkyje užaugintas derlius patenka į ligoninės valgyklą. Daugiau nei šimtas savanoriškais pagrindais dirbančių sodininkų sutvarko daržą, kuriame yra kopūstų, šermukšnių žalumynų, pomidorų, morkų, agurkų, paprikų, baklažanų, pupelių, moliūgų ir įvairiausių žolelių.

Net 250 kv. m šio stogo lopinio atkirpta aviliams, iš kurių gautas medus atiduodamas netoliese įsikūrusiai benamių prieglaudai. O daržovės auginamos tiesiog pieno dėžėse.

Paklausite kaip su pastato priežiūra ir sanitarinėmis sąlygomis? Pranešime spaudai pripažįstama, kad pirminiame architektų projekte toks daržas nebuvo numatytas, o „patobulinimai“ atsirado gerokai vėliau. Pasak ligoninės vadovų,

ekologinis ūkis apšiltina pastatą, sumažindamas aušinimo ir šildymo sąnaudas bei sugeria lietaus vandenį, kuris kitu atveju prisidėtų prie kanalizacijos perpildymo toliau esančiose miesto gatvėse.

„Maistas yra vaistas. Štai kodėl mes darome tai, ką darome. Daugumai žmonių ligoninės asocijuojasi su baisiu maistu, o mes įrodome, kad yra priešingai“, – sako Davidas Maffeo, ligoninės vyriausiasis paramos paslaugų direktorius. Kita vertus, šis sprendimas leidžia naudingai išnaudoti atsiradusį plotą ir sumažinti ligoninės išlaidas.

Šiandien daug kur kalbant apie ekologiją ir vieną po kito pasaulį krečiant aplinkosauginiams skandalams, tampa vis svarbesni žiedinės ekonomikos principai bei gebėjimas juos taikyti statybos projektuose. Todėl Anglijoje veikiančios ligoninės pavyzdys stulbina. Čia net ant stogo yra įrengtos kompostavimo dėžės (taip, tos su sliekais), kuriose susidaręs kompostas naudojamas kaip pagrindinė daržo trąša.

Ligoninėje gydomi senyvo amžiaus pacientai, dažniausiai gaunantys mažesnes pajamas ir sergantys lėtinėmis ligomis. Tad ligoninės administracija organizuoja ir kviečia pacientus į nemokamas sodininkystės, maisto gaminimo bei sveikos gyvensenos pamokas.

„Mes žinome, kad 40–60% asmens sveikatos lemia neklinikiniai veiksniai. Taigi svarbu, kad sveikatos priežiūros pramonė galvotų apie tokias problemas, kurios daro įtaką, pavyzdžiui, maisto prieinamumas ir apgyvendinimas “, –„Reuters“ žurnalistams sakė Kate Sommerfeld, „ProMedica“ prezidentė.

„Dauguma miestų kažkuria prasme yra izoliuoti ir priklausomi nuo maisto tiekėjų. Sunku gauti vietoje užaugintą maistą, ir aš manau, kad šis daržas yra tas kažkas, už ką esame skolingi savo pacientams ir mūsų bendruomenei “, – sakė D. Maffeo.

Ligoninės administracijos nuotr.

https://structum.lt/wp-content/uploads/2020/04/PAROC_ULTRA_2020_Structum_340x430.jpg

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Būk pirmas!